Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко опасно е заболяването дистрофия на ретината?

Моля да отговорите какво представлява заболяването дистрофия на ретината и как се лекува това заболяване?

Лиляна Милкова – Стара Загора

Това е много опасно u коварно забо­ляване, защото на първо време протича безсимптомно.

Дистрофичните заболявания озна­чават постепенна гибел на клетките на ретината. А вследствие на това настъпва постепенно понижаване на зрението. Прогресиращата дистрофия заплашва със скъсване на ретината, а нейното отлепване може да доведе до пълна загуба на зрението.

Отначало човек изпитва влошаване първо на сумрачното зрение, а след това остава само периферното. Това означава, че той може да вижда един­ствено неясни контури на предметите със страничното зрение и просто няма изображение в центъра.

Дистрофия на ретината може да възникне при травма на очите, при хипертония, при бъбречни болести, при заболявания на над- бъбречните и задстомашната жлеза, при захарен диабет и ревматоиден артрит. В рисковата група са и страдащите от късо­гледство.

В голяма степен заболяването е с на­следствен характер и стартира в младост­та.

За подобряване на обменните процеси в ретината се препоръчва да приемате поливитамини, биодобавки и различни съдоразширяващи препарати.

Необходимо е също така да откаже­те цигарите и да започнете да носите слънцезащитни очила.

Съвременното лечение се провежда с помощта на т.нар. аргонов лазер, който укрепва ретината. Създава се срастване между ретината и съдовата обвивка на окото.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *