Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Погледнете по-отблизо кожата: как се проявяват ревматичните заболявания

Кожата може първа да сигнализира за развитието на ревматични заболявания

кожата
Състоянието на кожата подсказва за наличието на заболявания на костите и ставите

Проблемите с кожата, появата на обриви, петна и синини са нетипични симптоми на някои ревматични заболявания . В медицината съществува терминът „кожен ревматизъм„, означаващ цяла група лезии и обриви, които помагат за правилното диагностициране на лупус или артрит.

Почти всички ревматични заболявания имат кожни прояви. Ето защо, когато се появи зачервяване, обрив или петна, по-добре е да не се самолекувате, а да се консултирате с лекар. Ако увреждането на епидермиса е причинено от системни процеси, лечението с мехлеми и кремове няма да даде желания резултат, а само ще влоши ситуацията.

Кожни прояви на ревматични заболявания

Лекарите предупреждават, че много възпалителни системни процеси протичат безсимптомно. Пациентите пропускат ценно време, когато търсят помощ при сериозно увреждане на кръвоносните съдове и костната тъкан, което води до ограничена работоспособност.

Дискоиден лупус

Острият стадий на заболяването започва с кожни лезии. Възпалението засяга бузите и долната част на лицето, ушите, външния слухов проход и се разпространява по скалпа. Типични признаци:

• единични яркочервени петна;
• образуването на белезникави плаки;
• пигментация на гърдите и раменете.

Тъй като токсините се натрупват в кръвта, петната се покриват с люспи и се развива хиперкератоза. При опит за премахване на сухите частици се появява болка и се освобождава гной. Върху лицето на пациент с лупус постепенно става видимо голямо петно, оформено като „пеперуда“.

При дискоиден лупус, петната не зарастват след прилагане на лечебни мехлеми, сърбежът и паренето се усилват. Не се самолекувайте: понякога симптомите на автоимунно заболяване крият неразрешим плоскоклетъчен карцином.

Дисеминиран кожен лупус

При това заболяване хаотично се появяват болезнени петна по тялото, покриващи лицето, главата, гърдите и гърба. Те сърбят много, причиняват дискомфорт, смущаващ съня. При обостряне, косата започва да пада, остават неестетични белези. Дисеминираният лупус еритематозус се среща с чести рецидиви, така че кожните прояви практически не изчезват.

Дерматомиозит

Сериозното заболяване възниква, когато съединителната тъкан е възпалена. Мускулната работа на пациента се влошава, той губи способността да изпълнява обикновена домакинска работа, да се грижи за себе си. Кожните прояви са първият признак на острия стадий на дерматомиозит. Те са свързани с изтъняване на епидермиса и некроза на кожата, намаляване на мастния слой. Обриви покриват лицето, клепачите и зоните около очите. Видими са по врата, близо до ставите. Симптомите включват:

„Ръка на механик“. Обривът засяга ръцете, наподобяващ ефекта от изгаряне. Често се бърка с екзема и поради това изисква цялостна диагноза.

Хелиотропен обрив. Появява се около устата и очите, има характерен синьо-виолетов оттенък поради увреждане на капилярите.

Симптомите на ревматичните заболявания се развиват в рамките на 6-7 месеца, като постепенно „улавят“ нови участъци от кожата по тялото.

Склеродермия

Кожната лезия е важен симптом на заболяването за диагностика. По тялото се появява оток, който не се променя при палпация. При атрофия на подкожната тъкан релефът се променя. Характерните промени в кожата започват с пръстите, преминават към предмишниците и раменете. С развитието на усложнения върху краката се появяват петна и подуване.

Болест на Шегрен

Сериозното автоимунно разстройство засяга слюнчените и слъзните жлези. Симптомите на обостряне са следните:

• изсушаване на лигавиците;
• хроничен стоматит;
• кожни обриви и сухи участъци по кожата на тялото;
• липса на сълзи.

Обривите по кожата постепенно стават лилави или кафяви, като се концентрират върху седалището, бедрата и краката на пациента. Постепенно се образуват язви, които оставят белези след зарастване.

Ревматоиден артрит

При 25% от пациентите първият признак на заболяването са ревматоидните възли под кожата. Големи подутини изпъкват близо до възпалените стави, могат да достигнат няколко сантиметра. Те не болят и почти не се усещат, но може да се наранят при случайни удари или ожулвания. Опасни са и отлаганията по стените на вътрешните органи, които не могат да бъдат открити без компютърна КТ или ЯМР диагностика.

Ревматоиден васкулит

Това е проява на ревматоиден артрит. С болестта кръвоносните съдове са засегнати, капилярите престават да пренасят кръв и кислород до тъканите. Те се възпаляват, и заради това кожата се покрива с малки обриви и подкожни точки, появяват се трофични незарастващи язви. Понякога умиращите области на епидермиса се образуват на пръстите на крайниците и ръцете.

Пръстеновидна еритема

При обостряне на кожата се появяват кръгли червени петна. Те са много сърбящи и се увеличават в диаметър до 15 см. Лезиите не зарастват, когато се използва противовъзпалителен мехлем. Върху тях се образуват малки папули и везикули. При правилна диагностика и лечение на основната причина не остава следа от образуванията в рамките на една седмица.

При всяко системно автоимунно заболяване в организма нивото на токсините се повишава, което провокира съдово възпаление. Това се отразява като лезия върху кожата, образуването на болезнени петна и обриви. Проблемът може да бъде излекуван само чрез лечение на основното заболяване. Затова не губете време и потърсете помощ от специалисти.

Източник: www.medicina.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *