Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо трябва редовно да се правят тестове на урината

Анализът на урината е най-достъпният и безопасен начин да проверите състоянието на здравето си. Има някои особености, с които трябва да се съобразите, преди да го направите

урината
Пълно изследване на урината трябва да се прави поне веднъж годишно

Какви заболявания може да разкрие изследването на урината? Защо е желателно да се прави веднъж годишно, дори и от здрави хора? Може ли стресът да предизвика цистит? Всичко за изследването на урината научаваме от президентът на Научното дружество на нефролозите на Русия, професор Ирина Бобкова.

Мит 1. Това изследване не е много информативно

Има редица заболявания, които в началото не се проявяват клинично и се откриват само чрез промени в анализа на урината. Ако не се направят, може да не разберете веднага за болестта. Например, асимптоматичното ниво на червените кръвни клетки в урината може да се увеличи при имунни проблеми и заболявания на бъбреците, тумори на бъбреците и пикочните пътища и различни патологии на кръвоносната система. Захарта в урината може да е първият признак на диабет. Или специфично бъбречно заболяване, което бързо води до бъбречна недостатъчност. Може да няма повече симптоми (с изключение на захар и промени в рН-то на урината) в началото на заболяването. Бъбречната патология често се проявява с хипертония и оток. Появят ли се, това означава, че заболяването вече е започнало. И първите сигнали са промени в резултатите от изследването на урината (протеин, промяна в утайката). Билирубинът в урината е маркер за увреждане на черния дроб. Откриването на кристалурия може да показва нефролитиаза или тенденция към образуване на камъни в бъбреците.

Ирина Бобкова

Мит 2. Необходимо е да се прави изследване на урината само ако е назначено от лекар

Все още е препоръчително да се прави общо изследване на урина веднъж годишно. Освен това, анализът е достъпен, не струва скъпо, не предизвиква болка и е абсолютно безопасен. В противен случай съществува риск да стигнете до нефролог с напреднало заболяване. Определено трябва да изследвате урината, ако се появят симптоми като: оток, артериална хипертония, промяна в цвета и вида на урината (има червен оттенък, мътна утайка, пяна и др.), болка и спазми по време на уриниране. Ако сте имали възпалено гърло по-често от обикновено, продължителна температура (около 37 градуса), както и ако сте провели дългосрочно антибиотично лечение е възможно увреждане на бъбреците и черния дроб заради приема на силните лекарства.

Струва си редовно да се прави анализ на урината при наличие на захарен диабет, хипертония, затлъстяване, ревматологични заболявания, тумори и кръвни заболявания.

Мит 3. Анализът не изисква подготовка

Резултатът ще бъде точен само ако се придържате към определени правила. За да се изключи проникването на левкоцити, еритроцити и бактерии от гениталния тракт, жените се съветват да дават урина с интравагинален тампон. Често, когато се диагностицира инфекция на пикочните пътища, мъжете се насочват към уролози, а жените към гинеколози – за да се изключат инфекциите на гениталните пътища. Преди да дадете урина, не забравяйте да хигиенизирате външните полови органи. Обикновено се събира средната трета. Не трябва да ядете и определени храни – цвекло, моркови, червено месо, спанак.

Мит 4. Диагнозата е ясна веднага

Някои си мислят, че „лош“ тест на урината е сто процента признак на бъбречно или друго заболяване. Не винаги. Анализът на урината дава първата, оценъчна информация, която впоследствие изисква потвърждение чрез по-точни тестове и по-пълен преглед. Например, малко количество протеин може да се прояви на фона на треска или физическо натоварване. Ако са идентифицирани червени кръвни клетки, трябва да изясните колко от тях, какви са те, да направите ултразвук или КТ на бъбреците, за да разберете причината. Между другото, експертите смятат, че във вътрешната статистика процентът на заболели от пиелонефрит (инфекциозно възпаление на бъбреците) е преувеличен. Понякога диагнозата се поставя заради факта, че при анализа на урината се откриват бактерии и левкоцити. За това заболяване се изисква по-специфична диагностика.

Във всеки случай изследването на урината помага да се „извади“ пациентът с проблеми, и по-нататък да се проведе по-точен нефрологичен и урологичен преглед.

Мит 5. Кръвта в урината е знак за сериозно заболяване

Повечето хора вярват, че най-опасният симптом е появата на кръв в урината. Това не е напълно вярно. Ако се появят кръвни съсиреци, трябва незабавно да отидете на уролог – това очевидно е патология. Случва се след появата на микроеритроцитурия да се направи общ преглед, който не разкрива нищо и след 2-3 години на пациента се поставя диагноза рак на пикочните пътища. Това са редки случаи, но е добре да са налице и други опасни симптоми за увреждане на бъбреците като:

– Рязко намаляване на отделената урина. Това е признак на остра бъбречна дисфункция, която може да доведе до тежка хипертония, сърдечна недостатъчност и в крайна сметка дори сърдечен арест.

– Животозастрашаваща артериална хипертония (над 200 и 100). Това се случва при редица системни бъбречни заболявания от имунен характер, води до бързо увреждане на сърцето и развитие на слепота. Такава хипертония може да доведе човек до сърдечна и бъбречна недостатъчност в рамките на един месец.

– Бързо повишаващият се креатинин в кръвта е проява на бъбречна дисфункция. Удвояването му за 3 месеца изисква незабавен преглед и назначаване на сериозна терапия.

– Силен оток. Не само ръцете, краката и лицето могат да се подуят, но течност се натрупва и в коремната кухина, белите дробове, перикарда (съединителната тъкан, заобикаляща сърцето). Това може да причини дихателна и сърдечна недостатъчност. Когато цялата течност преминава в оток, кръвта се сгъстява и се появява тромбоза. Включително и белодробна емболия може да се развие. Ако кръвен съсирек навлезе в белия дроб, човек не може да диша, посинява и мигновено умира. Основната причина може да е бъбречно заболяване.

Всеки трети има цистит

Инфекциите на пикочните пътища са на второ място след дихателните. И тук диагнозата също е невъзможна без анализ на урината. В утайката може да се открие повишен брой левкоцити и наличие на бактерии, което ще покаже инфекциозен процес както в бъбреците, така и в пикочните пътища. Една от най-честите пикочни инфекции е циститът. По-често се развива при момичета и жени, поради анатомичната структура: по-къса и по-широка уретра, а и аноректалната област е близо. Поне една трета от жените, преди да навършат 25 години, са преживели поне един епизод на остър цистит. Освен това, заболяването се причинява, като правило, от микроорганизми, живеещи в червата или върху кожата. В 50% от случаите причинителят на пикочната инфекция е Escherichia coli. А при децата като цяло 75%. Циститът се появява още и в случай на неправилна хигиена, стрес и хипотермия.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *