ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на залеза: как се проявява при хората с деменция?

Страдащите от деменция имат прояви, които причиняват затруднения на близките им и са реална заплаха за живота и сигурността им

деменция
Тъмната част от денонощието е изпитание за хората с деменция и техните близки

Тъмната част от денонощието често се възприема двусмислено. Някои хора смятат, че идващия мрак е зловещ, докато други се радват на залеза като край на деня и възможност да прекарат тиха и спокойна вечер. Но има отделна категория хора, за които залезът може да бъде болезнено плашещ. Това са хората с деменция. Има медицинско наименование на това състояние: синдром на залязващото слънце.

Що за синдром е това, как се проявява и как да се справим с него – прочетете съветите и обясненията на д-р Юлия Рублева, кандидат на медицинските науки, старши изследовател в Катедрата по епилепсия и пароксизмални болести.

Каква е същността на проблема?

„Според дефиницията на Световната здравна организация деменцията е синдром, при който има прогресивно намаляване на мисловните способности (памет, разбиране, реч и способността да се ориентирате, броите, познавате и разсъждавате) в по-голяма степен, отколкото се очаква при нормалното стареене „, отбелязва специалистката. Според статистиката, в света има около 50 милиона души с деменция и всяка година се случват до 10 милиона нови случая на болестта. Най-честата форма на деменция е болестта на Алцхаймер (60-70% от всички случаи), но има и много други форми. Деменцията може и да е в по-лека форма, която често се пренебрегва от възрастния човек и неговите близки. На фона на вече съществуваща деменция хората могат да развият различни патологични състояния.

Такава патология е Синдрома на залязващото слънце

„Една от проявите на деменцията е синдромът на залязващото слънце или синдром на залеза. Характеризира се с колебания в нивото на съзнание и епизоди на възбуда, безпокойство, дезориентация, които случват през тъмната част от денонощието. Много клинични проучвания също показват влошаване на походката и равновесието вечер“, казва Юлия Рублева.

Освен това, както отбелязва специалистката, пациентите с деменция често изпитват промени в циркадните ритми с чести нощни събуждания, затруднено заспиване вечер и прекомерна дневна сънливост.

Защо се развива?

Близките на възрастните хора с деменция са загрижени относно причините за това състояние.

„Причините за това състояние включват няколко аспекта, както патофизиологични (нарушаване на циркадните ритми), така и психологически (умора в края на деня, дезориентация поради слабо осветление, непознати условия на околната среда, ако са в болница),“ казва Юлия Рублева.

Не всички хора с диагноза деменция са обект на опит от този вид, както казва Юлия Рублева. Въпреки това синдромът на залязващото слънце се счита за доста честа проява при тези пациенти.

Има ли усложнения?

„Този синдром оказва влияние не само върху настроението на хората с деменция, но и върху тяхната безопасност. Епизодите на нощно събуждане, скитане и възбуда увеличават риска от травми, непреднамерено нараняване на себе си и другите (например поради неправилно боравене с домакински уреди и вещи от бита) и напускане на дома. Увеличава се и натоварването върху хората, които се грижат за близките си с деменция “, казва Юлия Рублева.

Какво може да се направи?

Поради факта, че този синдром притеснява пациентите в напреднала възраст с деменция, а също така увеличава и тежестта върху роднините им, въпросът за коригирането на ситуацията, лечението или профилактиката е от особено значение.

„За да се намали тежестта на синдрома на залязващото слънце, експертите препоръчват да се осигури на пациента най-удобната среда: търпеливо и доброжелателно отношение, успокояващи фрази, достатъчно осветление. Също така е необходимо да се поддържа редовна физическа активност, ограничавайки дневния сън. В някои случаи може да се наложи медицинска помощ, за да се предпише лекарствена терапия “, казва Юлия Рублева.

Важно е да се знае, че не трябва да се прилага самолечение. Всички лекарства и хранителни добавки се назначават от лекар въз основа на прегледи и проучване медицинската история на пациента.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *