Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Харвардски степ-тест: оценете вашата сърдечно-дихателна издръжливост

Харвардският степ-тест е начин за откриване и диагностициране на сърдечно-съдово заболяване и работата на белите дробове

харвардски степ-тест

Тестът е разработен от Люсиен Броуха и неговите сътрудници през 1943 г.

Използвайки харвардски степ-тест, количествено се оценяват процесите на възстановяване след дозирана мускулна работа и след заболяване. Физическата активност се определя под формата изкачване на стъпало.

Това не е окончателен и последен тест за оценка здравето на сърцето и работата на белите дробове. Със сигурност обаче е полезен за лекаря. С негова помощ той ще определи дали пациентът има някаква степен на аеробна годност.

ОСНОВНИ АКЦЕНТИ

⨀ Този лесен тест за оценка здравето на сърцето, разработен в Харвард по време на Втората световна война, е полезен и днес.

⨀ Характеристиките на този тест са, че е лесен за провеждане и изисква минимално оборудване.

⨀ Има и много други варианти на степ-теста.

В своя доклад за резултатите от теста Люсиен Броуха пише следното :

„Обичайно се приема, че пулсът в покой на нормален възрастен мъж е около 70 удара в минута. Общоприетото мнение е, че когато пулсът в покой се отклонява много от тази обичайна стойност, сърцето е анормално или има функционално нарушение на кръвоносния механизъм, свързано с някакво медицинско състояние като инфекция или хипертиреоидизъм… Високият пулс в покой по-често се разглежда като патологичен знак, а пулсът над 100 се счита за толкова неестествен, че според някои лекари, човек, чиято сърдечна честота остава постоянно над 100, трябва да бъде изхвърлен от служба в армията или флота… „

Въпреки че такова е било мнението на Харвардския университет през 1943 г., дори и днес високата честота на пулса е индикатор за здравето на сърцето. По онова време сърдечните хирурзи са използвали теста „5 етажа“, за да разберат какво е състоянието и дали пациентите им ще могат да издържат сложните операции на сърцето и белите дробове, както и възстановяването след тях. Те карали пациента да изкачи пет етажа със собствено темпо, без да спира, като използва парапета само за баланс.

Стъпков тест

След време е създаден харвардския степ-тест, и пулсът в покой е достатъчно правдив показател, който показва на лекарите сърдечното здраве на пациента.

Как да направите Харвардския степ-тест?

Целият тест се състои в качване и слизане от пейка или платформа с височина 50,8 см с честота 30 качвания в минута. Самото качване се изпълнява в четири такта – едно – единия крак на пейката, две – другия, три – единия крак на пода, четири – другия.

харвардски степ-тест

Упражнението се изпълнява под тактове, отмервани от метроном. Височината на стъпалото и продължителността на натоварването зависят от индивидуалните особености на човека, който се тества: пол, възраст, височина. За жените платформата обикновено е 43 см. За мъжете, разбира се, е малко-по-висока.

Ако настъпи умора по време на теста и изследваният не може да поддържа темпото на метронома, качванията се спират. Взима продължителността в секунди до момента на намаляване на темпото. Ако изследваният поддържа темпото, то продължителността на теста не трябва да превишава 5 минути.

Щом се прекрати теста (заради изтичане на времето или умора), изследваният сяда и се прави трикратно 30 секундно измерване на пулса в определени интервали от време. Тези интервали са между 1 мин и 1 мин и 30 сек (Р1), между 2 мин и 2 мин и 30 сек (Р2) и между 3 мин и 3 мин и 30 сек (Р3) от възстановителният период.

Въз основа на това колко време изследвания е издържал на натоварването и честотата на пулса му в тези периоди се изчислява индекс, по който се съди за функционалното състояние на сърдечно-съдовата система.

Резултати

Индексът се изчислява по пълната или съкратена формула:

t е времето на качване в секунди, а Р1, Р2 и Р3 са стойностите на пулса измерени през първата, втората и третата минута от възстановяването.

Получената стойност се съпоставя с тези в таблицата:

харвардски степ-тест

Когато се извършва еднакво физическо усилие, пулсът при тренираните хора се учестява в по-малка степен, отколкото при нетренираните. Освен това, заради по-добрите адаптационни механизми, пулсът на тренираните хора се връща в нормални граници много по-бързо.

В днешно време, харвардския степ-тест се прави от хора, които са преболедували COVID-19, но само под лекарско наблюдение.

Източници: health.harvard.edu, cartwrightfitness.co.uk, www.timesnownews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *