ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Една четвърт от прекаралите КОВИД-19 не са се възстановили напълно 6 месеца по-късно

Ново проучване установява, че 26% от хората, които са имали КОВИД-19, не са се възстановили напълно 6 до 8 месеца след боледуване.

дългосрочни увреждания и симптоми на КОВИД-19
Голяма част от преболедувалите се оплакват от дълготрайни симптоми и увреждания

Дългосрочните последствия от коронавирусната инфекция все още не са известни. Здравните специалисти продължават да проучват усложненията от инфекцията, включително и симптомите, продължаващи месеци след боледуването.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание “PLOS OneTrustedSource”, прави стряскащо заключение. А именно, че ¼ от участниците в него са имали продължителни симптоми на КОВИД-19 между 6 и 8 месеца след първоначалната инфекция. Остатъчните оплаквания включват затруднено дишане, умора и дори депресия.

От американските „Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)” отбелязват, че има значителен процент хора, които не се връщат към обичайното си здравословно състояние след остро протичане на инфекцията.

 

Какви са най-честите дълготрайни симптоми на КОВИД-19?

 

Някои от по-често срещаните продължителни симптоми на вирусната инфекция включват диспнея, умора, кашлица, когнитивно увреждане (загуба на вкус или мирис) и болка.

Експерттите по инфекциозни болести са на мнение, че грижите за пациентите с коронавирус се подобряват. Но дългосрочните увреждания и симптоми все още са в процес на проучване. На този етап не е ясно, каква е причината за появата на дълготрайните симптоми и как трябва да се третират и лекуват.

 

Как е проведено проучването и до какви изводи стига то?

 

В проучването участват 431 жители на Цюрих (Щвейцария), които са имали потвърдена с PCR тест коронавирусна инфекция.

89% от тях са имали симптоматично протичане на първоначалната инфекция, а 19% от тях са били хоспирализирани за поне 7 дни. Между 6 и 8 месеца след първоначалната инфекция, малко над ¼ от участниците съобщават, че не са се възстановили напълно от КОВИД-19.

Резултатите от проучването:

  • 26% (111) от участниците съобщават, че не са се възстановили напълно между 6 и 8 месеца след първоначалната инфекция.
  • 55% (233) от участниците съобщават, че имат хронично чувство за умора
  • 26% (111) от участниците се оплакват от депресия
  • 40% (170) от преболедувалите съобщават, че са имали поне едно посещение при общопрактикуващ лекар, свързано с КОВИД-19, след периода на остро заболяване.

При много от засегнатите, от дълготрайни симптоми, се наблюдават по 2 или повече от изброените по-горе оплаквания. За това има застъпвания в процентите.

Водещ автор на изследването е д-р Мило А. Пухан. Той е професор по епидемиология и обществено здраве в „University of Zurich” и директор на института по епидемиология, биостатистика и превенция.

дългосрочни увреждания и симптоми на ковид-19
Проф. Мило А. Пухан – водещ автор на изследването, директор на институтът по епидемиология, биостатистика и превенция в Цюрих

„Данните ни показват, че дългосрочните симптоми на КОВИД-19 са много по-често срещани, отколкото се предполагаше. Около ¼ от всички заразени не се възстановяват напълно след 6-8 месеца.”, казва проф. д-р Пухан.

„Резултатите, от направеното проучване, показват, че здравните системи по света трябва да планират услуги, които да помогнат на заегнатите в тяхното възстановяване. Нядяваме се, че нашето проучване ще помогне да се оцени мащабът и обхватът на услугите, които са необходими сега и ще са необходими след потенциални бъдещи вълни на пандемията. Това е много важно за осигуряване на нужните лечения и грижи за страдащите от дългосрочни симптоми и увреждания,  свързани с КОВИД-19.”, категоричен е професорът.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/
възстановяване след ковид-19
Витамин C + Цинк – за железен имунитет и защита от вирусни инфекции (1 опаковка стига за 3 месеца)

дълготрайни увреждания и симптоми на КОВИД-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *