Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пречки за спиране на тютюнопушенето и начини за тяхното преодоляване

Тютюнопушенето, в комбинация с пандемия, носи още по-големи вреди, затова трябва да се откаже веднага

тютюнопушенето
Не е вярно, че коронавируса не предпочита пушачи. Той дори е по-смъртоносен за тях

Спирането на тютюнопушенето е не просто задължително – то е задължително.

Японски експерти са установиха наскоро, че количеството на антителата директно зависи от начина на живот.

Лошите навици, особено тютюнопушенето, могат значително да влошат състоянието на ваксиниран или вече заразен с ковид пациент. Между другото, това се отнася не само за обикновените, но и за електронните цигари.

По време на проучването лекарите забелязват, че приблизително три месеца след поставяне на втората доза от ваксината против новия коронавирус, концентрацията на антитела в кръвта на пушачите е под нормата със 140-250 единици. Това означава, че отказването от тютюнопушенето малко преди ваксинацията може значително да подобри ситуацията.

Тютюнопушенето увеличава риска от респираторни инфекции, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечно-съдови заболявания и диабет

То отслабва имунната система, прави пациентите по-уязвими към COVID-19, влошава тежестта на заболяването и прогнозата за възстановяване. И статистиката потвърждава тези аргументи: тютюнопушенето увеличава вероятността от прогресия на заболяването при заразените с 14 пъти.

Американски експерти са разработили доста лесни подходи за решаване на проблема тютюнопушенето

По пътя на човек, решил да се откаже от този лош навик, могат да възникнат различни препятствия.

Депресия

Психолозите от Колумбийския университет смятат, че други неприятни симптоми най-често се бъркат с депресия сред тези, които се отказват от тютюнопушенето.

Всъщност, хората се притесняват от някакво нарушение на обичайния ритуал: ръката свиква с цигарата и движението ѝ към устата. Това е като условен рефлекс.

Протидействие: Пушач, който се е отказал от зависимостта си, трябва непрекъснато да дъвче или гризе нещо. Нека бъде нещо нискокалорично и здравословно: пресни зеленчуци, неподсладени плодове.

Също така трябва да държите ръцете си заети. Опитайте се да държите нещо подобно по форма, вместо цигара: химикалка, чаена лъжичка.

Само не бързайте към аптеката за антидепресанти вместо тютюн. Така ще придобиете нова зависимост, която не е по-добра от пушенето.

Запек

Отказването от тютюнопушенето често води до нарушения на изпражненията.

Противодействие: След отказването от тютюна е много важно редовно да изпразвате червата. По този начин ще се отървете от токсичните вещества, натрупани в организма. Възможно е да се установи нормално изхождане с помощта на правилна диета, която ще има благоприятен ефект върху цялото тяло. Има и други лесни начини за справяне с този проблем: сутрин на гладно изпийте чаша студена вода или вземете супена лъжица растително масло.

Можете също така да приемате слабителни средства като листа от сена, екстракт от смокиня. Това ще помогне за облекчаване на запека. Обикновено, в рамките на две седмици след отказването от тютюнопушенето, функцията на червата се подобрява.

Физиологична зависимост към никотина

Тялото, свикнало с никотина в продължение на няколко години, отчаяно ще се съпротивлява. В крайна сметка никотиновата киселина е необходим участник в нашия метаболизъм. Тя разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и предизвиква някои положителни емоции. Обикновено влиза в човешкия организъм ни с храна или комплексни витамини. Но тялото на пушача е свикнало с по-високи дози.

Протидействие: Започнете, като намалите броя на цигарите, които пушите. В идеалния случай до две на ден. Ако сте свикнали да пушите по време на шофиране или в кафене, опитайте се да се откажете от тази рутина. Пушенето по време на шофиране и хранене е особено вредно.

Кашлица

Ако човек рязко се откаже от тютюнопушенето, често в продължение на няколко седмици го измъчва т. нар. кашлица на пушача.

Протидействие: Такава кашлица възниква преди всичко от факта, че белите дробове са изчистени и започват да функционират на ново ниво. Просто изчакайте. Скоро кашлицата ще отшуми.

Натискът на другите

Много е трудно да се откажете от пушенето, когато всички пушат цигари наоколо, особено ако са ваши близки приятели или членове на семейството. Жените са по-склонни от мъжете да се поддадат на изкушението. Понякога на парти, за компания, особено ако алкохолът притъпява бдителността, е много лесно да се върнете отново към тютюнопушенето.

Протидействие: Ако семейството ви пуши, помолете членовете на домакинството поне да не пушат пред вас. Не могат да го направят? Избягвайте ги и намерете група непушачи, с които да общувате по-често.

Тъй като алкохолът и цигарите винаги вървят ръка за ръка, опитайте се да ограничите участието си в излишни партита – няма да загубите нищо, но здравето ви ще спечели!

Качване на тегло

Никотинът ускорява метаболизма и намалява апетита, затова много хора, отказвайки цигарите, заменят една страст с друга – те започват да се увличат твърде много, докато се хранят.

Протидействие: Теглото се качва само отначало, след това се връща към нормалното. Въпреки това, 10-минутна разходка или навик за упражнения могат да помогнат за ускоряване на този процес. Ако няма време за това, можете да правите упражнения у дома: не по-малко от половин час през ден, с добро темпо, два часа преди вечеря.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *