ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Риган: начини на приложение и противопоказания за лечение на различни заболявания

Риган: начини на приложение и противопоказания за лечение на различни заболявания

риган
Риган – колкото незаменим в кухнята, толкова полезен и в народната медицина

Риган се използва в билколечението, почти толкова често колкото и в кухнята. Свойствата му позволяват да е единствен компонент на лечебни инфузии и отвари

Риган влиза и в състава на лекарствени препарати, използвани за лечение и профилактика на редица сериозни заболявания.

Много хора са наясно, че риганът е подправка, подобна на градинската чубрица, но не познават лечебните му свойства. Всъщност, разликата между ригана и чубрицата е, че той повече прилича на босилек, особено ако е сух. Неслучайно го именуват и овчарски босилек.

Риганът е цял род лечебни растения от едно семейство. Техният най-известен представител е обикновения риган (балкански риган, червен риган, витошки чай, риганова трева, черновръхче). Тази билка се използва в билколечението, но за разлика от кулинарните ястия, не е приложима за всички при лечението на заболявания. Например, не се използва при деца, въпреки че растението съдържа редица полезни вещества и фитонутриенти, които помагат за премахване на определени заболявания, както и за нормализиране на физическото и психическо състояние.

Какво представлява риган и какви характеристиките на състава има билката

Карвакрол. Едно от най-известните съединения, открити в ригана. Има мощен естествен антибактериален ефект и е активен срещу много видове бактерии.

Терпени. Те са не по-малко полезни: имат антимикробни, антипаразитни и противовъзпалителни свойства, помагат в борбата с различни инфекции. Стимулират чревната подвижност и премахват спазмите, изравнявайки тонуса на парасимпатиковата и симпатиковата част на нервната система.

Елагова киселина. Това е антиоксидантно вещество, което се бори със свободните радикали и предпазва клетките от увреждане. Благодарение на него билката има кардиопротективен, противораков и антиатеросклеротичен ефект.

Нарингин. Друг антиоксидант в ригана, който има изразени противоракови ефекти. Той инхибира растежа и възпроизводството на раковите клетки.

Тимол. Това съединение има фунгициден и антисептичен ефект. Стимулира имунната система, за да се отърве тя по естествен начин от междинните токсични метаболити. Също така помага за бързото зарастване на рани и язви.

Геранилацетат. Той е стимулант за производството на ензими за храносмилането, лек диуретик.

Благоприятното въздействие на ригана се допълва от компоненти като полифеноли, флавонови гликозиди, танини и витамини с антиоксидантно действие, високи концентрации на минерали. В допълнение, риганът съдържа много етерично масло, биологично активни компоненти, които формират ключовия му ефект върху органите и тъканите на тялото.

Лечебни свойства на ригана

Разнообразният активен състав на това растение се използва от векове за лечение и профилактика на голям брой заболявания. То помага за укрепване здравето на жените и мъжете, но има редица ограничения в използването при бременните жени и децата.

Риганът се прилага активно в гинекологията за лечение на тазови патологии и корекция на хормонални нарушения. Чаят от риган може да облекчи дискомфорта по време на менструация, изравнява цикъла и нормализира нивото на половите хормони.

Прилага се по време на планиране на бременността, за да се увеличи шансът за зачеване. Също така риган, под формата на различни лекарствени форми, помага за предотвратяване на туморни образувания – както доброкачествени, така и ракови. Риганът се използва за профилактика и лечение на ерозия на шийката на матката, фалопиевите тръби и яйчниците, на фона на полипоза или кистозни лезии.

риган-чай
Чай от риган

По време на бременност риганът се използва само външно

Това е заради фитоестрогените, които могат да нарушат хормоналните нива. Вдишването на изпарения от риган при настинки е приемливо, но е важно първо да се консултирате с лекар.

По време на кърмене се използва като средство за увеличаване обема на млякото, нормализиране на хормоналните нива и подпомагане на възстановяването след раждане. Билката риган помага за подобряване на съня, премахване на умората и стреса.

При деца след навършване на 3 години се използва слаба отвара от риган и само от време на време, за да не се наруши хормоналният фон.

В андрологията риганът се прилага при лечението на определени патологии. Но не бива да злоупотребявате с него – той съдържа вещества, подобни на естрогените (така наречените фитоестрогени).

Мъжете ще се възползват от лекарствени препарати с риган при простатит или уретрит, инфекции на пикочо-половите пътища, тъй като полезните вещества в билката инхибират растежа на патогенни микроби, нормализирайки чревната микрофлора. Но курсът трябва да е кратък, до 7 – 10 дни.

Чай от риган – ползи, вреди и противопоказания

Не е възможно да се прилагат различни лекарства с риган във всички ситуации и не от всички хора. Първо трябва да се консултирате с лекар или фитотерапевт, за да изключите редица противопоказания.

Важно е да знаете кога не се използва:

– деца под 18 години за перорално приложение в силна концентрация;

– по време н бременност и под разнородни форми – употребата на чай от риган и на различни препарати с билката е допустима след консултация с лекар;

– при кърмене, ако детето е алергично, трябва да се въздържате от приема на билката, за да елиминирате риска от негативни реакции;

– забранено е лечението с риган при алергии към цялото семейство Lamiaceae, включително босилек, мента, градински чай и лавандула.

Прекомерният прием на лекарства с риган заплашва със стомашни разстройства, затова трябва да използвате билката строго според лекарското предписание.

Важно!

Не използвайте етерично масло от риган за дълго време. Провокира смущения в цикъла при жените, а при силния пол – еректилна дисфункция.

Приложение на риган

В билколечението различни видове лечебни билкови лекарства се използват за борба с инфекциите и възпаленията, поради техните дезинфекциращи и противовъзпалителни ефекти. Настойки, чай и масло от риган са полезни и при възпалителни процеси на горните дихателни пътища, включително при кашлица.

Риганът има потогонно, отхрачващо и жлъчегонно действие, помага за понижаване на кръвното налягане и изравняване на съдовия тонус, нормализира концентрацията на глюкоза в плазмата и тонизира нервната система. Също така се използва в гинекологията и урологията за борба с възпалението, като част от комбинираната терапия.

Видове лекарствени състави с риган и тяхното използване

Билката риган може да се използва в различни форми, в зависимост от диагнозата и целите на лечението. Важно е да подготвите правилно билката, така че след приготвянето лечебните отвари и настойки да са полезни и да имат незабавен лечебен ефект в дадена ситуация. Могат да се използват както монокомпоненти (само билка риган), така и колекции с други видове билки и растения.

Инфузия от риган

риган-инфузия
Натрошена суровина за инфузия от риган

1 супена лъжица суха билка се залива с 400 мл. прясно преварена вода. Оставете да се вари половин час, след което прецедете запарката.

Прилагайте 30-50 мл. през устата на всеки 4 часа, за предпочитане преди хранене или между храненията (след 1,5-2 часа).

Настойката помага при лечение на ангина и хроничен тонзилит, при стоматит и гингивит. Може да се изплаква устата, с така приготвената настойка, или да се прави гаргара за гърлото. Пие се при бронхит и други форми на възпалителни процеси в дихателните пътища.

Локално инфузията се използва за приготвяне на лосиони, които лекуват различни кожни заболявания в остра и хронична фаза. Използва се също за лечение на язвени лезии и ожулвания, като компрес или лечебни вани за ръце или крака.

Тинктура

2 супени лъжици натрошени сухи цветове от риган се заливат с 500 мл. висококачествена водка и плътно се затваря съда с капак. За приготвянето на тинктурата сместа трябва да се съхранява на сухо и тъмно място до 2 – 3 седмици. След това прецедете през цедка и изсипете в непрозрачен или тъмен съд.
Приемайте по 1 чаена лъжичка преди хранене не повече от 2 – 3 пъти на ден.

Алкохолната тинктура от риган се приготвя задължително в тъмнозелени или тъмнокафяви стъклени бутилки. Използва се при различни патологии при възрастни по препоръка на лекар за курс до 7 – 10 дни.

Отвара

риган-отвара
Отвара от риган

1 супена лъжица сух риган се залива с чаша преварена гореща вода. Оставете да заври на водна баня и варете половин час. След това отстранете бульона от огъня, оставете под капак, докато се охлади напълно, прецедете и съхранявайте в тъмен съд.

Вземете 30 мл. от приготвената отвара преди хранене три пъти на ден. Курсът е не повече от 7 дни. Съхранява се до 4 – 5 дни в хладилник.

Чай

Смесете 1 чаена лъжичка суха билка с вряща вода и я оставете да се вари 5 минути. След това прецедете запарката, добавете мед или захар на вкус. Можете да направите чай от риган и мента в съотношение 1:1, или да добавите и малинови листа: по 1 супена лъжица от всички билки, залейте с 1 литър вряща вода и оставете да се накиснат 20 минути.

Приемайте след хранене, като не бива да се изпиват повече от 2-3 малки чаени чаши на ден.

Чаят от риган може да се използва за предотвратяване на стрес и облекчаване на напрежението след тежък ден, при лечение на настинки или бронхит. Помага за укрепване на имунната система, стимулиране на лактацията и нормализиране на храносмилането.

Риган: Отзиви на лекари

Д-р Елена Корсун, Отдел по фитотерапия, ръководител на образователния и здравен център към Националната академия на науките:

Д-р Елена Корсун

– Риганът, ако се приготвя като чай, обикновено се комбинира с мащерка, мента, маточина, градински чай, листа от касис или малина. Добре е да се добавя към противопростудни чайове, тъй като има антивирусни, антимикробни, противозастойни, пречистващи кръвта свойства.

Риганът е хепатопротективно растение, показано при всички видове дискинезия на жлъчката, подобрява и храносмилането. Ценно негово качество е способността му да подобрява настроението, да намалява чувството на безпокойство, напрежение и да лекува депресия. Риганът се използва и при сърдечни удари като стрес-защитно растение.

Като монотерапия, обикновено не се предписва риган при рак на гърдата, рак на маточната лигавица и тяло, а също така и по време на бременност. Може да се приема само комбинирано с други билки.

Олга Зорина, фармацевт и преподавател по фармакология:

Олга Зорина

– Риганът е една от най-популярните билки в народната медицина, използвана предимно под формата на запарки, добавяни към билкови чайове. Риганът е известен повече като успокоително, но има и отхрачващо, жлъчегонно действие, засилва секрецията в стомашно-чревния тракт.

Важно!

Риганът е противопоказан при деца под 18-годишна възраст и строго противопоказан по време на бременност. С повишено внимание билката се използва при пептична язва и хиперациден гастрит (използвайте само извън стадия на обостряне).

Източник: ayzdorov.ru

гривна кръвно
Магнитна гривна против високо кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *