ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кой минерал е най-добър за профилактика на рак на панкреаса?

Американски изследователи от университета в Индиана твърдят, че достатъчното количество магнезий може да намали риска от развитие на рак на панкреаса

Експерти от Националния институт по рака публикуваха статия, в която се казва, че злокачествените тумори на панкреаса са четвъртата водеща причина за всички смъртни случаи от рак. Статистиката потвърждава, че фаталният изход от това заболяване се увеличава непрекъснато с всяка изминала година. Тази форма на рак се различава от другите видове онкологични заболявания с ниската си петгодишна преживяемост. Следователно, ранната диагностика и превантивните мерки на това заболяване са от особено значение.

Прием на магнезий и развитие на рак на панкреаса

За да стигнат до това заключение, американските специалисти са провели мащабно проучване, в което са взели участие около 70 хиляди души, на възраст от 50 до 75 години. Учените търсят пряка връзка между нивото на магнезий в организма и развитието на рак. В същото време беше установено влиянието на фактори, като възрастови и полови характеристики, индекс на телесната маса, използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства и хранителни добавки с магнезий.

Сред всички доброволци ракът на панкреаса е открит при 151 пациенти. Данните от изследванията показват, че намаляването на дневния прием на този микроелемент само със 100 милиграма увеличава риска от развитие на злокачествени новообразувания с 24 процента. Оказа се, че ефектът на магнезия върху туморите на панкреаса не е свързан с никакви характеристики на пациентите, с изключение на допълнителното използване на хранителни добавки с магнезий.

Учените твърдят, че за хората, които са по-склонни да развият това заболяване, включването на този микроелемент ще донесе значителни ползи за предотвратяване на този изключително смъртоносен рак. Експертите смятат, че въпреки мащаба на проведеното от тях изследване, са необходими още проучвания. Но сега е безопасно да се каже, че като превенция всички хора трябва да включват в ежедневната си диета храни, богати на магнезий – зеленолистни зеленчуци, семена и ядки.

Естествени източници на магнезий

Нуждата от магнезий варира в зависимост от индивида. При здрав възрастен може да бъде 400-500 милиграма дневно.

Магнезият се съдържа в храните (в низходящ ред):

– в зърнените култури – особено много в – елдата и просото;
– в бобовите растения; лешници и слънчогледови семки;
– в млякото на прах, сушените кайсии, цитрусовите плодове;
– говежди черен дроб, заешко и свинско месо;
– в пшенични продукти, като царевица, в морковите и зелената салата;
– в млечните продукти, рибата, яйцата;
– в картофите, лука и зелето;
– в доматите, цвеклото, ябълките и сливите.

Магнезият в организма се абсорбира в дванадесетопръстника и дебелото черво. С използването на диуретици и повишено отделяне на течности (пиене на кафе, алкохолни напитки, витамини и лекарства с калий), по-голямата част от магнезия се „измива“ с урината.

Признаци на дефицит на магнезий

Недостатъчното количество магнезий в организма може да възникне поради заболявания на пикочно-половата система, чревни разстройства, редовна употреба на диуретици и някои контрацептиви, алкохол и напитки, съдържащи кофеин.

При недостиг на магнезий се наблюдава следното:

• повишена нервност, нарушения на съня;
• виене на свят и главоболие;
• прекъсвания в сърдечната честота и колебания в кръвното налягане;
• умора, трептене пред очите;
• мускулни крампи и спазми;
• повишен косопад.

Най-благоприятното съотношение на магнезия към другите елементи в човешкия организъм, особено калция, е от голямо значение. Следователно, в синтетичните витамини всички вещества се съдържат в оптимални дози. Калцият и магнезият са отговорни за здравето на зъбите и костната тъкан. Нормалният баланс на магнезий с фосфор и натрий е необходим за регулиране процесите в нервната система и мускулния апарат. А за осъществяване на метаболитните процеси на магнезия са нужни витамини от група В, D, Е и калий.

Източник: www.ncbi.nlm.nih.gov

магнезий таблетки
Магнезий – най-важният минерал за организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *