ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Необикновен метеоризъм: Какви проблеми показва подуването на корема?

Подуването на корема е неприятно усещане. Такъв симптом е болезнен, обезпокоителен, но и често пренебрегван

подуването на корема

Подуването на корема често сигнализира за сериозни здравословни проблеми. За какво може да алармира подобен издутия до болка стомах, обяснява д-р Зухра Алиева.

Причини за проблема

„Подуването на корема се появява, когато вещества като въздух (газ) или течност се натрупват в коремната кухина, причинявайки разширяването му“, казва Зухра Алиева. Терапевтката отбелязва, че такъв симптом е типична проява на основно заболяване или дисфункция в организма, а не отделна болест.

Зухра Алиева

Подуването на корема може да се дължи на различни причини. Те включват:

1. Натрупване в коремната кухина на:

– газове (метеоризъм);
– изпражнения (поради запек, атония или
чревна непроходимост);
– течности (асцит или воднянка).

2. Растеж на новообразувания (доброкачествени или злокачествени).

„По-голямата част от времето подуването е свързано с метеоризъм – излишък на газове в червата. Почти всеки човек – от първите дни на живота до напреднала възраст, се е сблъсквал с подобни епизоди от време на време “, казва Зухра Алиева.

Излишъкът от газове в храносмилателната система се проявява с общ дискомфорт и някои неприятни симптоми като:

• болка и тежест в различни части на корема или в цялата му област;
• силни звуци в областта на стомаха, усещане за постоянно движение в него;
• освобождаването на газ с неприятна миризма, придружено от силни звуци.

„Понякога има оплаквания от често оригване с неприятен послевкус, киселини, лошо храносмилане, проблеми със съня, емоционална нестабилност“, подчертава терапевтката.

Честите несистемни причини за подуване на корема включват:

1. Неправилно хранително поведение. Липса на диета, голямо количество храна, изядена наведнъж, преяждане през нощта, заседнал начин на живот, нездравословни храни.

2. Поглъщане на излишния въздух по време на хранене се нарича аерофагия.

3. Преминаването към непривични храни, например при пътуване до държави със специфични кулинарни традиции или при спазване на небалансиран хранителен режим.

4. Честата консумация на храни, които стимулират прекомерното образуване на газове.

5. Храни, които забавят ферментационните процеси: зеле, ядки, гъби, грах, боб, грозде, диня, ябълки, круши, лук, чесън, репички, домати, черен хляб, прясно мляко. Газираните напитки с много захар също оказват влияние на процеса на ферментация.

6. Пътуване със самолет. Така нареченият „височинен метеоризъм“ е свързан с натрупването на газове и увеличаване на налягането им върху храносмилателните органи, поради намаляване на атмосферното налягане заради голяма надморска височина.

„Всички тези причини не означават патологии на вътрешните органи. Те са от периодичен характер и изчезват след елиминиране на факторите, причинили дискомфорта“, отбелязва Зухра Алиева.

Но в същото време почти всички остри или хронични заболявания на храносмилателната система могат да са причина за подуването на корема. Нарушават се процесите на храносмилане и усвояване на храната и се влошава чревната подвижност, казва лекарката.

Какво показва метеоризмът?

Терапевтката подчертава, че най-често метеоризмът е един от симптомите на ето тези заболявания:

– възпаление при колит, гастрит, ентерит;
– синдром на раздразнените черва;
– дисбиоза;
– възпаление на панкреаса;
– възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища;
– тумори на стомаха и червата с всякаква етиология, сраствания, наличие на чревни паразити;
– отравяне, което е причинило нарушения в чревната моторика;
– непоносимост към лактоза и глутен;
– неврози и други заболявания на централната нервна система.

„Подуването на корема е неприятно състояние, причинено от натрупването на газове в различни части на храносмилателната система. Правилната диета и отхвърлянето на храни, които причиняват метеоризъм, позволява бързо да се отървете от дискомфорта. Подуването на корема обикновено не е причина за безпокойство. Но дългосрочните атаки, появата на такъв симптом от време на време или дори със завидна редовност, е причина да се консултирате със специалист“, подчертава Зухра Алиева.

Варете, а не пържете

Единствената утеха е, че метеоризмът е нещо неприятно, но поправимо състояние. Достатъчно е да вземете абсорбенти или спазмолитици, да отидете до тоалетната – и начинът, по който се чувствате ще се подобри. И за да може червата да се освободят възможно най-бързо, спазвайте ето тези правила.

1. Движете се повече – ходете, плувайте, карайте велосипед сутрин и правете „ножици“ с краката (веднага в леглото, още след събуждане). Това ще помогне за предотвратяването на запек.

2. Спете достатъчно и бъдете по-малко нервни. Нервно-физическо изтощение рикошира в цялото тяло, включително оказва влияние и на работата на стомашно-чревния тракт.

3. Придържайте се към частично хранене. Хранете се на всеки три часа. Благодарение на този режим храната се усвоява по-добре.

4. Яжте бавно, като дъвчете старателно храната.

5. Избягвайте храни, които повишават ферментацията, както и бърза храна, нишестена и сладка. По-добре е да забравите и за дъвките. Заменете прясното мляко с ферментирали млечни продукти. Пресните зеленчуци ги задушавайте. Трудно смилаемите меса (например свинско или гъше) – с риба или пиле, а пържените и пушени ястия – с варени или печени. Те се усвояват по-добре и не се задържат в червата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *