50 нюанса бяло: Защо зъбите могат да променят цвета си?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Защо цветът на зъбите може да се промени? Хората често задават този въпрос, тъй като се случва така, че белите и красиви зъби стават по-жълти с възрастта

зъбите
Цигари и храна оцветяват човешките зъби

А в някои случаи зъбите дори придобиват нюанс, близък до кафявото, дори и ако човек е сравнително млад.

В същото време, не всеки знае защо това се случва, и как точно цветът се променя.

„Често различаваме цвета на зъбите само като бял или жълт. За специалистите цветът има много възможности за нюанси на бялото и жълтото “, казва Иля Антонов, зъболекар.

Иля Антонов, зъболекар

Както отбелязва специалистът, в основата си цветът на зъбите се разделя на 4 варианта:

• бяло и жълто;
• бяло със зеленикав оттенък;
• бяло-кафяв оттенък;
• бяло и сиво.

Нюансирането съвсем не се изчерпва с такава градация, отбелязва зъболекарят. „Във всеки нюанс има 4-5 поднюанса: от ярко бяло до много тъмно жълто. И това далеч не е пълният набор от възможности за цвят на зъбите“, казва Антонов.

Многоцветна челюст

Традиционно хората вярват, че двете челюсти имат еднакъв по цвят зъби. Интензивността може да бъде малко по-различна. Например, отпред да е по-светла, а навътре – по-тъмна. Но подобно твърдение може да е погрешно, отбелязва зъболекарят.

„Дори при един човек зъбите на двете челюсти се различават по цвят. Например предните резци се различават от кучешките и от дъвчещите зъби – те могат да бъдат с различни нюанси“, казва Антонов. И тук възниква определен проблем за зъболекарите. В крайна сметка, за да е всичко както трябва, пациентите се нуждаят от нови манипулации.

„За да направи пломби и корони, зъболекарят трябва да използва много материали с различни нюанси, така че възстановяванията да не се различават от зъбите им“, казва специалиста.

Защо зъбите могат да променят цвета си?

Според експертите има много причини, поради които зъбите могат да променят цвета си. Списъкът с най-често срещаните е както следва:

1. Използване на оцветяващи продукти в диетата. Традиционните включват кафе, чай, кока-кола, тъмни плодове. Това се дължи на факта, че цветните пигменти от продуктите попадат в емайла, заради което той потъмнява.

2. Лош навик като пушенето: поради факта, че тютюнът отделя катран, той започва да се наслоява върху зъбите, като се утаява на повърхността и създава върху нея филм, който е изключително трудно да се премахне.

3. Лоша хигиена на устната кухина: не всеки използва пълния арсенал от инструменти, които позволяват да се почистят зъбите на 100% (четки за зъби, конци, иригатор), поради което зъбният камък започва да се натрупва. Това нарушава естествения цвят на емайла.

4. Болести, които могат да повлияят на състоянието на зъбите, като например метаболитни нарушения. Освен това може да действа и в двете посоки – или до потъмняване, или до обезцветяване на дентина.

зъбите
Зъби и устна хигиена – колкото по-редовно се мият, толкова по-бели стават

5. Генетично предразположение: поради наследствен фактор, емайлът ще се различава по дебелина и плътност при хората. Когато е достатъчно силен, по-малко фактори могат да повлияят на състоянието му.

6. Използване на медикаменти: Има лекарства, които могат да повлияят на цвета на емайла – лекарства за алергия, антидепресанти, регулатори на кръвното налягане и др.

7. Възраст: С напредване на възрастта, емайлът започва да изтънява. Също така, с възрастта пигментът се отлага върху зъбите, появяват се забележими петна.

8. Фактори на околната среда като излишък на флуорид.

9. Редица медицински процедури, например химиотерапия.

10. Увреждане на зъбния нерв.

Зъболекарят може точно да определи причината за промяната в цвета на зъбите въз основа на назначени изследвания и историята на пациента.

Какво може да се направи?

В някои случаи висококачественото почистване на зъбите ще помогне, ако проблемът се дължи на натрупаната плака. Избелването е често срещана услуга, предоставяна от зъболекарите за коригиране нюанса на зъбите.

„Когато пациентите искат да променят цвета на зъбите, а не на коронките или имплантите, избелването е най-добрият начин. То позволява осветляването на зъбите с 3-4 нюанса. Струва си да се помни, че тази процедура се извършва с гел, който се нанася върху предната повърхност на зъбите и се активира със специална лампа. Гелът изтегля пигментните микроелементи и зъбът става по-бял. След тази процедура емайлът се възстановява със специален реминерализиращ гел у дома, като се нанася върху зъбите след измиване ”, казва Иля Антонов.

Този метод няма да работи, ако очакваме, че това ще бъде спасение завинаги. „Трябва да се знае, че с течение на времето зъбите пак ще станат леко жълти. С възрастта те стават по-тъмни и това е естествен процес, който зависи от храната, хигиената, приеманите лекарства и метаболитните процеси в самия организъм “, казва зъболекарят.

Освен това, отбелязва Антонов, здравословен и красив цвят на зъбите за дълго време е възможен само при условие на ежедневна грижа за тях, здравословно хранене и навременни професионални хигиенни процедури на всеки шест месеца.

Източник: kp.ru

паста за зъби със сребърни йони
Паста за зъби със сребърни йони

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *