ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Страх от ваксинация: как да се справите?

Психолог обяснява как да се справите, ако имате страх от ваксинация, и как да вземете информирано решение по отношение на най-сигурната защита от COVID-19


Основното оръжие срещу COVID-19, до този момент, е ваксинация. Поне такова е мнението на вирусолозите от най-високо ниво, работещи в различни световни клиники.

Много хора си задават въпроса трябва ли да се ваксинират. Не са малко и онези, които разбират, че трябва, но не знаят как да се справят със страха от ваксинацията.

Експертно мнение по този въпрос дава Марина Росенова, доктор по психология, практикуващ психолог, професор в Катедрата за научни основи на екстремната психология във Факултета по екстремна психология, Московски държавен университет.

ваксина-ковид
Марина Росенова

За да изчезне страхът от ваксинацията, важно е сами да вземете балансирано и информирано решение по този въпрос, казва психоложката

Отрицателното преживяване, когато правите нещо по задължение или „защото така трябва“, а не по собствена воля, наистина може да предизвика негативни последици за здравето.

Нашата психика регулира органичния баланс в тялото по много сложен начин. Ако се страхуваме много, или имаме съмнения, ваксината може да не подейства както трябва. Тоест, може да има последствия, които нямаше да се случат, ако действахме в по-спокойно състояние, казва Марина Росенова.

Добре, как да игнорираме страха? Как да вземем решение, въпреки него?

– Най-лесният начин е да напишете списък за и против на лист хартия. Разделете листа на две колони. В една колона запишете всички аргументи „Защо се ваксинирам“. В другата – аргументи „Защо не се ваксинирам“. Формулирайте го по този начин – в сегашно време.

– Намерете своите професионалисти. Слушайте внимателно и четете мнения на експерти, особено независими, които не се интересуват от популяризиране на ваксината. Това могат да бъдат лекари, биолози, вирусолози. Преценете какви са рисковете да бъдете ваксинирани или да не се ваксинирате лично за вас. Оценете здравословното си състояние. В това число влизат както хроничните заболявания, така и наскоро прекарани болести, както и настоящата ситуация, казва Марина Росенова. – Във втората колона запишете аргументите „Защо не се ваксинирам“. Например, ако имате настинка, това е ясно противопоказание срещу ваксинацията точно сега, защото първо трябва да се възстановите.

– Бъдете внимателни към себе си, настоява експертката. Знаете колко уязвимо е тялото ви към инфекции. Може да си струва да отделите време преди ваксинацията и да направите курс от витамини, за да укрепите и коригирате имунитета, както и да преосмислите диетата си.

– Когато се чувстваме силни и имунитетът ни е по-стабилен, – продължава Марина Росенова. – Не вземайте решение незабавно, дайте си време за задълбочен и балансиран анализ. Запишете аргументите за и против. Работете със събирането на аргументи и техния анализ в продължение на няколко дни. Още повече, докато вършите тази работа, вие ставате по-уверени.

Ден за размисъл

– Ако колоните „за“ и „против“ са приблизително равни, изчакайте с решението. То трябва да се вземе отговорно, спокойно. Това ще позволи по-късно, след като бъде направена ваксинацията, просто да наблюдавате състоянието си, без да мислите със страх: „О, какво ще се случи“.

– Когато имате повече аргументи в графата „Защо се ваксинирам“, хвърлете още един поглед върху цялата картина и след това си дайте ден на мълчание и размисъл. Не мислете по този въпрос, не анализирайте нищо, не слушайте никого. И след тези 24 часа решението най-накрая ще се оформи. То ще бъде рационално и обосновано. Решение, което стабилизира емоционалното състояние, а оттам и органичните процеси в организма, казва психоложката.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *