БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво е васкулит: видове, симптоми и лечение

Васкулит е автоимунно възпаление на съдовата стена. Oтнася се за всякакви съдове – от артериоли до капиляри и венули

васкулит
Появата на васкулит често се бърка с кожно заболяване

Развитието на васкулит води до увреждания на различни органи. Те се случват заради прекъсвания в притока на кръв към отделни органи и системи. Васкулитът може да бъде първичен или вторичен. Най-често говорим за доброкачествено заболяване.

Със същата степен на вероятност, както казват експертите, васкулит може да се развие както при мъжете, така и при жените. Освен това, васкулитът се среща при възрастните хора и при децата.

Защо се развива?

Според експертите, механизмът на образуване на такова нарушение не е напълно ясен. Автоимунните заболявания се считат за един от основните фактори. Също така се смята, че васкулитът може да се прояви на фона на следните провокиращи фактори:

• инфекции – както остри, така и хронични;
• онкологични заболявания;
• на фона на прегряване или хипотермия;
• при термични лезии на кожата, включително слънчеви изгаряния, които са познати на мнозина.

Случва така, че васкулитът може да е резултат от реакция от приема на лекарства, когато се развие алергия към медикамента. Има около 150 лекарства, които могат да предизвикат такава реакция.

Видове васкулит

Тази патология се развива под формата на различни видове – разделението им се основава на вида на засегнатите съдове, както и на техните специфични симптоми.
Ето ги и видовете васкулит:

Хеморагичен – заболяване със системен характер, което е съпроводено с развитие на възпаление в малките кръвоносни съдове – капилярите. С развитието на този патологичен процес се увреждат кожата, ставите, а също така и някои вътрешни органи

Системният васкулит е патология, която засяга както големи, така и малки съдове. Често се представя от алергия или рецидиви в отговор на наличието на инфекция в организма.

Грануломатоза с полиангиит – васкулит, засягащ предимно малките съдове. По-често се среща в горните дихателни пътища, но може да се появи и в белите дробове и бъбреците.

Уртикария – такъв васкулит се счита за независимо заболяване от алергичен характер. Външно прилича на уртикария с единствената разлика – мехурите се задържат по-дълго, до 4 дни.

Алергичен – развиващ се на фона на алергични реакции.

Системен васкулит

Съществува и разделение на първични и вторични васкулити, като първите се развиват като независима патология, а вторите – в отговор на някакъв вид смущения в организма.

Освен това се отличава следната класификация:

Капилярен – основно са засегнати капилярите. Сред ярките примери са болестта на Дего, пигментна пурпура, грануломатоза с полиангиит и др.

Артериолит – увреждане на средно големи съдове. Сред болестите от този вид са лепроматозен артериит, полиартериитис нодоза, болестта на Кавасаки и други.

Артериитът е увреждане на стените на по-големите съдове. Това включва артериит на Такаясу, синдром на Коган, саркоидоза и други.

Флебит – стените на вените се възпаляват.

Васкулопатия – няма ясни признаци на инфилтрация на съдовата стена.

Васкулитът може да бъде:

– Лек – когато себпрояви на алергичен фон.
– Умерен – появяват се изразени петна.
– Тежък – обривите са многобройни, има чревно и белодробно кървене, значителни промени в ставите.

Симптоми на васкулит

Естествено, мнозина се интересуват от това какви симптоми показват развитието на проблема. Лекарите отбелязват, че проявите на васкулит пряко зависят от редица фактори – вид, локализация и тежест на основното заболяване.

Един от най-честите симптоми е кожен обрив. Ако възникнат проблеми с кръвообращението, може да се развие неизправност в сърдечно-съдовата система, например инсулт. При увреждане на нервната система се проявява загуба на чувствителност. В допълнение, васкулитът често се придружава от общ набор от характеристики:

• слабост и умора;
• повишаване на температурата;
• влошаване на апетита;
• бледност на кожата.

Трябва да се обърне внимание на малките кръвоизливи, които от едва забележими се превръщат с течение на времето в прогресивни. Човек с васкулит също може да изпитва болка в мускулите и ставите, наличие на кръвни мехури и сърбеж по кожата.

Болестта е дълготрайна, има хроничен ход, характеризира се с наличие на периодични обостряния.

Как се лекува

Терапията при васкулит е в професионалните интереси на ревматолозите. Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията на пациента, както и чрез набор от изследвания и преглед. Лечението може да бъде дълго и сложно. Така например, лекарства, които са отговорни за потискане на производството на антитела, които намаляват чувствителността на тъканите, могат да бъдат предложени за лечение, назначават се и глюкокортикостероиди. Лечението с антибиотици се предписва при някои видове васкулити. Ако ситуацията се усложнява от тромбоза и стеноза на основните артерии, се назначава и хирургична терапия.

Всички методи на лечение трябва да бъдат обсъдени с лекар. Тук е важно да запомните, че самолечението може да причини непоправима вреда, да удължи времето за възстановяване и да влоши ситуацията.

Диетата е задължителен елемент в терапията. Тя се назначава, като се вземат предвид задействащите фактори, провокирали развитието на болестта. Диетата е хипоалергична. Включва безопасни пресни зеленчуци и плодове (тук трябва да се помни, че някои могат да причинят алергии, като цитрусовите плодове), млечни продукти, сушени плодове, зърнени храни.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *