ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се справим с алергиите от ужилване?

Лечението при алергична реакция включва справяне с първоначалната остра реакция, както и предотвратяването на бъдещи реакции.

Незабавно лечение на остри реакции. При анафилактичен шок лечението е с Епинефрин. Хората, които знаят за алергията си към отровата на летящите насекоми се насърчават да носят със себе си уред за самостоятелно инжектиране с Епинефрин, като например Epi-Pen или Twin-Ject. Ако имате нужда от това лекарство се изисква и незабавна медицинска помощ. Необходимо е също така да се обадите на 112 или да отидете в спешното отделение.

Ако сърбежа или обрива са единствения симптом, перорално приемане на антихистамин може да бъде напълно достатъчно. Все пак е препоръчително е да потърсите медицинска помощ.  Ако симптомите се влошават или подуването на кожата се отразява на способността ви да дишате, може да се наложи употребата на епинефрин.

Ако жилото остане в кожата, както се случва при ужилване от пчели, то трябва да се отстрани възможно най-бързо, така че да не навлиза повече отрова в тялото. Не се опитвайте да изстискате жилото от кожата, вместо това да дръпнете жило с пинсети или го остъргайте с ръба на кредитна карта. Сложете лед или студен компрес на мястото на ужилването за да намалите подуването.

Лечение на бъдещите реакции. За да се предотврати бъдещето ужилване от насекоми, основното е да се избягва присъствието на жилещи насекоми. Ако на човек му се е случвало да изпада в анафилактичен шок или да има кожни симптоми по цялото тяло (обрив, сърбеж, зачервяване, подуване далеч от мястото на ужилване) се препоръчва тестване за алергии най-вече от жилещи насекоми.

Имунотерапия с инжекции, които използват пречистена отрова от типа на насекомите, към които човек е алергичен, може да излекува алергията. Този вид лечение се прилага по същия начин, както при алергия от полен (цветен прашец). След като човек е получил подходящи дози от отровата, вероятността от реакция при бъдещи ужилвания е намалена до по-малко от 5%. След серия от такива инжекции за около 3 до 5 години, повечето хора може да спрат лечението без това значително да увеличи вероятността от алергични реакции.

Въпреки това, някои хора с тежки, живото застрашаващи реакции при ужилване от насекоми, или такива, които са имали анафилактична реакция от лечението с чиста отрова, може да се наложи през целия си живот да ползват инжекции с пречистена отрова. Това е така, защото шансовете на човек за реакция при бъдещите ужилвания бавно може да се увеличи до повече от 20%, много след преустановяването на инжекциите. Тази тема все още се развива и е обект на изследвания в областта на алергиите. При вземане на решение за такова лечение е необходимо внимателно обсъждане между пациент и алерголог.

Някои алерголози извършват кожни изследвания или RAST (радиоалергосорбентен тест), след прилагане на имунотерапията с чиста отрова за определен период от време. Терапията може да бъде преустановена при хората, чиито алергичен тест е отрицателен. Случва се и теста да не бъде отрицателен, дори при хора, които са прилагали тази терапия в продължение на години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *