Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не само при COVID-19: В какви случаи намалява сатурацията?

Сатурацията е термин, който в момента се чува твърде често, тъй като нивото на кислород в кръвта е важен диагностичен фактор при коронавирус

сатурацията
Нивата на кислород в кръвта се измерват с пулсоксиметър

Въпреки това, лекарите още преди пандемията обръщаха голямо внимание на цифрите, свързани със сатурацията.

Сатурацията е един от важните показатели за жизнената активност на организма – заедно с телесната температура, налягането и пр. Той показва нивото на насищане на кислорода в капилярната кръв. От стойностите на сатурацията лекарите разбират как работи дихателната система.

„Сатурацията е индикатор за насищане на кръвта с кислород. Измерва се като процент и позволява да определим дали тялото получава необходимото количество кислород. Обикновено при здрав човек тя варира от 95 до 100%. Цифри 94% и по-ниски показват, че човек има различни видове дихателна недостатъчност “, казва Елена Долгих, заместник-главен лекар на медицинското отделение на областната болница в Химки, лекар от най-висока категория .

Как се измерва сатурацията

Днес е доста лесно да се измери наситеността на кръвта с кислород. Има специални преносими устройства – пулсоксиметри, които се слагат на пръста и за броени минути показват резултата. Те също така измерват сърдечната честота на човек.

Елена Долгих

Намаляване нивата на кислорода е изпълнено с развитие на хипоксия и общо нарушение на състоянието. В крайна сметка кислородът е основно хранително вещество за всички системи и органи на човешкото тяло.

Когато нивата на кислород спаднат

Както лекарите отбелязват, спад в насищането на кръвта с кислород може да се наблюдава при различни патологии. Днес сред основните заболявания, за които се следи нивото на кислород в кръвта, е коронавирусът. Съществуват обаче и други патологии, които намаляват насищането с кислород.

„Можем да забележим намаляване на насищането при такива заболявания на дихателната система като пневмония, бронхиална астма, бронхит, рак на белия дроб и различни други невъзпалителни белодробни лезии. Видно е и при заболявания, свързани с понижаване на хемоглобина в кръвта, който е отговорен за преноса на кислород в кръвта (например в случай на анемия) и с различни дефекти на сърдечно-съдовата система“, изброява Елена Долгих.

Освен това, отбелязва специалистката, намаляване нивата на кислород може да се диагностицира при хора със затлъстяване. Наднорменото тегло се превръща в сериозна тежест за организма, от което сърдечно-съдовата и дихателната система страдат най-много. Човек губи способността да диша дълбоко, което причинява хиповентилация. Ако мазнините обграждат белите дробове, те не могат да бъдат напълно изпълнени с въздух по време на дишане. През нощта ситуацията може да се влоши поради отпускане на тялото.

„Пушачите също трябва да контролират нивата на кислород. Ако пушач измерва нивото на насищане и се окаже ниско, тогава е необходимо да се проведат прегледи (пушачите са по-податливи на заболявания на бронхо-белодробната система). След като изключим всички заболявания, ще разберем, че това ниво на насищане е норма при този пациент “, обяснява Елена Долгих.

Специално внимание трябва да се обърне на намаляване на насищането с кислород по време на физическо натоварване. „По време на физическа активност може да има намаляване на концентрацията на кислород в кръвта. Но това ще бъде норма, тъй като при активна физическа активност тялото няма време да се насити с кислород в необходимото количество. Въпреки това, при преминаване в състояние на покой, насищането с кислород се възстановява“, казва лекарката.

сатурация

Признаци на липса на кислород

Разбира се, изключително важно е да се разбере, че организмът трябва да си набави достатъчно кислород възможно най-скоро. В крайна сметка това ще ви позволи да предприемете действия навреме. Елена Долгих отбелязва, че проявите на намаляване насищането с кислород ще бъдат:

  • задух (човек започва да диша по -често, за да компенсира недостатъчните нива на кислород);
    бледа кожата;
    тремор на долните крайници;
    подуване.

Всичко това, естествено, води до факта, че състоянието на човека е нарушено. И тези нарушения са съвсем сериозни.

Елена Долгих отбелязва, че е важно да следите числата на пулсовия оксиметър. „Ако насищането е под 95%, това вече е повод за тревога и задълбочен преглед от специалисти. При проблеми с белите дробове лекарите ще започнат прегледи и ще предпишат необходимото лечение. Ковид също може да причини намаляване на насищането с кислород още от първите дни. Ако е необходимо, пациентът ще бъде хоспитализиран“, казва Елена Долгих.

Затова си струва да обърнете специално внимание на себе си, за да не пропуснете предупредителните сигнали на тялото. Липсата на кислород се превръща в сериозно усложнение, на фона на което се развива липса на енергия, летаргия и слабост. Колкото по-дълго е продължил недостигът на кислород, толкова по-зле става човекът. Лекарите отбелязват, че тялото започва буквално да остарява пред очите ни, имунитетът се влошава, скоростта на обновяване на клетките намалява и всички системи и органи се износват по-бързо.

Колко често трябва да се проверява насищането с кислород при здрави хора?

Както стана ясно, по време на коронавирусната инфекция газообменът в белите дробове се нарушава и в кръвта се доставя недостатъчно кислород. Поради това метаболизмът се нарушава, клетките започват да отделят голямо количество вредни вещества, което нарушава функционирането на организма. Ако по време на хипоксия (липса на кислород в кръвта) не се предприемат спешни мерки (не се осигурява снабдяване с кислород, например с помощта на кислородни машини), това може да причини необратими последици и дори да доведе до смърт.

Обикновено човек чувства недостиг на кислород когато има задух, пристъпи на астма, стягане в гърдите и др. При коронавирус обаче някои пациенти имат така наречената „невидима хипоксия“. Това е явление, при което пациентите с критично ниско кръвно насищане с кислород не се задушават и се чувстват поносимо. В същото време се развиват всички опасни последици от хипоксия и човек спешно се нуждае от медицинска помощ.

„Ако имате пулсов оксиметър у дома, можете да измервате нивото на кислород в кръвта, ако е необходимо и ако желаете, всеки ден“, казва д -р Олга Морозова, терапевт. – Другото нещо което трябва да се има предвид е, че евтините устройства могат да имат ниска чувствителност и не винаги е възможно да се доверите на техните показания. По същия начин действат и приложенията (днес много мобилни телефони и повечето интелигентни часовници имат функцията оксиметрия). Експериментите са показали, че те могат да дадат грешка и следователно не могат да бъдат приравнени с медицинските изделия.“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *