ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лятна жега: Опасна ли е и как да се защитите?

Горещото време е сериозно изпитание за всеки организъм. Излагането на голямата лятна жега е опасно и може да увеличи смъртността сред възрастните и хората със сърдечно-съдови заболявания

лятна жега
Продлъжителното излагане на лятна жега е по-опасно за възрастните хора

Как да се намали пагубното влияние на жегата? Павел Гуляев, гастроентеролог и доктор на медицинските науки, обяснява защо прекалено топлото време е реална опасност, колко вредно е въздействието му върху човешкото тяло и как да се предпазим от жегата.

 

Как точно влияят високите температури на тялото?

На първо място, водният баланс в тялото е нарушен. Тоест, има много изпарения поради факта, че е необходимо да се организира терморегулация в организма. Възможно е кръвта да се сгъсти и кръвното налягане да падне на този фон. Пак поради тази причина съществува повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, което пък може да причини повишаване на налягането. И всички заедно, в дългосрочен план, обострят хроничните заболявания, включително и острите състояния. Например инфаркти и инсулти.

Павел Гуляев

 

Може горещината да увеличи смъртността?

Да, защото води до обостряне на сърдечно-съдовите заболявания и свързаните тях инсулти и инфаркти. Екстремното време, както през лятото, така и през зимата увеличава рисковете за здравето.

 

За кого е най-опасна парещата лятна жега?

На първо място това, разбира се, са възрастните хора, при които има най-много натрупвания на тези заболявания. Но, екстремните температури влияят неблагоприятно дори и на най-здравите хора.

 

Може ли жегата да повлияе на хода на коронавируса?

Коронавирусната инфекция също засяга сърдечно-съдовата система, релагичните свойства на кръвта и увеличава риска от образуване на тромби. В едно с топлината това има синергичен ефект. Засилва се неблагоприятното следствие от развитието на ситуацията. Това може да гарантира, че резултатът от хода на ковида е придобил неблагоприятен характер. Рисковете от такова развитие се увеличават при ненормално време.

 

Как да се предпазим?

Най-доброто охлаждане е обилното потене. Това е естествен процес и е най-благоприятен за сърцето. Изключение правят децата, възрастните хора, бременните жени и жените в менопауза, тъй като при тях адаптационните процеси са нарушени. За тях трябва да се полагат особени грижи в горещото време.

Не бива да се пият много студени напитки, както и да се ядат студени храни. Това по-скоро ще загрее тялото, отколкото да го охлади. Студената напитка пречи на механизма на изпотяване и тялото започва да задържа повече топлина, съответно и течности, заради които се образуват отоци. В горещината си струва да се откажете от бирата и други алкохолни напитки.

В същото време топлата напитка в жегата стимулира процеса на изпотяване и това, както вече стана ясно, е ключов механизъм, който тялото използва за охлаждане.

Най-добре е да утолите жаждата с обикновена, леко хладна вода. Ледената вода или други студени напитки пречат на естественото усвояване на хранителните вещества по време на хранене.

БГ специалист обяснява: Ето как да се предпазим от опасните жеги!

 

В някои случаи редовното пиене на студена вода може да доведе до диария

Организмът ще бъде твърде изтощен, за да усвоява ефективно храната и да изхвърля по-голямата част от водата и храната. В други случаи може да причини запек, тъй като охлаждането блокира производството на храносмилателни ензими и жлъчка. Затова водата със стайна температура е най-добра.

 

Дрехите да бъдат от памук

Повечето градски жители вярват, че колкото по-разсъблечени са в жегите, толкова по-добре ще се чувстват. Истината, че тялото, завито с тънък ленен плат се охлажда по-добре. Хората, които живеят в близост до пустини, не ходят по къси панталони, даже напротив. Не забравяйте да сложите шапка, която ще предпази главата от прякото излагане на слънце. Освен това си струва да се облечете така, че да няма риск от изгаряне на кожата. Изгорената кожа не се изпотява и съответно не се охлажда.

 

Навън само ако причината е основателна

Ако в горещо време е необходимо да излезете навън, например по работа, трябва да се движите бавно. Изборът на маршрут трябва да е на сенчестата страна.

 

Хранене – само по хладно

В горещината си струва да преразгледате менюто си. Премахнете мазнините от диетата, като дадете предпочитание на леките и по-малко калорични ястия. Сведете до минимум консумацията на месо: рибата и морските дарове ще бъдат оптималният заместител на това. Най-добре ще е да се храните по-обилно в хладната част на денонощието – сутрин.

През деня, ако е възможно, за облекчаване на състоянието, си струва да вземете хладен душ. Що се отнася до пътуването с градски транспорт или в кола, по-добре е да ги планирате, като храненето – във време, когато топлината отслабва, например вечер или рано сутрин. Възрастните хора трябва да се откажат от излизането „просто така“.

 

Не забравяйте да пазите кожата

Грижата за кожата също си струва да се обмисли в ужасната лятна жега. Под активното въздействие на ултравиолетовите лъчи, тя бързо остарява и губи качествата си. Този процес се нарича фотостареене.

Фотостареенето е изпълнено на първо място с появата на старчески петна, както и със суха кожа и образуването на разширени пори. Освен това, поради активното слънце, кожата става груба, придобива цветни неравности, нейният тонус и еластичност намаляват. Може да се появят и паякообразни вени.

Оптималното решение в горещия сезон е използването на защитни с SPF кремове. За лицето и тялото е необходимо да изберете козметични продукти под всякаква форма: кремове, спрейове и др. Но в същото време защитата трябва да се извършва правилно. Не забравяйте да погледнете SPF филтъра.

Правилната защита от топлината ще ви помогне да се чувствате по-комфортно и ще ви спаси от много неприятности.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *