ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е мигренно главоболие?

Мигренно главоболие е форма на съдово главоболие. То е причинено от вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), което предизвиква освобождаване на химикали от нервните влакна, които се навиват около големите артерии на мозъка. Разширяването на тези кръвоносни съдове се простира до нервите, които са около тях и причинява освобождаването на химикали от нервите. Химикалите предизвикват възпаление, болка и бъдещо разширяване на артерията. Увеличеното разширяване на артериите увеличава болката.

Пристъпите на мигрена често активират симпатиковата нервна система в тялото.  Симпатиковата нервна система често се смята за част от нервната система, която контролира примитивна реакция на стрес и болка. Това активиране причинява много от симптомите, свързани с пристъпите на мигрена; например, увеличаване на симпатиковата нервна дейност в червата предизвиква гадене, повръщане и диария.

• Симпатиковата активност също забавя изпразването на стомаха в тънките черва и по този начин предотвратява навлизането на оралните медикаменти в червата и да се абсорбират.
• Нарушеното усвояване на лекарства приемани през устата е обща причина за неефективността на взетите за лечение на главоболието медикаменти.
• Увеличената симпатикова дейност също намалява циркулацията на кръвта, а това води до бледност на кожата, както и студени ръце и крака.
• Увеличената симпатикова дейност също допринася за чувствителност към светлина и звук, както и замъглено зрение.

Мигрена засяга над 30 милиона европейци, като жените страдат по-често (17%), отколкото при мъжете (6%). Пропуснати работни часове и загуба на производителност в следствие на мигрената създават значително публично бреме. Независимо от това, мигрената все още остава до голяма степен недиагностицирана и нелекувана. По-малко от половината от хората с мигрена са диагностицирани от техните лекари.

Какви са вариантите на мигренно главоболие?
Усложнената мигрена е придружена от неврологична дисфункция. Частта на тялото, която е засегната от дисфункцията се определя от частта на мозъка, която е отговорна за главоболието.

Вертебробазиларна мигрена се характеризира с дисфункция на мозъчния ствол (долната част на мозъка, който е отговорен за автоматичните дейности, като съзнание и баланс).
Симптоми са:
• припадък.
• вертиго (буквално виене на свят).
• двойно виждане.

Хемиплегична мигрена се характеризира с:
• парализа или слабост на едната страна на тялото.
• имитира удар.
Парализата или слабоста обикновено са временни, но понякога може да продължат с дни.

Ретинална или очна мигрена има редки атаки, които се характеризират с повтарящи се случаи на “Scotomata” (слепи петна) или слепота от едната страна, с продължителност по-малко от час, които могат да бъдат свързани с главоболие. Необратима загуба на зрение може да бъде усложнение на тази рядка форма на мигрена.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Какво е мигренно главоболие?

  1. Pingback: Алтернативната медицина помага при мигрена | Лекува нет

  2. Pingback: В случай на пристъп на мигрена | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *