Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рай за инфекциите: Колко често трябва да се сменят домашните чехли?

Домашните чехли се избират сравнително лесно. Грижата за обувките, които човек носи у дома обаче, се оказа по-сложна

домашните чехли
Домашните чехли и пантофи трябва да бъдат не само красиви, но здрави, чисти и удобни

Малко хора имат представа колко често трябва да се сменят домашните чехли. В същото време лекарите отбелязват, че има редица правила, които трябва да се спазват, ако искате да поддържате краката си здрави.

Олга Чижевская, изпълнителен директор на Асоциацията на медицинските центрове и лекарите подиатри, обяснява как правилно да се грижим за домашните обувки, така че да ни служат по-дълго, и в същото време да не развалят здравето на краката.

Както отбелязва специалистката, пандемията заради коронавируса, и последвалите я глобални карантини, стимулираха производителите на домашни обувки, принуждавайки ги да преразгледат подходите си към създаването им. В края на краищата, на хората им се наложи да обръщат максимално внимание на комфорта у дома, като този навик остана и след премахване на ограниченията. Не на последно място, много хора по света превърнаха домовете си в офиси, и това наложи едно по-различно отношение към дрехите и обувките, които се носят целодневно.

Олга Чижевская

„След като се възстановиха от коронавирусния шок, производителите на обувки решиха да разнообразят своите колекции с всякакви вариации по темата: домашните чехли и пантофи придобиха вид на обувки за улицата. Те могат да бъдат направени от всичко: от кожа, велур, вълна, лен до изкуствени материали, а подметките – от полимери, корк, кожа или дори дърво“, отбелязва Олга Чижевская.

Как се носят правилно домашните обувки?

Малко вероятно е плановете на някой да включват редовно пране на любимите чехли. Дори и с някаква устойчивост на износване, те все пак едва ли ще издържат честото въртене в пералнята, отбелязва Олга Чижевская.

„Затова от хигиенни съображения е по-добре да не носите домашните чехли на боси крака. Чорапите от естествени тъкани (като вълна и памук), абсорбират излишната пот. Това е важно не само заради неприятната миризма. Ако потта не се абсорбира, краката са влажни, а това е рай за гъбични инфекции и всякакви кожни раздразнения“, казва специалистката.

Колко дълго можете да носите едни и същи чехли?

Подиатрите (специалистите по крака) имат съвсем ясни изисквания за това какви трябва да бъдат удобните обувки, включително добра фиксация на крака и глезена и стабилни пети.

„В този случай „идеалната двойка“ не нарушава физиологичния модел на ходене, което означава, че не води до дестабилизация на цялата мускулно-скелетна система. Затова, ако любимите ви чехли и пантофи се износят и постепенно се обезформят, тяхното място е в кошчето за боклук“, подчертава Олга Чижевская.

Друг момент, отбелязва тя, на който със сигурност трябва да обърнете внимание, е износването на подметката. Между другото, неравномерното ѝ изтриване може да е аларма за посещение на лекар.

„Срокът на експлоатация на пантофите, особено ако са с височина малко над глезените, е кратък. Петата им бързо се плъзга напред, провокирайки болка в краката“, казва Олга Чижевская.

Друг недостатък на всяка прекалено износена домашна обувка е, че тя „скача“ от краката и нейният собственик трябва да натоварва стъпалата и ставите на глезените, за да я намести (важи за чехлите и пантофите, които нямат стабилна горна част и са с половин или един номер по-големи). Това пренатоварва и плантарните връзки, и може да провокира такива неприятности като бурсит.

Добре ли е да ходите боси вкъщи?

Дали е добра идея да ходите боси у дома? Пълният контакт с пода насърчава естественото развитие на походката и координацията и е априори полезно.

„Но както се казва, има някои нюанси, с които е задължително човек да се съобрази. Без съмнение домашните обувки са строго показани за различни патологични състояния на стъпалото“, казва Олга Чижевская. Техният списък включва:

• Синдром на диабетното стъпало. На фона на влошено кръвоснабдяване и намалена чувствителност, всякакви микроповреждания и драскотини могат да имат сериозни последици.

• Микози (гъбични заболявания). Ходенето бос при наличие на лезии дори на малки участъци от стъпалото (между пръстите) излага на риск от заболяване членовете на домакинството и дори гостите на къщата. Гъбичките могат да живеят извън ходилото до 14 дни. Между другото, именно поради тази причина по време на активния етап от борбата с болестта е важно да се обработи вътрешната повърхност на домашните чехли, за да се избегне повторно заразяване.

• Деформации и заболявания на стъпалото, при които носенето на индивидуални ортопедични стелки е част от терапията. Ортезите са показани за редица проблеми – от hallux valgus до рехабилитация на травма, и поради тази причина може да е наложително да се носят специални обувки и на закрито.

Ако имате съмнения относно избора на чехли и обувки за дома, струва си да се консултирате със специалист

Той ще ви помогне да изберете перфектната обувка и ще ви даде съвет как да се грижите оптимално за нея.

Загрижени за комфорта у дома, както казва Олга Чижевская, е важно да се уверите, че животът ви не започва с обуването на домашните чехли, сядането или излежаването на дивана и гледането на телевизия. Подиатрите предупреждават: физическото бездействие е опасно за вашето здраве. И това е особено неприемливо през пролетта, когато времето е подходящо за чести разходки на открито.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *