Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да правите с храните, чиито срок на годност изтича или е изтекъл

Храната има срок на годност. Случва се този срок да е близо или вече да е изтекъл. Трябва ли да се изхвърли или може да се консумира и след него?

срок на годност
Внимателно следете срока на годност

Какви опасности крият продуктите, чиито срок на годност е изтекъл?

За много хора лъвският дял от приходите им отива за храна. Храната не е евтина и поскъпва от ден на ден. Затова някои от нас предпочитат да купуват повече или направо да се презапасяват. Но понякога е невъзможно да се използва навреме, защото е трудно да се отървем от навика да купуваме за бъдеща употреба. Особено често храната се разваля през горещото лято.

Какво да правите с храна, която наближава или е достигнала своя срок на годност? Да рискуваме здравето си или дори не се опитваме да нарушим „свещения“ срок на годност?

Людмила Буслаева

Предлагаме ви обясненията и съветите на Людмила Буслаева, директор на изследователския отдел „Роскачество“.

Не е тайна, че съвременните хранителни продукти могат да издържат по -дълго от храната, която сме яли преди десетилетия. Как стана възможно това?

Колкото по-кратък, толкова по-добре

Производителят може да увеличи срока на годност чрез обработка на продукта при висока температура (пастьоризация или стерилизация). Може и чрез добавяне на консерванти, стабилизатори и окислители, които ще ограничат развалянето. Вземете например киселото мляко. Санитарните и епидемиологични правила и разпоредби съдържат информация за срока на годност на този продукт, ако е направен по класическия начин. Но ако към него се добави консервант или се стерилизира, той ще се съхранява много по-дълго. Повечето домакини са подквасвали мляко и знаят горе-долу след колко време то започва да се вкисва. Млякото, което купуваме от магазина, се вкисва за по-дълъг срок или изобщо не променя вкуса си.

Вярно е, че правото да се нарича кисело мляко ще бъде загубено: на опаковката би трябвало да пише, че това е имитиращ продукт. Същото е и с кашкавала, сиренето и така нататък. Такива продукти няма да навредят на здравето, но не трябва да очаквате особени ползи от тях. Ето защо е по -добре, разбира се, да изберете продукти с по-кратък срок на годност и да прочетете внимателно състава.

Със свой собствен срок

Най-капризни са ултра нетрайните продукти (сладкиши със сметана, готови салати, прясна риба, полуфабрикати от охладено месо). Лесно е да се натровите с тях, тъй като те запазват вкусовите си свойства от половин ден до 3 дни, и то ако са в охладено състояние. Следователно, на опаковката производителят е длъжен да посочи точната дата на производство (не само годината и месеца, но и деня и часа).

срока на годност

Нетрайни храни са тези, които могат да се съхраняват в хладилник от 3 до 30 дни. Например, пастьоризираното мляко няма да се вкисне в следващите 5 дни, наденицата ще издържи 10 дни, а купешкото кисело мляко – около или малко повече от две седмици.

Всичко, което може да се съхранява повече от месец се нарича дълготраен продукт. Срокът на годност тук може да бъде много различен. Например сушените плодове на тъмно и сухо място ще издържат до една година, брашното, солта, чаят и захарта ще издържат 2, а силният алкохол може да е годен с години. Но всичко това е вярно само докато продуктът не е отворен. Тогава вече влизат в сила други периоди на съхранение (и те също са посочени на опаковката).

Между другото, трябва да прочетете правилно срока на годност. Ако на даден продукт пише, че е добър до юли, тогава крайният срок за употребата му е 30 юни.

В допълнение към времето, условията за съхранение също са важни

Ако продуктите не се съхраняват при температура или влажност, посочени от производителя (например, ако прясното или киселото мляко не са в хладилник), вече не можете да гледате срока им на годност: те трябва да отидат в кошчето, независимо от датата. Между другото, повредата на оригиналната опаковка също автоматично означава изтичане срока на годност на продукта.

Има два вида разваляне: микробиологично и химическо (окислително)

Според първия тип продуктите, съдържащи влага, се влошават така: например изварата се подува и плесенясва, месото придобива неприятна миризма, покрива се със слуз, краставиците се „спаружват“. Окислителното разваляне застрашава храни с високо съдържание на мазнини (масло, печени изделия, пушени колбаси). Мазнините се окисляват с течение на времето и гранясват. Колкото по -високо е съдържанието на мазнини в храната, толкова по-скоро тя ще се развали (особено ако не се спазват условията за съхранение).

Окислителното разваляне се усеща с небцето, за разлика от микробиологичното. Например, застоялото месо може дори дори да няма неприятна миризма, но в него вече се размножават патогенни микроорганизми. Следователно, микробиологичното разваляне е по -опасно. Най-податливи на него са нетрайните храни, особено готовите салати и полуфабрикатите от месо, които могат да се съхраняват в хладилник за не повече от 1-2 дни. Затова, за да не се наровите, е по -добре да следите срока на годност на храната. И, разбира се, всичко това се отнася и за домашно приготвената храна, която не трябва да се готви в промишлени количества през лятото, защото може да се превърне в биологично оръжие за три дни.

Как да повлияем на срока на годност

Все пак е възможно да се удължи срокът на годност на някои (но не на всички) продукти. Просто трябва да ги замразите. След това, от нетрайни, те ще станат продукти с дългосрочно (но не и безкрайно) съхранение. Колбасите и полуфабрикатите могат да останат във фризера 2-3 месеца, каймата, карантиите и маслото ще издържат 3-4, месото – около 9 месеца. Можете също така да държите хляб във фризера, но мляко – не: то се разслоява при ниски температури.

Фабричният срок на годност на продуктите може да бъде съкратен, ако се съхраняват неправилно. Ето защо е важно да се научите как да го правите рационално. Например това, което изисква температура не по -висока от +6 градуса, поставете в хладилника (да речем, яйца и мляко). Не се препоръчва съхранение на хляб и сушени плодове в хладилника, тъй като може да се овлажнят, особено ако не са в подходящи кутии. По -добре е плодовете и зеленчуците да се поставят в специалното отделение на хладилника, след като се отстрани опаковката, ако има такава и задължително да са сухи. Зеленолистните остават свежи, ако са обвити в добре изцедена влажна памучна кърпа. И, разбира се, хладилникът винаги трябва да е чист и сух, в противен случай мухълът и бактериите ще унищожат храната.

срока на годност

Между другото, някои зеленчуци и плодове отделят етилен, който ускорява узряването и развалянето на други храни, така че те трябва да се държат отделно (ябълки и сливи, картофи и домати, круши и моркови са лоши съседи един за друг). Ако обаче искате бананите да узреят по -бързо, можете да ги сложите заедно с ябълки, а самите банани ще помогнат на авокадото да узрее по -бързо.

Уточнение

Много хора се страхуват да купуват храна от магазините, която е на промоция, вярвайки, че по този начин продавачите продават продукти с изтекъл срок на годност. Всъщност това е малко вероятно. Ако такава измама бъде разкрита, нарушителите са изправени пред административна и дори наказателна отговорност за продажбата на храни с изтекъл срок на годност.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *