Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем и забавим деменцията

Деменцията не е единично заболяване. Tова е общ термин – подобно на сърдечно-съдовите болести

Деменцията обхваща широк спектър от специфични медицински състояния, включително болестта на Алцхаймер .

Когато младостта отмине, хората остават с нещо подобно на утешителна памет. Тази памет грижливо съхранява всички скърби, радости, успехи и постижения, които са преживели. Алцхаймер и други видове деменция отнемат от човека нещо повече от спомени. Деменцията буквално отнася онова, което съставлява самия живот. За да предотвратим заплахата, трябва да се опитаме да направим всичко по силите си много преди да е настъпила старостта.

Разбира се, забравата с възрастта е нещо съвсем естествено. И не винаги, когато паметта отслабва, трябва да изпадаме в паника и да подозираме най -лошото. Всъщност, според статистиката, на един човек с болестта на Алцхаймер има 8 възрастни хора, страдащи от обичайното, свързано с възрастта отслабване на паметта и интелигентността.

Деменцията е диагноза предполагаема – какви методи се използват, за да се диагностицира?

Болестта на Алцхаймер не само може да открадне паметта и умствените способности на човека. „Повече от 30 други причини могат да причинят развитието на деменция в напреднала възраст. Например, съдовата деменция е причина за една трета от такива случаи, – казва Светлана Гаврилова, професор, ръководител на катедрата по гериатрична психиатрия, водещ специалист на Руската федерация в областта на психичните разстройства в напреднала и старческа възраст и доктор на медицинските науки. – Съдова деменция може да възникне както след обширни инсулти, така и след многократни хипертонични кризи и мозъчно -съдови инциденти, които са останали без подходящо лечение. Отслабената памет и намаления когнитивен потенциал могат да се появяват и поради други причини: тумори, наранявания на главата, интоксикация, мозъчни инфекции, метаболитни нарушения и дори депресия.“

Светлана Гаврилова

Освен това, както каза експертът, в арсенала на лекарите все още няма надеждни неинвазивни методи за точно диагностициране на болестта на Алцхаймер. Следователно, такава диагноза се поставя въз основа на клиничните симптоми и цял набор от изследвания. Те включват и идентифициране на биомаркери на болестта на Алцхаймер в цереброспиналната течност.

Сред хардуерните изследвания се използват CT и MRI на мозъка, а невропсихологичното тестване позволява подробно изследване на непокътнати и увредени когнитивни функции. Като част от невропсихологичното изследване, пациентът трябва да запомни няколко думи, числа, геометрични фигури, да прочете, преброи, повтори сложна фраза, да нарисува часовник с дадено време и да копира геометрична фигура. Тези проучвания обаче нямат абсолютна диагностична стойност.

Чумата на XXI век

Преди повече от сто години немският психиатър Алоис Алцхаймер описва болест, за която хората са знаели и преди, въпреки че не я смятат за патология, считайки, че е съвсем естествено да нямате връзка с онова, което се случва в главата, след като човек е в напреднала възраст. Оказа се, че деменцията, която се развива при болестта на Алцхаймер и други заболявания, изобщо не е норма. Освен това, както се оказа, не само възрастните хора страдат от деменция.

Заплахата от загуба на памет и намаляване на умствения потенциал на човечеството може дори да достигне мащаба на епидемия. Само от 2010 до 2015 г. статистиката за деменцията се е увеличила с 10 милиона случая. И учените изчисляват, че до средата на този век в света ще има повече от 130 милиона възрастни хора с деменция. Освен това, ако по-рано този проблем засягаше предимно населението на страни с високи доходи, днес честотата на заболяването нараства като лавина в страни със средни и ниски доходи.

Не просто да забравим

По правило ходът на заболяването от момента на появата на очевидни симптоми е доста бърз. Въпреки че латентният период, през който настъпва асимптоматична смърт на мозъчните неврони, може да продължи дълго, в продължение на 20 години, предупреждава докторът на медицинските науки Светлана Гаврилова . – Но точно на този много ранен етап лечението е по -ефективно. Уви, след появата на симптомите средната продължителност на живота на пациентите е около 8-10 години. “

Деменцията започва доста безобидно, с банална забрава, която почти винаги се възприема от другите спокойно и дори с хумор

Е, какво можем да кажем в този случай – старост нерадост. По -нататък пациентите развиват депресия, раздразнителност, агресия. Личните промени са много характерни: човекът е бил мил, щедър и интелигентен, но изведнъж е станал груб, подозрителен, невротичен скъперник, ядосан и упорит. Всичко това обаче понякога се дължи на старческо мрънкане и лош характер, който е бил характеристика на човека още от младостта.

Без критика

Първите подозрения възникват, когато пациентът развие речеви нарушения и затруднено намиране на думи, както и проблеми с ориентацията в непозната област. Но като правило хората стигат до лекаря (или по -често ги водят роднините им) само когато се появи твърде очевидна загуба на памет. По -специално, има затъмнения (особено по отношение на последните събития и имена) и дезориентация във времето и пространството. Например, човек не може да си спомни какво е обсъждал само преди пет минути, казва или пита все едно и също. Или може да бъде озадачен от въпроса коя дата и година е днес. Такъв човек е способен да се изгуби в собствения си двор или дори в апартамент. Между другото, важен момент е, че пациентите нямат самокритика. Те не забелязват никакви странности в себе си, вярвайки, че всичко е наред.

Но ако прогресията на болестта не се забави с помощта на лечение, хората бързо престават да разпознават дори най -близките, да разбират речта, а след това дори забравят кои са, губят всичките си умения и способността да се грижат за себе си. Те започват да се измъчват от халюцинации, налудничави идеи (най -често започват да подозират другите в кражба и щети), има постоянна тревожност и двигателна възбуда. А след това – човекът става „зеленчук“ и настъпва смърт.

За какво да внимавате

Както каза Светлана Гаврилова, в допълнение към наследствената предразположеност (при 10-15% от пациентите), развитието на деменция може да бъде насърчено от:

– ниска умствена и физическа активност;
– депресия и хроничен стрес;
травма на главата;
– заболявания на щитовидната жлеза;
– висок холестерол;
– артериална хипертония;
– диабет;
– пушене, злоупотреба с алкохол;
– затлъстяване, нездравословна диета;
– безсъние (сънна апнея).

Като подобрите начина си на живот и започнете да контролирате всички тези заболявания, можете да намалите риска от старческа деменция. Има предположение, че болестта на Алцхаймер се развива по -често и е по -тежка при хора с ниско ниво на образование, тъй като при образованите хора връзките на невроните в мозъка са по -силни, а в случай на смърт на някои мозъчни клетки функциите им са поети от други клетки. Следователно, интелектуалната работа, любопитството и ежедневното изучаване на всичко ново служат като най -добрата превенция на старческа деменция.

Полезно е да изучавате чужди езици, да запомняте поезия и проза, да започнете да разбирате и усвоявате нови неща, да решавате загадки и кръстословици, да разбирате компютърни програми. И също така е необходимо да се развият фините двигателни умения – това също допринася за развитието на мозъка и укрепването на невронните връзки.

Следователно, плетене, моделиране, компютърни игри – всичко това е полезно, а и ще бъде приятно за хората в така наречената „златна възраст“.

Мнение на световно известен лекар

Лекарите по целия свят търсят лек за деменция. По -специално, американският невролог и писател д -р Дейл Бредесен, автор на бестселъра за болестта на Алцхаймер – „Краят на Алцхаймер„, посвети живота си на тази цел.

Според учения това тежко състояние на мозъка може дори да не е едно, а няколко заболявания. Или дори не е толкова болест, колкото защитна реакция на мозъка към действието на различни увреждащи фактори, преди всичко токсини, хронично възпаление и метаболитни нарушения. Неслучайно не толкова отдавна е доказана ясна връзка между развитието на болестта на Алцхаймер и влошаването на микробиома в червата и устната кухина. Следователно, за да се намали рискът от загуба на памет и ум, е необходимо да се неутрализират всички тези вредни фактори.

Дейл Бредесен

Сред задължителните превантивни изследвания, които д -р Бредсен определя като задължителни за всеки човек над 45 години са:

колоноскопия, показваща състоянието на червата. В здравите черва микробиомът е отличен;

когноскопия, тоест изследване на умствените способности. Най -известното изследване, което може да отбележи намаляване на интелектуалните способности, е скалата за когнитивна оценка Монреал (MoCA, достъпна в Интернет). Тази скала дава възможност да се определи сравнително точно коя от когнитивните функции е засегната;

биохимичен кръвен тест, който ще покаже характеристиките на метаболизма. Необходимо е да се уверите, че няма възпаление, интоксикация, липса или излишък на хормони в организма. В крайна сметка това са основните двигатели, които водят до развитието на болестта на Алцхаймер.

Освен това д -р Бредсен препоръчва да се предприемат навременни стъпки за подобряване на функционирането на имунната система. Според него това може да стане благодарение на:

– спазване на кето диета. Диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати е полезна за здравето на мозъка (макар и в същото време, нека не забравяме, че повечето диетолози са категорично против всяка небалансирана диета, включително кето диета);

– спортуване по 40-60 минути 5 дни в седмицата;

– нормализиране на съня (и своевременно лечение на сънната апнея). Ето защо всеки, който спи лошо през нощта, определено трябва да се консултира със сомнолог;

– намаляване на стреса (йога, позитивно мислене и психотерапия ще помогнат за това);

– извършване на детоксикация (по -специално е необходимо да се откаже от нездравословна храна, пушенето и пиенето на алкохол);

– подобряване на функционирането на сърдечно -съдовата система (за това е важно, под наблюдението на кардиолог, да се нормализира нивото на холестерола в кръвта и да се постигне нормализиране на кръвното налягане).

Неврохелт ПЛЮС

 

Източници: kp.ru, www.alz.org, www.mayoclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *