БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Сини сливи с мляко, за да отслабнете и за укрепване на сърцето и костите

4-6 сини сливи трябва да бъдат включени във вашата ежедневна диета, за да се намали рискът от фрактури, запек, отоци и високо кръвно налягане

сини сливи
Сушените сливи са ефикасни при запек и като превенция на сърдечно-съдови заболявания

Освен това, консумацията на сушените сини сливи трябва да става целогодишно, а не само през есента и зимата.

Защо сините сливи са полезни като профилактика на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, нарушения на чревната моторика, камъни в жлъчката и проблеми с теглото? Алла Погожева, професор, доктор на медицинските науки и изследовател в Центъра по хранене и биотехнологии (Москва) обяснява каква е ползата от този добре познат и много вкусен плод.

Уникалността на сините сливи е, че съдържат много витамин К – почти 50% от дневната нужда в 100 грама от продукта. А също и бор – повече от половината дневна стойност плюс силиций. Борът действа като витамин D за предотвратяване на остеопороза. Заедно с витамин К той помага за задържане на калция в костите. Следователно, сините сливи са полезни за жените по време на менопаузата, когато нивото на женските полови хормони намалява и калцият започва да се „измива“ от костите.

Алла Погожева

Освен това, витамин К има положителен ефект върху процесите на коагулация на кръвта и състоянието на сърдечно-съдовата система

И тъй като сините сливи са добър източник на калий, това помага за отстраняването на излишната течност от тялото, и по този начин спомага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на бъбречната функция. В сушените сливи има и магнезий. Калият и магнезият са от съществено значение за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Укрепвайки действието един на друг, тези макронутриенти имат благоприятен ефект върху състоянието на съдовата стена – те предизвикват вазорелаксация, тоест отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е най-сериозният и често срещан рисков фактор за всички сърдечно-съдови заболявания. Затова сушените сини сливи могат да се нарекат идеален и достъпен продукт за здраво сърце.

В изсушено състояние сливите съдържат 6 пъти повече диетични фибри, за разлика от свежите плодове

Току що откъсната от дървото слива съдържа около 1,5 грама диетични фибри на 100 грама продукт, а сушената слива съдържа 9 грама. Освен това, в сините сливи има не само неразтворими диетични фибри, но и разтворими – пектин. Фибрите поддържат нормална подвижност на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур, което означава, че предотвратяват стагнацията на жлъчката и съответно помагат за предотвратяване на образуването на камъни и запек. Между другото, сливата съдържа сорбитол, естествен алкохол, който има сладък вкус и действа слабително, като помага за нормализиране на изпражненията (което е важно за възрастните хора).

Разтворимите диетични фибри допринасят за нормализирането на метаболитните процеси

Чрез тях се елиминира излишния холестерол и глюкоза, и следователно имат благоприятен ефект върху метаболизма на въглехидратите и мазнините като цяло.

Поради факта, че сините сливи съдържат много диетични фибри и премахват течността от тялото, те често се включват в диетата при наднормено тегло и затлъстяване. За целта се правят разтоварващи дни – сини сливи с мляко. Като цяло, от всички сушени плодове сините сливи имат най-ниския гликемичен индекс. Следователно, консумацията им не води до бързо покачване на кръвната захар и има по-малък ефект върху по-нататъшното развитие на диабет и затлъстяване.

Независимо от това, в сините сливи има 6 пъти повече захари, отколкото в пресните продукти

Това означава, че съдържанието на калории в тях също се увеличава шест пъти. Затова се препоръчва да се консумират не повече от 4-6 сини сливи на ден (около 50 г), предварително накиснати в гореща вода.

Трябва да се има предвид, че плодовете с костилка са по-здравословни

Колкото по-малко се пречиства продуктът, толкова повече хранителни вещества се съхраняват в него. Когато костилката се отстрани, повече витамини и полифеноли (антиоксиданти) се губят, поради контакта на по-голяма повърхност от плода с въздуха. Поради това е препоръчително да се отстрани костилката непосредствено преди употреба.

Приготвянето на сушените сините сливи е лесно

Най-полезни са класическите варианти, които повечето хора добре познават. Сушените сливи се нарязват на едро и се накисват за през нощта в студена вода. Водата се изпива, а омекналите плодове се изяждат през деня или се добавят в смутита.

Приготвя се и чай от сушените плодове (познат у нас като ошав). А за още по-голяма полза и по-бързо действие върху храносмилателния тракт, три-четири предварително накиснати сушени сини сливи се заливат с половин чаена чаша топло прясно мляко, пасира се и се изпива.

Източник: kp.ru

CLA - Капсули за отслабване
CLA – Капсули за отслабване – имат не само естетически, но и лечебен ефект!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *