Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви патологии може да показват космите по женското тяло?

Появата на косми по тялото, особено там, където не е характерно да растат, предизвиква тревога и негодувание у много жени. И с право!

космите
Космите по женското тяло може да бъдат повод за тревога

Въпреки активността на позитивно настроените хора, според които трябва да обичаме и приемаме тялото си с всичките му недостатъци, много жени продължават да се отърват от излишните „косъмчета“ по лицето, ръцете, краката и други открити части на тялото. Премахването им е лесно, благодарение на епилацията. Но има ситуации, когато твърде дебелите и видими косми показват дълбоки и сериозни проблеми, отбелязва д-р Елена Гаврилова. Д-р Гаврилова е кандидат на медицинските науки, гинеколог, ендокринолог, ръководител на отдела за рехабилитация и естетична медицина в Националния медицински изследователски център по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Най-често южняците се оплакват от излишното окосмяване по лицето и тялото. То е по-плътно и тъмно, например от това на северняците и азиатците. Не напразно в арабските страни има такива методи за премахване на излишните косми като епилация със захар и конец.

Д-р Елена Гаврилова

Традиция с дълбоки корени

От векове жените премахват ненужните косми с:

– топъл и студен восък;
– електрически епилатор;
– смола;
– конец;
– пемза;
– захар;
– орехова отвара.

Днес има и дългосрочни методи – електро-, фото- и лазерна епилация. Независимо от това по какъв начин жената се бори с „повишена растителност“, преди да избере козметик, тя трябва да посети ендокринолог-гинеколог. Това е необходимо, за да се разбере дали съществуващият естетически дефект е свързан със сериозни заболявания.

Има два ракурса на проблема. В първия случай косъмчетата на жената растат там, където трябва, но са твърде гъсти. При брюнетките този дефект е по-забележим, отколкото при блондинките, при които дори излишъкът не е особено изразителен. В случай , че жените са прекалено космати, може ясно да се проследи и фамилна анамнеза. Ако например бабата и майката са имали такава характеристика, тогава дъщерята и внучката най-често ще я наследят. С излишните косми по тялото (хипертрихоза) може да се борите с всички възможни козметични методи: косъмчетата може да бъдат изскубани, обезцветени, обръснати, обработени с лазер и т.н.

Не им е мястото тук!

Съвсем друг е въпросът, когато причината за излишния растеж на космите е хирзутизъм (изразено мъжки растеж на космите при жените). В този случаи те растат не само там, където не бива и не им е мястото, но са и прекалено гъсти. Например на брадичката, гърдите и гърба.

Разбира се, с помощта на епилацията днес може да унищожите космите на която и да е част от тялото. Лазерната епилация е официално включена в медицинските стандарти за лечение на хирзутизъм. Но първо е важно да разберете с какво е свързано това явление. Ако е наследствено или е идиопатичен хирзутизъм без конкретна причина, това е едно. Но ако това е свързано с някаква патология, тогава първо трябва да поемете контрола, да компенсирате основното заболяване и едва след това да се погрижите за естетиката. В противен случай епилацията няма да има дълготраен ефект. Освен това е важно да се разбере, че външните дефекти не са единствените опасни последици от хирзутизма.

Опасни симптоми

Някои симптоми могат да показват възможна връзка между хирзутизма и заболяването :

– Растежът на космите се е увеличил не през пубертета (тогава е нормално), а в напреднала възраст. Този факт може да породи подозрения за андроген-зависими тумори на яйчниците и надбъбречните жлези.

– Признаци на вирилизация. Вирилизацията при жените представлява поява на мъжки полови белези у жената – мъжки тип окосмяване, атрофия на млечните жлези и т.н. Освен тях има и грубост на гласа, увеличаване на клитора и мускулната маса (фигурата приема мъжки очертания), косопад от мъжки тип, несвързано с пубертета акне.

– Нередовни менструални цикли, затлъстяване, безплодие. Често тези симптоми се проявяват при синдром на поликистозните яйчници.

– Прекомерно закръгляване на лицето, изтъняване на кожата и поява на стрии по корема. Това се случва при синдром на Кушинг.

В допълнение към тези причини, следното може да доведе до хирзутизъм: вродена надбъбречна хиперплазия, излишен хормон на растежа, инсулинова резистентност и дори прием на някои лекарства. Например като циклоспорин, тестостеронови препарати, анаболни стероиди, глюкокортикоиди, миноксидил и други.

Но, разбира се, не трябва да се правят заключения само въз основа на симптомите. Много е важно лекарят да проведе задълбочен преглед и да снеме анамнеза на пациента. За правилна диагноза може да се нуждаете от кръвен тест за хормони, ултразвук на тазовите органи, щитовидната жлеза, ЯМР или КТ на надбъбречните жлези и други изследвания.

Избор на стратегия

За да се избере стратегия за лечение на хирзутизъм, е необходимо не само да се установи дали пациентът наистина има хирзутизъм или не. Ако има такъв проблем, да се определи степента на неговата тежест. За диагностика е достатъчно да се изчислят точките по специална таблица на Ferriman-Hallway. Растежът на космите трябва да бъде оценен според девет андрогено-зависими зони:

– горна устна;
– брадичка;
– гръден кош;
– рамо;
– бедро;
– горна и долна част на гърба и корем.

Ако там липсват твърди, дебели косми, се дават 0 точки. Минималният растеж се оценява с 1 точка, а максималният с 4 точки. От 0 до 8 точки – няма хирзутизъм, 8-15 – средна степен на заболяването, всичко, което е по-високо, е с умерена тежест, а повече от 25 точки – тежък хирзутизъм.

При тежката степен се провежда не само козметично, но и медикаментозно лечение (могат да се използват орални контрацептиви, антиандрогени и други лекарства). В допълнение е важно да се коригира начина на живот: борба с наднорменото тегло, отказване от тютюнопушенето (тютюнът увеличава риска от странични ефекти от използваните лекарства), избягване на термични процедури и слънчево изгаряне.

Чудо крем или игла с ток?

Ако лекарят прецени, че пациентът не се нуждае от лечение, хирзутизмът може да се овладее изключително с козметични методи: дългосрочни (електро-, фото- и лазерна епилация) или краткосрочни (механично отстраняване на видимата част от окосмяването). Депилацията е по-малко ефективна, но е по-евтина, и освен това при постоянно механично отстраняване косъмчетата стават по-тънки, по-меки, по-редки и растат по-бавно. Вярно е, че след депилация често се случва да има врастнали косми, поради което впоследствие трябва да се справите с проблема с пост-възпалителната хиперпигментация. Освен това този метод е малко вероятно да бъде подходящ за епилация на горната устна. Когато се издърпват космите по лицето, те се укрепват и растежът им става по-интензивен.

За разлика от кремовете за депилация, които издържат максимум седмица, има инхибитори на растежа на косъмчетата. Налични са огромен брой от тях, но само крем, който съдържа ефлорнитин хидрохлорид, има официално доказан ефект. Не премахва космите, но значително забавя растежа им. Той може да се използва самостоятелно или в комбинация с други методи. В народната медицина отдавна се използват куркума и неузрели орехи със същата цел, но, разбира се, ефектът им не е научно доказан.

Електролизата е ефективен метод за премахване на единични косми (особено светли или сиви)

Методът работи с помощта на електрически ток (игла, през която преминава разрядът, се вкарва в космения фоликул и го унищожава). Невъзможно е обаче да се използва този метод върху големи части от тялото, тъй като процесът е твърде дълъг и болезнен. Освен това, тази точкова техника изисква висока квалификация, виртуозни умения и опит. В противен случай може да получите изгаряния, белези и хиперпигментация.

Лазерната епилация е официално включена в стандартите за лечение на хирзутизъм, тъй като се счита за най-ефективния и бърз метод за премахване на нежеланото окосмяване.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *