ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да избегнем Лаймската болест

Лаймската болест е инфекция, причинена от бактерията Borrelia burgdorferi. Тази бактерия обикновено се намира в малки животни като мишките например. Тя може да се предаде на хората от животни като кърлежите Ixodes. Тези кърлежи пренасят лаймската болест върху човека като се хранят с кръвта на заразени животни и след това чрез ухапвания я пренасят върху човека. Важно е да знаете признаците на лаймската болест за да може да откриете симптомите на време и навреме да бъдат взети мерки за да предотвратите това заболяване. Добрата новина тук е, че не всички ухапвания от кърлежи водят до появата на лаймска болест.

Лаймската болест може да повлияе на различни системи в организма, като нервната система, ставите, кожата, и сърцето. Появяването на кръгъл обрив в рамките на 1-2 седмици след инфекцията често е често е първия признак. Обривът е характерен с червено петно заобиколено то чиста кожа, която е обградена от един разширяващ се червен обрив. Той може да бъде топъл на пипане и обикновенно не е болезнен и не сърби. Този обрив отшумява след около месец. Заедно с появата на обрива, човек може да има и грипоподобни симптоми, като подути лимфни възли, умора, главоболие и мускулни болки. Лаймската болес може да повлияе на сърцето, което води до неравномерен сърдечен ритъм или болка в гърдите. Тя може да се разпространи към нервната система, което води до парализа на лицето (парализа на Бел), или изтръпване в ръцете и краката. Тя може да предизвика главоболие и скованост на врата, които може да бъдат признаци на менингит. Може да се появят и подувани и болки в ставите.

Има някой начини за предотвратяване на Лаймската болест като:

  • Трябва да сте наясно къде в областа в която живеете може да има кърлежи и да избягвате да посещавате това място.
  • Ако вие и вашите деца прекарвате повече време на открито носете дрехи с дълги ръкави и дълги панталони. Носете затворени обувки или ботуши.
  • Използвайте спреиове против насекоми.
  • Носете дрехи в светли цветове за да може да видите кърлежите, ако има такива и да ги отстраните на време.
  • Не сядайте на земята по тревните площи.
  • Изперете добре дрехите си след като сте посетили места на които е възможна да е имало кърлежи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как да избегнем Лаймската болест

  1. Pingback: След колко време се проявяват усложненията на Лаймската болест | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *