Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Деликатен въпрос: Как да говорим за ваксинация срещу COVID-19 без да се караме

Новият заразен щам на COVID-19 – Delta рязко увеличи заболеваемостта, и затова все по-често се коментира необходимостта от ваксинация

ваксинация
Как да говорим за ваксините без напрежение

Опитът да разберете дали вашите колеги, приятели или роднини имат ваксинация може да ви накара да загубите завинаги добрите си отношения. Как да направите това тактично и без да се засягат личните и професионални връзки, обяснява психологът.

Делови въпрос

„Ако просто така се интересувате какъв е статуса на ваксинация, тогава трябва да обясните на човека защо имате нужда от тази информация“, казва психоложката Ирина Савенкова. „Такова питане трябва да остане в рамките на деловите въпроси, като не пропускате да дадете и малко лична информация.“

Психоложката казва, че подходящи фрази са: „Много ме е страх“, „Имам болни близки“, „Това е важно за мен“, „Прекарах ковид тежко и не искам това да се случи пак“.

ваксина
Ирина Савенкова

Ако въпреки това събеседникът ви не желае да каже дали е ваксиниран или не, и има ли изобщо намерение да го направи, не настоявайте за отговор.

Не разсъждавайте

Психоложката отбелязва, че когато обсъждаме толкова деликатна тема, е важно да останем в рамките на въпроса и да отговорим с „да“ или „не“.

„Не е нужно да се изнервяте и да търсите начини да докажете нещо на някого, дори и да се опитва да ви вбеси“, казва Савенкова. „Споровете за това кое е добро или лошо, и кой какво трябва и какво не бива да прави, са излишни.“

Следователно, формулировката на въпроса трябва да бъде ясна, конкретна, прозрачна и разбираема.

Обяснете причината

Когато задавате въпрос за това дали вашия събеседник е ваксиниран, заслужава си да отбележите още в началото, че той има право да е и да не е ваксиниран.

„Въпросът ви може да бъде формулиран по следния начин:„ За мен е важно сега общувам само с ваксинирани. Ако не представлява проблем и не те затруднява, би ли ми казал дали си ваксиниран или не?“- дава пример психоложката. – Ако в отговор последва някакъв вид агресия, тогава отговорете с тази фраза – „Нямам нищо против. Съгласен съм с твоя избор, но за себе си сега избирам да общувам предимно с ваксинирани хора „. След това се посочва истинската причина, поради която вземате такова решение, например, че се страхувате да не се разболеете отново.

Основното е да стане ясно, че точно това ви трябва (да ограничите кръга на общуване), и че нямате намерение да осъждате никого. “

Важно е и как го казвате

Въпросът е толкова деликатен, че е важен дори тонът, с който питате.

„Решението с какви хора да общувате е ваше“, смята психологът. „Наистина не би трябвало да ви пука какъв е техния избор. Вие избирате за себе си, и съответно заявявате това с любезен, но и твърд тон.“

Ако се страхувате да не обидите – не питайте

„Няма смисъл да изразявате мнението си или да давате съвети за ваксинацията“, казва Ирина Савенкова. Защото всяко изразяване на собствено мнение е послание за това как мислите, че е правилно.

„Готови ли сте в този момент да поемете отговорност за човека, който ще използва съвета ви? Готови ли сте да се справите с проблема на този човек? Ако не сте готови, тогава дори не трябва да се намесвате, а да вземате решения само за себе си “, уточнява психоложката.

Ако истинската ви цел е да разберете дали са ваксинирани или не, със сигурност ще стигнете и до кавга с някои ваши близки или колеги.

„Винаги ще има недоволни, каквито и граници да поставите. Някои хора са толкова неадекватни, че няма друг начин да се изградят граници с тях – човек наистина трябва да им се обиди, казва психологът Ирина Савенкова. – Но ако обидата ви плаши и целта ви е да поддържате връзката повече, отколкото да разберете дали е ваксиниран или не, вероятно няма нужда да започвате такъв разговор. Защото тогава ще получите куп психологически проблеми – съвестта и вината ще ви измъчват. Трябва да да бъдете психически подготвени за факта, че хората няма да ви разберат. Затова е нужно да реагирате на отговора с приемане, а не с осъждане.“

Задайте въпрос с ирония

Психоложката Дебора Ригел предлага да зададете въпроса „Ваксинирани ли сте или не?“ с ирония, пише The Wall Street Journal. Например, може да започнете, като кажете „Трябва да ви попитам нещо наистина неудобно“ или „Трябва да те питам нещо, което изглежда малко лично, така че позволи ми да се извиня предварително“. И продължавате: „Обещавам, че няма да питам каква заплата взимаш и дали имаш пластични операции.“

Дебора казва, че си струва да се симулират различни сценарии и да се изготви план за действие за всеки в случай на нужда.

„Може да се наложи да се сблъскате с някакъв дискомфорт и крайна реакция“, казва Дебора Ригел. „Затова кажете:„ Знам, че всеки е свободен да взема собствени решения и няма да те съдя.“

Ригел предлага, ако диалогът е отишъл в грешна посока, да кажете на събеседника: „Забелязах, че вече говорим за политика, а не за ваксини“. В такъв случай предложете да си починете и се върнете към разговора когато емоциите се охладят.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *