Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да предпазим зрението си при диабет

Диабетната ретинопатия може да доведе до слепота без предупреждение. Поради тази причина е задължително да се прави пълен очен преглед поне веднъж годишно, а при бременни жени с диабет – на всяко тримесечие.

Диабетът засяга кръвонос­ните съдове, които подхранват ретината и след време те ста­ват пропускливи. Когато кръвоносните съдове не могат повече да доставят хранителни веще­ства на зрителните клетки, настъпва загуба на зрението.

Някои фактори могат да помогнат за развитието на диабетната ретинопатия:

  • лош контрол върху кръвната захар;
  • бременност;
  • високо кръвно налягане;
  • бъбречно увреждане.

Първоначалният преглед включва определяне на зрението, очното налягане и подробен оглед на очните дъна. За да се прецени дали кръвоносните съдове са станали пропускливи и дали има развитие на нови съдове очният лекар може да препоръча т.нар. снимка на очното дъно наблюдава се с ултравиолетова светлина. Правят се серия от снимки, по които се прави преценка за наличие на увреждания и тяхната степен. Препоръчваме да поискате да ви бъдат предоставени снимките на дискета или компактдиск, по този начин лекуващият ви очен лекар ще има подробна информация за вашето състояние.

ВНИМАНИЕ!

  • Навременното лечение и най-вече редовните очни прегледи могат да предпазят от трайна загуба на зрение хората с диабет. Стриктният кон­трол върху кръвната захар и кръвното налягане имат водещо значение за поя­вата и прогресирането на диабетната ретинопатия.
  • Лазерното лечение може да предотврати загубата на зрение при диабетици. Пациентите с пролиферативна ретинопатия имат 90% шанс да запазят своето зрение, ако лечението започне, преди ретината да е сериозно увредена.

Лазерът се прави директно или около увреденото място в ретината. Навременното лазер­но лечение може да стабилизира, но не може да върне вече загубе­ното зрение или да възстанови увредена ретина.

Какво представлява операцията

Най-напред се разширяват зениците. През специална леща, която се залепя за окото, лека­рят прави лазерната процедура.

По време на нея част от пациен­тите виждат зелени или червени отблясъци и е възможно да имат повишена чувствителност. Самата процедура трае няколко минути. След нея за 1-2 дни е възможно да има замъглено зре­ние, затруднено цветно и нощно виждане. В случай на поява на болка или друг вид дискомфорт, се назначават очни капки. При пациенти с кръвоизливи в стъкловидното тяло, то се замества с чист разтвор, през който се вижда ясно. Операцията се пра­ви с обица или местна упойка в болница.

Очните лекари могат да лекуват проблемите, причинени от диабетната ретинопатия, но не и нея самата. Едно нещо е достатъчно, за да не се стигне до развитието й – постоянен контрол върху кръвната захар, редовно измерване, стойности в границите на нормата.

Смята се, че са необходими над 15 години еволюция на диа­бета, за да се появи диабетна ретинопатия. Този дълъг срок дава възможност за предотвра­тяване и навременно лечение чрез периодични огледи на очни­те дъна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *