ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От ортодонт до ортопед: Каква е връзката между здравето на краката и захапката?

В предложението да проверите краката в случай на проблеми със захапката има някакъв смисъл

краката
Здравето на краката зависи и от това дали човек има проблем със захапката

Може да изглежда парадоксално за мнозина, но всъщност, както отбелязват експертите, връзката между здравето на краката и здравето на зъбите е съвсем пряка.

Ако смятате, че това звучи твърде абсурдно, опитайте се първо да избутате горната челюст напред, а след това долната. Промени ли се стойката ви? Най-малкото, би трябвало да сте забелязали, че главата и раменете също промениха позицията, в която са били преди опита. В научен смисъл тези видове затваряне на зъбите се наричат ​​„дистално“ и „мезиално“. И в първия, и във втория случай центърът на тежестта на главата се измества от вертикалната ос: при хармонично развит човек центърът на тежестта на главата, раменно-лопаточната област, бедрата, коленете и стъпалата са на една и съща линия, казват експертите. Когато горната челюст изпъква напред, всички посочени ориентири също „вървят“ напред – този тип поза се нарича „преден постурален тип“. Когато долната челюст се придвижи напред (опитайте да го направите сами, цялото тяло се накланя назад, сякаш ще се облегнете), се получава „заден постурален тип“ на позата.

Защо се случва това?

Тялото ни се стреми да поддържа стабилност. При най-малките отклонения от вертикалната ос то се опитва да компенсира това нарушение, като преразпредели товара, казват експертите. В случай че човек има проблеми със захапката, първо се увеличава натоварването на мускулите на врата, а след това следват и други промени в позата: гърдите „потъват“, ние се навеждаме, раменете се накланят и… стъпалата се деформират. Така постепенно, като кръговете, които се образуват във водата, след като сме хвърлили камъче, компенсацията се разпространява по цялата опорно-двигателна система. Освен това, рано или късно ще се появи болка там, където тялото се опитва да компенсира.

Често, забелязвайки промени в позата, ние решаваме че ще спортуваме в опит да укрепим мускулите

В случай на функционални нарушения и деформации, натрупани с възрастта, това може да не е достатъчно. Уговорете си среща със зъболекар и подиатър. За решението на този проблем може да се наложи да подходите от две страни: невъзможно е да се върне красивата усмивка, без да се „коригира“ мускулно-скелетната система. Проблемната захапка със сигурност ще причини и проблеми със стойката. И най-вече – ще засегне здравето на стъпалата.

Наистина ли деформациите на краката променят захапката?

Отговорът на въпроса дали деформацията на краката наистина променя захапката е еднозначен: да! Ето защо компетентният ортодонт определено ще изпрати пациент с аномалия на захапката при ортопед или подиатър. Образно казано, няма нужда да се опитвате да поправите кривия покрив на къщата, ако основата е несигурна.

Защо краката са деформирани?

Според Владимир Фролов, доктор на медицинските науки, професор в Катедрата по спортна медицина и медицинска рехабилитация в Московския университет „И. М. Сеченов“, човешкото стъпало не е било предназначено за движение по твърди и равномерни повърхности – асфалт, бетон и ламинат. Стъпалото е много сложен механизъм, който включва 28 кости и 31 стави. В условията на съвременната цивилизация потенциалът на стъпалото не се използва напълно. Неудобните, твърди „модерни“ обувки добавят допълнително проблеми. В резултат на това кракът функционира неправилно и се деформира.

Нашето тяло е единна система, следователно, след деформацията на стъпалата, се включва цяла „каскада“ от разстройства: сколиоза, артроза, разширени вени и тромбоза на долните крайници, главоболие и т.н.

Олга Чижевская

„Ефективните методи за предотвратяване на деформациите на стъпалата са укрепването на мускулите, включително мускулите на стъпалото, носенето на висококачествени „правилни“ обувки и индивидуални стелки, които отговарят на съвременната ортопедична концепция. Според тази концепция стелките за пълен контакт, изработени от мек и еластичен материал, възстановяват конгруентността на всички елементи на стъпалото, стимулират мускулите и активират плантарните рецептори. Тези стелки работят без твърда фиксация, предоставяйки на краката свобода на движение, без да ограничават естествената му пронация и супинация“, казва Олга Чижевская, изпълнителен директор на Асоциацията на подиатрите в Русия.

Но, разбира се, не трябва да има самолечение – терапията трябва да се назначи от лекар.

Когато и краката, и зъбите се нуждаят от специално внимание

Според статистиката при деца с нарушения на позата вероятността от развитие на необичайна захапка е 87%. Установено е също, че при децата, в 90% от случаите, аномалиите на захапката се съчетават с патология на опорно-двигателния апарат.

Трябва да се обърне внимание на стъпалата от момента, в който детето започне да ходи: на около три години то се движи по най-различни начини – скача, тича, застава на пръсти или на пети. По това време се оформя формата на стъпалото и процесът на формиране на арките е в ход. Заведете го на специалист – ортопед, остеопат или подиатър, защото именно в детството тялото реагира много добре на профилактиката и лечението. Редовните прегледи ще помогнат да се избегне натрупването и влошаването на проблемите. Отклонения, които в началото могат да се разглеждат като лоша стойка или леки деформации на стъпалото, проблеми със захапката, които се възприемат само като естетически – предотвратете последствията, като се свържете своевременно със специалист. Така ще направите бъдещия живот на вашето дете по-щастлив и по-здрав.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *