ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво причинява цистит, може ли да се избегне и как се лекува?

Всяка втора жена поне веднъж в живота си страда от остро инфекциозно възпаление на пикочния мехур – цистит

цистит

И много жени, уви, редовно се разболяват от цистит през есенно-зимния период. Поради това се смята, че циститът е свързан със застудяването. Всъщност времето и възпалението на пикочния мехур обикновено нямат нищо общо, с изключение на факта, че студеното време отслабва имунната система, което води до активиране на огнища на възпаление в тялото. За появата на цистит обаче като правило са необходими по-убедителни причини. Как се появява заболяването и какво е лечението, обяснява уролога Владлен Петрищев.

Владлен Петрищев

Цистит: Какво общо има сексът с това?

Циститът най-често се провокира от заболявания на женската репродуктивна сфера – колпит (възпаление на влагалището), бактериална вагиноза (нарушение на вагиналната микрофлора), болести, предавани по полов път. Това се дължи на факта, че бактериите в уретрата при жените по-често навлизат от влагалището. Между другото, поради същата причина възпалението на пикочния мехур при жените най-често се наблюдава на възраст с висока сексуална активност – 20-35 години.

Често циститът измъчва пациенти със захарен диабет – съпътстващото потискане на имунитета води до разпространение на бактерии

Обикновено няма проблеми с диагнозата цистит. Дори ако човек не познава симптомите си (болка и спазми по време на уриниране, мътна, понякога кървава урина), той обикновено веднага разбира кой орган причинява такива проблеми.

Но с лечението на цистит всичко не е толкова просто.

Можем ли да се справим сами?

Много жени се опитват да се справят с него с домашни средства – подгряващи подложки, билкови отвари, сок от червена боровинка и пр. И това наистина помага за овладяване на болестта. Болезнените симптоми изчезват, здравето се нормализира. Но тъй като основната причина за заболяването са бактериите (в 80% от случаите това е Escherichia coli, или E-coli), срещу които домашните средства са безсилни, възпалението не изчезва и циститът след известно време отново се проявява „с пълна сила“.

В повечето случаи е невъзможно да се излекува цистит без антибиотици. И ще трябва да се направи пълен курс. Ако спрете да приемате антибиотик веднага след изчезването на симптомите, болестта ще стане устойчива на лечение и ще бъде по-трудно да се отървете от нея.

Изключение прави така нареченият „цистит на младоженците“

Той се провокира от механичен стрес (триене) и пренебрегване на хигиенните правила. В някои случаи той може да бъде излекувана чрез т.н. „сексуална почивка“ – време, през което е добре жената да се въздържа от полов акт, особено с различни и непознати партньори.

Второто изключение е циститът по време на бременност. Нарастващата матка компресира уретерите, предотвратявайки изтичането на урина, което може да предизвика не само възпаление на пикочния мехур, но и неговото страхотно усложнение – пиелонефрит, за чиято профилактика се препоръчва на жените след 26 -та седмица от бременността да не спят по гръб, а настрани, в така наречената коляно-лакътна позиция, което подобрява изтичането на урина.

Може ли циститът да бъде предотвратен?

Да, но за това трябва да следвате някои прости правила:

– Пийте повече – 1,5-2 литра течност на ден (минерална вода, зелен чай). Това може да намали концентрацията на урина. В противен случай концентрираната урина ще раздразни възпаления пикочен мехур още повече.

– Не препълвайте пикочния мехур и не отлагайте ходенето по малка нужда. Оптималният интервал между ходенето до тоалетната е 2-3 часа. Застоялата урина е идеално място за размножаване на бактерии.

– Спазвайте добра интимната хигиена – мийте се редовно, ако е възможно, използвайте биде и дамски превръзки.

– Имайте един интимен партньор – ако се сменят често, е изключително трудно да се избегнат венерически болести, които провокират цистит. Ако все пак се появи цистит, стриктно спазвайте всички медицински препоръки. Нелекуваното заболяване със сигурност ще доведе до рецидив.

Каква е разликата между цистит и уретрит?

Симптомите на цистит и уретрит са сходни, затова често се бъркат. Тези заболявания обаче се отличават с локализацията на възпалението.

Циститът е възпаление на пикочния мехур, а уретритът е възпаление на уретрата (уретрата). Освен това, при уретрит човек може да изпита дискомфорт при уриниране, но понякога болестта протича без никакви очевидни прояви. Като цяло, за разлика от острия цистит, не се наблюдават общи възпалителни симптоми (треска, слабост), ако има уретрит. За цистита са характерни и остри режещи болки в долната част на корема, парене по време на уриниране и често желание за уриниране.

Друга разлика е, че по правило циститът е най-често срещан при жени, но уретритът се среща еднакво често както при мъжете, така и при жените.

Източник: kp.ru

Опаковка на продукта Червена боровинка, Cranberry-Kapseln
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА – Стоп на цистита и възпаленията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *