Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тревожност при децата

Всеки човек от най-малкото дете до най-възрастния в един момент от живота си е изпитвал тревожност. Усещането на безпокойство е много неприятен момент, които ни кара да не се чувстваме много добре. Тревожността обикновенно се появява, когато има непосредствена заплаха за безопасността на човек или за неговото благосъстояние.

Някои страхове и тревоги обаче могат да бъдат от полза при децата. Например, ако едно дете се страхува от пожар то няма да се доближи до огън няма и да си помисли да си играе с кибрит.

Естеството на тревогите и страховете се променя с растежа ш развитието на детето. Бебетата например се страхуват от непознати, когато се срешнат с тях и затова се придържат към родителите си. Децата на възраст от 10 до 18 месеца изпитват тревожност при раздяла, децата от 4 до 6 години изпитват безпокойство от неща, които не съществуват в действителност като призраци и чудовища и т. н.

Типичните страхове от детството се променят с възрастта. Те включват страх от непознати, височини, тъмнина, животни, кръв, насекоми и дори от това , че понякога може да останат сами. Децата много често се страхуват от конкретен обект или ситуация, след неприятно преживяване като например ухапване от куче или някаква злополука. Моментите на раздяла са много често срещани при по-големите деца, когато започнат училище например, а юношите се тревожат от неща като това дали ще бъдат приети от обществото и дали ще могат да постигнат целите, които са си поставили. Тревожността свързана със социалните контакти има най-дългосрочен ефект. Ако едно дете се страхува, че може да бъде отхвърлено от другите деца то може да не се научи да се справя само с някои социални неща. Много възрастни хора се измъчват от страхове свързани с детството им. Така, че е важно родителите навреме да разпознаят признаците на тревожност у децата и да ги предотвратят. Някои от признаците, че детето изпитва тревожност включват: нервни движения, проблеми със съня, потни ръце, ускорен сърдечен ритъм и дишане, гадене, главоболие, стомашни заболявания. Отделно от тези признаци родителите може да открият и други признаци на тревожност у детето си затова е необходимо да говорим за страховете, които детето изпитва за да може навреме да предотвратим по нататъшните последици.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *