Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Странични ефекти на ковид ваксините: какви са те, кой ги получава и защо?

Повечето нежелани реакции от ковид ваксините са леки и краткотрайни. Някои групи хора са предразположени и е по-вероятно да ги получат, за разлика от други

ваксините
Най-добрата ваксина е поставената ваксина

Кои са най-честите нежелани реакции от ковид ваксините?

Повечето странични ефекти и от трите ковид ваксини – Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca – са леки и краткотрайни. Те включват болезненост, зачервяване, подуване на мястото на убождане, чувство на умора и главоболие. Срещат се още и гадене, болка в мускулите и висока температура. Нечестите нежелани реакции включват подути лимфни възли. И в двата случая е наложително ваксинираният да остане в болницата от 15 минути до час, за да се наблюдава за алергични реакции.

Кръвните съсиреци страничен ефект на ваксините ли са?

Съществуват опасения за появата на кръвни съсиреци, заедно с ниски нива на тромбоцити – малки клетки, които помагат на кръвта да се съсирва. Много хора са склонни да мислят, че образуването на съсиреци или тромби е страничен ефект от ваксинирането.

Въпреки че не е доказано, има все повече доказателства, които предполагат, че този синдром може да бъде причинен от ваксините на Johnson & Johnson и AstraZeneca. Европейската агенция по лекарствата заяви, че има възможна връзка. Заради това синдромът трябва да бъде включен в списъка като много рядък страничен ефект на AstraZeneca. Към днешна дата ваксинирането и с двете ваксини е възстановено в страните, които не са прекратили използването на AstraZeneca (за Европа) и Johnson & Johnson.

Експертите подчертават рядкостта на подобни случаи, като изчисляват, че те могат да се появят при около 1 на 100 000 млади възрастни, които получават ваксина. Това е риск, по-нисък от шанса да загинат при пътно произшествие за една година. Нещо повече, те отбелязват, че при повечето хора рискът да се разболеят от Covid е много по-голям. Освен това,  коронавирусът също може да причини опасни кръвни съсиреци.

С други думи, ползите от ваксината далеч надхвърлят рисковете.

Проф. Робърт Рид

Защо се появяват често срещаните странични ефекти?

Възпалената ръка може да се дължи или на травма от забиването на иглата в мускула, или на локално възпаление в мускула, вероятно поради химикалите в инжекцията“, каза проф. Робърт Рид, ръководител на клинични и експериментални науки в медицината в университета на Саутхемптън и директор на Центъра за биомедицински изследвания.

Другите често срещани странични ефекти – мускулни болки, грипоподобни заболявания и умора – вероятно се дължат на генерализирано активиране на имунната система, причинено от ваксината. Това означава, че белите кръвни клетки, които са стимулирани от ваксината да произвеждат антитела, трябва да отделят химикали, наречени цитокини, интерферони и хемокини, които функционират като изпращат съобщения от клетка до клетка, за да се активират. „, уточни професор Рийд.

Кога са по-изразени страничните ефекти – след първата или след втората доза?

При AstraZeneca изглежда, че такива странични ефекти са по-чести след първата доза.

След ваксинация с Pfizer и Moderna обратното изглежда по-вероятно. „Страничните ефекти като треска, студени тръпки, умора и главоболие в тялото са по-чести след втората доза ваксина“, заявиха от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ .

Това може да се дължи на факта, че ваксината на AstraZeneca има аденовирусен вектор, който стимулира имунната система силно при първата доза и по-слабо при втората.“, каза проф. Робърт Рийд. Moderna и Pfizer са РНК ваксини.

По-голяма ли е вероятността хората, които са имали ковид, да получат тези странични ефекти?

Някои данни предполагат, че това може да е така. Според проучването на симптомите, публикувано на covid.joinzoe.com от миналия месец, и разглеждащо само ваксинацията с Pfizer, около една трета от ваксинираните, които преди това са имали ковид, съобщават повече странични ефекти, в сравнение с 19% от тези, които не са прекарали актуалния коронавирус.

Професор Рийд обяснява: „Обикновено, ако сте претърпели естествена инфекция – в този случай с коронавирус – и след това сте предизвикани с нещо, което изглежда доста подобно – в случая ваксината – ефективната имунна система реагира много бързо на второто предизвикателство.“

Има ли други групи от хора, които са по-склонни да получат странични ефекти?

Данните показват, че страничните ефекти са по-чести при по-младите. „Видяхме, че възрастните хора получават много по-леки странични ефекти и след двете дози. Не е ясно защо това е така, но е факт, че по-младите имат много по-силна реакция към първата доза “, каза Рийд.

По-силен набор от странични ефекти предполага ли, че защита срещу COVID-19 е по-добра?

Не е задължително. „Всички доказателства, с които разполагаме, са, че няма корелация“, каза Саймън Крол, професор по педиатрия и молекулярни инфекциозни болести в Имперски Колеж, Лондон.

Предпочитана ваксина, на база „странични ефекти“

Хората, ваксинирани с Moderna и Pfizer често съобщават за болка на мястото на инжектиране и зачервяване след първата доза, заедно с умора и болки в ставите след втората доза.

Реакциите към иРНК ваксините не са били ужасно различни, със сигурност не до степен, в която дадено лице да избере едната или другото въз основа на страничните ефекти“, обясни д-р Ан Лиу , лекар по инфекциозни болести в Stanford Health Care.

В клинични проучвания ваксината на Джонсън и Джонсън е свързана с по-леки странични ефекти в сравнение с иРНК ваксините.

Д-р Ан Лиу

Тъй като Moderna и Pfizer изискват дози и повечето странични ефекти са след втората, ваксината J&J може да има малко по-малко странични ефекти“, каза още д-р Лиу.

Какво ще стане, ако няма странични ефекти?

Страничните ефекти след ковид ваксините са често срещана тема за дискусии. Трябва също така да се отбележи, че не всеки ще има реакции. Това не означава, че ваксината не работи.

Различните имунни системи реагират по различен начин на ваксините и следователно страничните ефекти не трябва да бъдат единственото нещо, което да ви тревожи.

Източник: timesofindia.indiatimes.com, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *