Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няма човешки орган, който да не страда от алкохола

За пореден път ще припомним, че черният дроб е корав орган. Само той има способността да се възстановява, да регенерира. Дори и да са останали съвсем малко здрави клетки, черният дроб продължава да изпълнява своите функции.

Обаче алкохолът е способен да разруши този орган напъл­но, само за няколко години. Употребата на алкохол води до алкохолна болест на черния дроб, която завършва с цироза и смърт.

Практически всякакъв алкохол, който постъпва в организма, се преработва от черния дроб. Именно в него етиловият спирт първо се превръща в токсичен ацеталдехид, а след това – в по-безопасната оцетна киселина. Ако редовно в черния дроб постъпва етанол, клетките, които го преработват, посте­пенно изгубват способността си да се справят със своите задължения.

Ацеталдехидът се натрупва в този важен орган и го отравя, а етиловият спирт допринася за отлагането на мазнини в чер­ния дроб и се стига да отмиране, до гибел на клетките му.

За да се стигне до алкохолна болест на черния дроб, мъжът трябва ежедневно да употребява около 70 г чист етанол на ден, а жената – само 20 г – в продължение на 8 до 10 години. Т.е. критичната доза алкохол за женския черен дроб е една бутилка светла бира на ден, а за мъжкия – еквивалентът на бутилка вино или три бутилки обикновена бира.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *