Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Основен симптом при съмнение за диабет е жаждата

За високо ниво на захар в кръв­та се приема 8-9 ммол/л на гладно и 13-14 ммол/л след ядене.

ВНИМАНИЕ!

Веднага трябва да отбележим, че високата захар в кръвта още не означава наличие на захарен диабет. Причина за това повишаване може да е повишена употреба на въглехидрати; нарушено дозиране на лекарства; липса на физическо натоварване; повишена температура на тялото; всяко едно възпаление. Хипергликемия може да се развие и при инфаркт на миокарда, инсулт, травма, емоционално прето­варване. При жените захарта в кръвта може да се променя в зависимост от фазите в менструалния цикъл.

ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ И НАЙ-ЯРКИ СИМПТОМИ Е СИЛНАТА ЖАЖДА – ДО 4-5 ЛИТРА ТЕЧНОСТИ НА ДЕН

Тогава по какви признаци можем да разпознаем хипергликемията? Силната жажда, из­пиването на много течности за един ден е свързано с това, че по­вишената, натрупалата се захар поема върху себе си цялата влага и не я пропуска в кръвта. Освен това е характерно уриниране в големи количества, понижаване

на теглото при наличие на пови­шен апетит, сухота на кожата и сърбеж по лигавиците и кожата. За да получите точната диагно­за и своевременно да вземете мерки, трябва да се изследвате. А при развитие на усложнения на захарния диабет се появяват и нови симптоми: повишена умора, понижено зрение, гнойници по кожата и лигавицата, падане на зъби, изтръпване на краката, бол­ки в стъпалата и глезените.

ВНИМАНИЕ!

Ако страдате от инсулинозависим диабет 1 тип, т.е. лекувате се с инсулин, но той е зле компенсиран, можете да раз­виете диабетна кома. Запомнете тревожните симптоми:

  • прилошава ви и започвате да по­връщате;
  • получавате болки в корема и силна слабост;
  • в урината се появява ацетон.

Вие сте пред диабетна кома и се налага веднага да Ви при­емат в болница. Ако при високо ниво на захарта изпитвате силна жажда, сухота в устата и засилено уриниране, но нямате признаци на ацидоза, е необхо­димо да потърсите лекар много бързо. Докато три дойде, пийте повече вода, най-добре алкална минерална. Постарайте се да си спомните и да запишете кога и в каква доза инсулин сте си влели, или каква доза таблетка сте приели.

СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Ако състоянието на здравето ви не предизвиква опасания, но сте открили повишена захар в кръвта, си спомнете дали всич­ки ваши действия по време на изследването са били правилни. Възможно е да сте допуснали грешка.

За пореден път проверете дозата инсулин и таблетките, предписани от лекаря. Не е из­ключено да сте се объркали или да сте забравили.

Повишената захар може да е следствие от хипогликемия, т.е. предишно понижение на захарта. Това състояние не налага да по­нижавате нивото на захар – то много бързо ше се нормализира. Докато при хипогликемия се на­лага да понижите дозата инсулин или таблетки. Вижте как. Ако за­харта в кръвта е нормална през деня и висока сутринта, трябва да установите дали не сте пре­живели нощна хипогликемия. За целта измервайте нивото на захар при нощно пробуждане или рано сутрин.

При всякакви инфекциозни за­болявания, особено съпровожда­ни с температура, се увеличава потребността на организма от инсулин. Следователно е нужно да увеличите дозата. Информи­райте своя лекар за това, за да ви консултира.

Ако сте нарушили диетата, непременно ще получите ясен сигнал, че повече не трябва да го правите. Ако сте диабетик, трябва да се съобразявате с диетата – непременно.

Ако повишената захар е свър­зана с краткотраен стрес, с определена фаза от менструалния цикъл или липса на физическо натоварване – е необходимо да запомните за в бъдеще, че в такива случаи е нужно от по-рано леко да повишите дозата антидиабетични препарати или да предпри­емете по-строга диета.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *