Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смъртоносен тандем: Защо високата захар е опасна при коронавирус

Високата кръвна захар и затлъстяването са определени от лекарите като основни рискови фактори за коронавирус

високата кръвна захар
Високата кръвна захар и нелекувания диабет остават рискови, без значение коя поредна мутация на коронавируса е причинява заразата. Според различни източници, половината от починалите пациенти с коронавирусна инфекция са имали нарушения или под формата на диагноза захарен диабет, или метаболитен синдром – при същото високо ниво на захар и съпътстващи лезии на вътрешните органи и системи.

Защо високата кръвна захар ви излага на риск?

Когато тялото се възпали, това предизвиква анормален имунен отговор, който вместо да атакува вируса, засяга останалите здрави клетки и тъкани на тялото, което води до бързо влошаване на здравето.

По-конкретно, високата кръвна захар води до:

– повишен риск от механична вентилация;
– заместителна бъбречна терапия, поради бъбречна недостатъчност;
– остър респираторен дистрес синдром, който изисква прием на лекарства, известни като вазопресори за спиране на опасно ниско кръвно налягане или на стероиди.

Всички тези усложнения правят управлението на кръвната захар по-трудно.

Ако човек постоянно живее с високи нива на кръвна захар или захарта в кръвта му „скача“ от ниски към високи стойности (което е още по -лошо), то това засяга почти всички органи и системи, включително и имунната система. Следователно, такива хора са по-лесни за заразяване и усложненията от инфекции са по -чести при тях.

Коронавирусната инфекция е опасна не само заради увреждането на белите дробове. Тя събаря и цялата съдова система. При диабет, метаболитен синдром или затлъстяване, съдовата стена страда, така че ефектът на вируса се увеличава значително.

Когато вирусът навлезе в тялото, имунната система започва активно да произвежда пептидни молекули – цитокини. Такива молекули могат да се произвеждат в прекомерни количества и да атакуват увредени и здрави тъкани. В резултат на това в организма възникват допълнителни възпалителни процеси. Тези процеси допринасят за по-тежкото протичане на заболяването. Последните проучвания разкриха връзка между производството на цитокини и нивата на кръвната захар: когато нивото се повиши, производството на цитокини се превърна в „цитокинова буря“. Учените предполагат, че причината за смъртта на пациенти, които са били диагностицирани с COVID-19, не е самият вирус, а точно такъв прекомерен имунен отговор, при който тялото се „самоубива“.

Високата кръвна захар се открива не само при хора с видимо затлъстяване

Онова, което всеки, който е загрижен за здравето си трябва да направи, е да се следи редовно нивата на кръвната захар. Изследването е достъпно за всеки и може да се направи в най-близката лаборатория. В допълнение към спазването на задължителните превантивни мерки и на прага на четвърта вълна, е необходимо да се минимизират максимално другите рискови фактори, а именно: да се намали теглото и да се предотвратят резки скокове в нивата на кръвната захар.

И още – всеки, който е дал положителен тест за вируса SARS-CoV-2, трябва да направи и тест за диабет. Това изследване често се игнорира, но то играе важна роля при вземането на решение за правилното лечение, и затова трябва да се направи. Дори и лекарят да го пропусне, е необходимо да се счита за задължителен тест. Дори и ако 10-годишно дете даде положителен тест за коронавирус, то трябва да бъде изследвано за нивата на кръвната захар. В комбинация със симптомите на COVID-19 е много трудно да се разграничат симптомите на висока кръвна захар.

Не бива да се забравя, че коронавирусът може да засегне бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Преддиабет и COVID-19

Пациентите с неконтролиран диабет могат да получат диабетна кетоза – неконтролиран диабет, при който кетоните в кръвта водят до дискомфорт в гърдите. Това се нарича ацидоза, спешно медицинско състояние, което трябва да бъде лекувано с интравенозно инфузионно лечение, заедно с другите мерки за подкрепа.

Лице с контролиран диабет също може да има високо ниво на кръвна захар след COVID-19. Тези хора може да се нуждаят временно от инсулин, защото лекарството, което са приемали преди, може да не работи.

Източник: timesofindia.indiatimes.com

Канела с хром и цинк
Канела с хром и цинк – за регулиране стойностите на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *