ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Катарактата се лекува само с операция

Предстои ми операция на очите от катаракта. Приятелки успяха да ме изплашат, че след операцията възникват нарушения и следоперативният период е много труден. Дали да се откажа? Вие какво ще ме посъветвате?

Лили Николова – Пловдив

Отказването от операцията няма да реши проблема ви: катарактата се лекува само по опе­ративен път. Тази операция отдавна е отлично усъвършенствана от очните ни лекари и може да се провежда в амбулаторни условия. Не се страхувай­те, а си намерете добър очен хирург и половин час след операцията ще можете да си отидете вкъщи. В следоперативния период не възникват никакви усложнения, ако се спазват препоръките на хирурга. А те обикновено са:

  • В продължение на две седмици трябва да се избягва преохлаждането на очите.
  • Не бива да се повдигат тежести над 20 килограма.
  • Да не се допуска да попадне прах в оперираното око
  • Редовно да се слагат предписаните от лекаря капки.
  • Да се спазва графикът на профилактичните прегледи.

Вярно е, има не особено голям риск по време на операцията лещата да бъде поставена неправилно и да предизвика механично дразнене. Тогава резулта­тът е възпалителен процес, отоци и дори помътня­ване на лещата. Но при първите признаци на болка или дразнене се прави консултация с хирурга.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *