ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всичко за астигматизма

Какво представлява?
Астигматизмът се появява, когато предната част на окото, роговицата, не е с редовен симетрична сферична форма. Вместо това, формата е по-скоро като на гърба на лъжица – по-дълга в една посока, отколкото в другата. Тъй като роговицата е с неправилна форма, окото не може да фокусира преминаваща през него светлината. Така зрението се замъглява.

Какво го предизвиква?
Тъй като окото се развива в утробата, няколко фактора определят формата, включително наследствени генетични фактори и околната среда. Изглежда, че тези фактори може да доведат до неправилна извивка на роговицата, но точната причина не е известна.

Кой е засегнат?
Астигматизмът е често срещано и обикновено е налице от раждането. Повечето хора имат лек астигматизъм – рядкост е за роговицата да се е развила по идеално симетричен начин. Но при леки случаи окото може да се приспособи и да фокусира светлината адекватно.

В много случаи на астигматизъм също така има и други визуални проблеми като късогледство или далекогледство. Две трети от хората с късогледство имат и астигматизъм.

Какви са симптомите?
При тежките случаи на астигматизъм, зрението е замъглено или нарушено независимо дали човека чете от близо или гледа в далечината.

При по-леките случаи човек може да се оплаква от замъглено зрение при определени разстояния, от умора или сухота в очите, от трудност при съсредоточаване или четене или от главоболие, особено когато се опитват да се съсредоточат.

Как се диагностицира?
Астигматизмът трябва да бъдат диагностициран с квалифициран очен лекар, очен хирург или специалист по очни болести. Пълен оптометричен преглед трябва да се направи, за да се оцени степента и размера на проблема.

Малки деца, които не могат да бъдат отговорят на въпросите на очния лекар за това, което могат да видят, могат да бъдат тествани с помощта на тест, наречен ретиноскопия, който включва отразена светлина.

Какво е лечението?
В повечето случаи, астигматизъм може да бъде коригирани чрез носене очила или контактни лещи. Леките форми на астигматизъм не се нуждаят от лечение, освен ако лицето не върши работа, която поставя интензивно натоварване на очите, например, работа с компютър.

В някои случаи, астигматизъм може да се коригира чрез операция, наречена рефрактивна хирургия, която оформя роговицата.

За някои хора, друг вариант е лазерното лечение. Трябва да обсъдите ползите и рисковете от това лечение с вашия хирург, преди да решите да го предприемете.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *