Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са причините за конюктивита

Конюнктивитът е възпаление на окото, като причините за това са многобройни. Състоянието най-често се включва в понятието червено око, тъй като основният му отличителен белег е общо­то зачервяване на очния булбус (кълбовидното тяло с формата на луковица). Конюнктивитите са често срещано заболяване. Ето защо тяхното познаване и навременно лечение е от същест­вена важност. В повечето случаи те имат самоограничаващо се и доброкачествено развитие. Има обаче състояния, при които правилното диагностициране на конюнктивита е от съществено значение за организма и именно тук е ролята на лекаря, който да разграничи леките, лесно подда­ващи се на лечение конюнктивити от агресивно развиващите се възпалителни промени в окото.

Почти всеки трети човек в даден етап от живота си страда от това заболяване. Обикновено няма разлика в честотата и начина на протичане на заболяването при мъжете и жените. Освен това възрастта и расата също не са фактори, определящи разпрос­транението на конюнктивитите. Важни за лечението и прогнозата на заболяването са два фактора: причината за възникването му и състоянието на имунната сис­тема.

Обикновено конюнктивитът сравнително рано води до появата на симптоми, които карат пациен­та навреме да потърси лекарска помощ. Най-често оплакванията са доста неспецифични и се изра­зяват в появата на глождене или чувство за чуждо тяло в окото. В началото човек смята, че в окото му има чуждо тяло, поради което започва активно мигане или обилно навлажняване на очните булбуси. Тези мерки обикновено не водят до подобряване на симптоматиката. Освен това често оплакванията са съпроводени с парене и сърбеж, което само по себе си подсказва

възпалителен процес. Самият сърбеж в повечето случаи насочва не само към заболяването, но оп­ределя и неговия вид – най-често в тези случаи се касае за алергично обусловен конюнктивит.

ВНИМАНИЕ!

Понякога, особено в случаите на бурна възпалителна реакция, окото отделя секрет, който в зависимост от при­чинителя е различен по количество и качество. През нощта този секрет води до слепване на миглените ръбове и прави невъзможно отварянето на окото рано сутрин. В тези случаи често освен конюнктивата се засяга и самият миглен ръб, който изглежда оточен, зачервен, с налеп по повърхността му. Нерядко поради силния сърбеж пациентите, разчесвайки клепачите, подтикват разпространението на инфекцията.

Трябва да се отбележи, че независимо от многообразието на симптоми и оплаквания, които съпровождат конюнктивита, за­боляването никога не води до на­маление на зрителната острота или до чувството на болка. Обик­новено наличието им предполага, че има по-сериозно възпаление на окото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *