Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инфаркт на плажа: Как да защитим сърцето през лятото?

Безсимптомен инфаркт на плажа, и за някои отпуската може да приключи не по най-добрия начин

инфаркт
Топлото време е опасно за сърцето и бързо може да предизвика инфаркт

Инфаркт край морето, в планината или на вилата, уви, не е нещо необичайно. Какво още заплашва сърцето през лятото? И как може да се избегне това?

Юрий Беленков, известен руски кардиолог, академик на Руската академия на науките, ръководител на отдела за болнична терапия към Университета „Сеченов“ университет, обяснява това. Ако нужната информация стигне до повече хора, ще може да се разпознаят по-лесно и бързо симптомите на предстоящ инфаркт.

От топло на студено

За тялото комфортна е температурата в диапазон от 18-24 градуса на открито или на закрито. Но тези числа са относителни. Комфортна е температурата, на която човек е свикнал. Жител на Аляска се чувства най-добре при -23-24° C и не понася 40-градусова жега. Ако човек живее на юг, тогава в хладния климат той също няма да е здрав. В същото време, основният ефект върху тялото не е самата температура на въздуха, а комплекс от метеорологични условия. В допълнение към температурата, това е влажност, атмосферно налягане, магнитно поле, вятър. В сух климат, например можете да се чувствате чудесно при + 32-34° C. А ако е влажно и +25 за мнозина ще е изпитание.

инфаркт-инсулт
Юрий Беленков, кардиолог, предупреждава какви са рисковете за сърцето през лятото

Днес климатиците са навсякъде и се използват неправилно. Има едно непоклатимо правило: температурата на климатика трябва да бъде максимум 5–7° по-ниска от външната. Например, ако навън е +34, тогава климатикът трябва да бъде настроен не на +18, а на +27. Това ще бъде достатъчно, за да ви охлади, без да получите настинка или ишиас.

Стойте далеч от ледената вода

Има правила за съдовете и сърцето. При прехода от топла стая на улицата, където е хладно и ветровито, съществува голям риск от спазъм на коронарните съдове (те доставят кръв към самото сърце). Когато човек напусне хладно помещение в жегата, възможно е да се получи вазодилатация, и в резултат на това – намаляване на налягането, слабост и замаяност.

Желанието за охлаждане във вода може да доведе до проблеми. Онези, които вече са преживели сърдечен удар, трябва да бъдат особено внимателни.

Топлото време и рязката смяна на температурата е опасна и при първите критични дни след инфаркт

Едно е, когато човек дълги години е свикнал и се е тренирал със студена вода – съдовете му се обучават. И съвсем друго е ако човек, който само е чувал за закаляването, започне да скача в студен басейн. Той може да получи спазъм на коронарните съдове и изобщо да не стане и дума за продължителност на живота след инфаркт, тъй като е възможно да настъпи смърт. Ето защо, ако лежите дълго време на плажа под жаркото слънце, трябва постепенно да влезете в реката или морето. А при душ – постепенно понижаване градусите на водата. За начало можете да опитате с температура от + 30° C.

Правила при пътуване

При дълги пътувания с кола или въздушен транспорт рискът от дълбока венозна тромбоза се увеличава. Ако полетът продължава повече от 3 часа, кардиологът съветва да носите компресивни чорапи, особено ако имате проблеми с вените.

Когато пътувате на юг с кола, препоръчително е да спирате на всеки 2 часа, да излизате на сянка и да почивате навън поне за 15-20 минути.

Жега и инсулт

Инсултите и инфарктите имат свои специфики.

Ето 4 компонента на подобни трагедии:

– забравено у дома лекарство (по време на отпуска) или пропуск на прием;
– без шапка за слънце;
– в наведено положение на тялото дълго време;
– линейката закъсня.

И също така, по Закона на Мърфи, неприятностите обикновено се случват в събота и неделя. Ето защо, ако възрастните хора отиват на вилата, съвет към децата и внуците им: не забравяйте да проверите дали са взели всички лекарства.

Много е опасно да се работи на полето в селската къща постоянно наведен: ако човека е хипертоник, той вече има съдова атеросклероза и може да получи инсулт. Не бъдете мързеливи и вземете ниско столче, поставете го между лехите и плевете колкото искате. Така е удобно и безопасно. Не забравяйте да носите шапка с широка периферия. Няма нужда да увивате главата с шал – по този начин ще избегнете слънчевия удар, но ще получите топлинен.

Ако ви се вие ​​свят

Ако рязко се появяват замайване и слабост, трябва веднага да измерите кръвното налягане. Слабост и главоболие могат да означават или увеличаване, или намаляване на кръвното.

Ако е под нормалното, трябва да отидете на сянка, да седнете или да легнете и да вдигнете краката си, така че кръвта да тече от тях към главата. По принцип тази ситуация не е много опасна, освен ако не е налице атеросклеротична лезия на сънните артерии (в този случай е възможен исхемичен инсулт). За всички останали, за облекчаване на тяхното благосъстояние, е достатъчно просто да пият топъл чай със захар. Качествените черни чайове имат повече кофеин, отколкото кафето. Но ако кръвното се е увеличило, трябва да вземете лекарства.

Храна и напитки за предотвратяване на сърдечен и мозъчен удар

Известният руски кардиолог препоръчва през лятото да се ограничи приема на сол, а вода да се пие внимателно. Натрупването на течност води до повишаване на налягането.

По-малко вода се пие, ако сте в гората и е прохладно. Ако сте в Пловдив или Сандански, например, ще трябва да увеличите приема, тъй като там температурите са по-високи. Човек се изпотява, и тъй като е топло, потта се изпарява веднага. При това положение не може да излезете навън без бутилка вода. Освен това, водата може дори да е леко осолена. Или можете да пиете минерална вода. Необходимо е да се попълнят не само запасите от течност, но и тези на калий, магнезий, дори и на натриеви соли, които се губят с потта.

Не забравяйте за температурата на напитката. Ако пиете ледена вода или бира в жегата, болката в гърлото е почти гарантирана. Освен това може да ви „пререже“ и стомаха, заради което се появява разстройство. Разбира се, не е нужно да изпадате в другата крайност и да се насилвате да пиете топли напитки. Понякога е достатъчно водата да е със стайна температура или малко по-хладна.

И трябва много да внимавате за алкохола. Той притъпява усещането за топлина и дискомфорт. Или, обратно, провокира развитието на хипертонични кризи.

Кога не трябва да спирате лекарствата?

Много хора, когато са на почивка, чувствайки се добре, забравят или спират да приемат лекарства за кръвно налягане. Необходимо е да се лекувате не когато налягането се повиши, а за да не се повиши. Следователно, приемът на лекарства е постоянен. Въпреки огромното разнообразие от марки и имена на лекарства в аптеките, има само пет вида, които се препоръчват за лечение на хипертония. Основното не е изборът на лекарство, а постигането на „нормално кръвно налягане“. Според съвременните препоръки, в идеалния случай, то е между 90 (за хипотониците) и до 130 (за хипертониците). И само в определени ситуации горната граница може да е до 140 – максимум.

Неврохелт ПЛЮС
Неврохелт ПЛЮС при възстановяване от инсулт

инфаркт и инсулт

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *