Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е разликата между антитела и клетъчен имунитет?

Въпросът кое е по-важно – клетъчен имунитет или антитела – тревожи мнозина. В същото време лекарите не поставят въпроса така

клетъчен имунитет
Клетъчен имунитет или антитела – каква е разликата?

Всеки от този периметър – антитела и клетъчен имунитет – е важен по свой начин и има определено значение при оценката на имунната система на човешкото тяло.

И така, каква е разликата между антитела и клетъчен имунитет?

Татяна Филимонова, доктор по медицина, алерголог-имунолог в Отделението по алергология и имунология към Централна клинична болница на Руската академия на науките, отговаря:

Татяна Филимонова

– Човешката имунна система е проектирана като сложен часовник. Състои се от клетки и органи, които предпазват тялото от увреждащи фактори и инфекции. Имунитетът се дели на вроден и придобит. Вроденият имунитет работи като първа защитна линия на организма. Той действа веднага при проникване на чужд агент в тялото.

Придобитият имунитет се активира след вроден имунитет, ако инфекциозният агент е преодолял първата защитна линия

При първата среща с чужд агент някои от лимфоцитите съхраняват информация, а следващия път тялото я разпознава и реагира по-бързо, предотвратявайки развитието на болестта. Ето как работи ваксинацията.

Активен имунитет се развива след заболяване или ваксина

Пасивен – с майчиното мляко, а в зряла възраст – след приложение на серум с готови антитела.

Важно е да се отбележи, че имунната система се бори срещу чуждите агенти с два вида оръжия – клетки (лимфоцити и други видове левкоцити) и протеинови структури (антитела). Тези два вида оръжия се наричат ​​съответно клетъчен и хуморален имунитет. И двата вида имунитет са насочени към борба с инфекциите, но по различни начини. И така, лимфоцитите разпознават собствените клетки на тялото, засегнати от някакъв патоген или мутирали клетки, като ги унищожават, и в същото време предизвикват производството на антитела, които се противопоставят на инфекцията.

Ако инфекцията бъде победена, количеството антитела към нея постепенно намалява

Тялото не трябва да ги произвежда в същото количество, както по време на заболяването. Лимфоцитите имат значително по-добра памет – те живеят по-дълго от антителата, понякога в продължение на няколко десетилетия. И когато срещнат отново позната инфекция, те могат да започнат производството на антитела много по-бързо от първия път.

Изследване на шведски учени показа, че лимфоцитите с памет COVID-19 са два пъти по-склонни да се появят при хора с коронавирусна инфекция, отколкото антителата. По този начин може да се предположи, че имунитетът срещу коронавирус може да продължи да съществува дълго време, въпреки изчезването на антителата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *