ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гинеколог отговаря на 9 неудобни въпроса, които жените трудно задават

Много жени губят тревожно количество време и енергия, притеснявайки се за тялото си, и за онова, които се случва „там долу“

въпроси
Редовните гинекологични прегледи и правилно зададените въпроси са най-прекия път към поставянето на диагноза

Обикновено, по време на преглед, повечето жени подчертават нещо, което всъщност е напълно нормално, или проблем, който може лесно да бъде отстранен. Но има въпроси, които те трудно задават, тъй като са твърде смутени или уплашени.

Но за щастие д-р Шрий Датa, специалист по акушерство и гинекология и консултант на женска марка за интимно здраве INTIMINA, се притече на помощ и отговори на 9 от най-трудните въпроси, които жените предпочитат да обсъждат с други жени, но не и със специалист.

Д-р Шрий Датa

Д-р Шрий Датa обхваща всичко – от тежки менструации до бръснене на бикини линията, както и отговори на въпроси относно ходенето на изследвания и взимането на цитонамазка.

1. Как да разбера дали влагалищното ми течение е нормално?

Вагинално течение с бистър или с млечен цвят е напълно нормално.

Необходимо е да се уверите, че вагината ви е здрава и чиста, и че бактериалния баланс е под контрол. Поради тази причина честото вътрешно измиване на влагалището не се препоръчва, тъй като това всъщност може да промени естествения бактериален баланс, който имате във влагалището си.

Използването на сапун и вода външно е абсолютно добре.

Видът и количеството на отделянето може да зависи от това къде се намирате в менструалния си цикъл – например често е по-плътно и подобно на желе през втората половина на цикъла.

Ако имате постоянна промяна в цвета, консистенцията или миризмата на течението, струва си да бъдете проверени от вашия гинеколог.

2. Менструациите ми са супер тежки, какво причинява това и как мога да го поправя?

От само себе си се разбира, че честотата и продължителността на цикъла варират от човек на човек, затова си струва да следите какво е нормално за вас.

Запишете броя на санитарните продукти, които сменяте, и дали „изтичате“ през тях.

Не забравяйте, че типът санитарни материали, които използвате, може да има значение. Менструалните чашки са чудесни за проследяване на менструалния поток. Например, може да се нуждаете от голяма менструална чаша за първите два дни от менструацията и по-малка за останалите.

Наличието на дълги и обилни периоди – със съсиреци или обилно кървене, предполага че е добра идея да бъдете прегледани от гинеколог.

Заболяванията, които може да причинят обилни периоди, включват миома и полипи.

Понякога може да сте на лекарства, които променят потока на менструацията или да имате хормонален дисбаланс в щитовидната жлеза. Това са други неща, които си струва да проверите.

3. Болка по време на секс – защо се появява?

Вярвате или не, често се среща сексът да е неудобен в даден момент от време и има доста дълъг списък с възможни причини.

Може да е защото правите секс за първи път с нов партньор, чувствате се стресирани или пробвате нова позиция в секса.

Възможно е да откриете, че сексът е по-неудобен в определени моменти, или се нуждаете от повече лубрикант. Медицински проблеми като инфекции, миома или ендометриоза също могат да причинят болезненост по време на секс.

Ако сексът винаги е бил проблемен, струва си да потърсите помощ, за да разберете дали има някаква основна физическа или емоционална връзка.

4. Защо уринирам толкова често?

Ходенето до тоалетна до осем пъти на ден може да бъде изключително разрушително за начина ви на живот.

Първо, дайте си сметка колко алкохол и кофеин приемате, както и колко вода пиете.

Не забравяйте, че ако не пиете достатъчно вода, урината става по-концентрирана. Това може да раздразни пикочния мехур, което да ви накара да ходите по-често до тоалетната.

Може също да имате инфекция на уринарния тракт или свръхактивен пикочен мехур.

Някои лекарства или медицински състояния – включително запек – може да повлияят на това колко често ще ходите до тоалетната по малка нужда.

Освен това, всичко, което оказва натиск върху пикочния мехур – например миома или бременност, също може да доведе до често уриниране.

След като следите приема на течности и колко пъти ходите до тоалетната, е време да посетите лекар за по-нататъшни изследвания. Така ще разберете точната причина и ще ви бъде назначено адекватно лечение.

Може също така да се възползвате от укрепването на мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур и влияят на сексуалната функция, като редовно правите упражненията на Кегел.

5. Продължавам да кървя между цикъла, и след секс – какво се случва?

Има много причини, поради които може да има кървене между цикъла или след секс. За да ги изясните, отбележете кога получавате кървенето, колко е тежко и колко дълго трае.

Не забравяйте, че не е необичайно да получите кървене, ако сте сменили контрацепцията си с ново хапче или спирала. За някои жени леко кървене в средата на цикъла може да бъде нормално.

Някои полово предавани инфекции може да причинят кървене, несвързано с периодите, както и стресът или бременността.

Може да имате и някои клетъчни промени на шийката на матката, които се установяват с цитонамазка.

Направете и ултразвуково сканиране, за да търсите миома или полипи във влагалището. Това също може да повлияе на продължителността на менструацията, честотата и тежестта, както и на кървенето между цикъла.

6. Защо трябва да направя цитонамазка, ако имам HPV ваксинация?

Човешкият папиломен вирус (HPV) е често срещана инфекция, предавана по полов път, с над 100 различни вида, които могат да причинят брадавици и рак на маточната шийка.

Инфекцията с HPV обикновено не причинява никакви симптоми, затова жените с HPV не знаят, че са вирусоносителки.

Тъй като ваксината не предпазва от всички видове HPV, трябва да се правят цитонамазки, след като навършите 25 години.

Не забравяйте, че това изследване може да помогне за ранното откриване на всякакви проблеми. Препоръчително е на всеки 3 години до 50-годишна възраст, след което цитонамазка се прави на всеки 5 години.

7. Не съм имала менструация от три месеца, но тестът ми за бременност е отрицателен – какво се случва?

Има много причини, освен бременност, поради които вашият цикъл може да спре.

Причините, поради които периодите може да станат нередовни, включват промяна в хормоналната контрацепция. Поставянето на спирала може да облекчи и дори да спре периодите при някои жени. Стресови житейски обстоятелства, като смърт на близък или развод, също.

Килограмите, вярвате или не, оказват огромно влияние върху цикъла на жената. Медицински проблеми като лошо контролиран диабет или свръхактивна щитовидна жлеза, също.

Разбира се, винаги се изследват хормоните, за да е сигурно, че това не е първият признак на менопауза. Ранната менопауза е необичайна – случва се само на 1% от жените под 40 години.

8. Имам поликистозни яйчници, означава ли това, че няма да мога да имам деца?

Вярно е, че синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) може да повлияе на цикъла, и в някои случаи на плодовитостта, но не винаги. СПКЯ е често срещан и засяга между 2 и 26 жени на 100.

Възможно е да нямате симптоми, дори ако имате СПКЯ. Онова, за което трябва да внимавате, включва нередовни или никакви менструации, акне или увеличаване на окосмяването по лицето или тялото.

Наднорменото тегло също може да бъде свързано със СПКЯ, но диагнозата зависи от това колко редовен е цикъла, от кръвните тестове и ултразвуково сканиране.

В дългосрочен план СПКЯ може да бъде свързан с други медицински състояния като диабет, високо кръвно налягане и промени в лигавицата на матката. Затова е важно да потърсите съвет от гинеколог.

9. Трябва ли да се епилирам, ако ходя на гинеколог?

Не е необходимо. Единственият път, когато това е наложително, е ако се прави операция около вагината.

Източник: www.mirror.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Гинеколог отговаря на 9 неудобни въпроса, които жените трудно задават

  1. Хамиде каза:

    Здравейте!
    От три месеца опитвам да забреемея,но нещо не се получава. Не мога и да отида на лекар, защото съм чужбина.
    Следя си овулацията и менструацията всичко е нормално, но този месец ми закъсня 3 дена и днеска ми дойде, но не беше цвета както при менструацията.Съмнявам се да не съм в цветна бременост.
    Не знам много съм притеснителна. 😔

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *