Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителни алергии и коронавирус: всичко, което трябва да знаете

Хората с хранителни алергии са по-малко склонни да се сдобият с инфекциозни заболявания. Защо се случва това и колко вероятно е тези пациенти да се заразят с COVID-19?

хранителни алергии
Отговор на този и други въпроси, свързани с инфекциозните заболявания и наличието на хранителни алергии, дава Татяна Маркова, професор, доктор на медицинските науки, завеждащ катедра по имунопатология.

Татяна Маркова, д.м.н.

Хранителната алергия е състояние на повишена чувствителност на организма към определени храни. То се развива, когато имунната система е дисфункционална. Симптомите на проблема са различни при различните хора, както и заради състоянието на имунната система (при някои хора е по-силна, при други – по-слаба). Най-често се наблюдават нарушения в работата на стомашно-чревния тракт:

– гадене;
– повръщане;
– диария;
– колики.

Поради подобни симптоми пациентите често бъркат алергичната реакция с хранително отравяне. В някои случаи има съпътстващи прояви, които помагат за поставяне на диагноза. Например кожни обриви или подуване на лицето, езика, устните. Но за диагностика е необходимо да се проведат тестове, насочени към оценка на отговора на имунната система. Има две възможности: кожни тестове (тестове за скарификация или убождане) и определяне на специфичен IgE в кръвта.

Алергиите са пряко свързани с нивото на имунитета

Това влияе на общата устойчивост на организма към въздействието на бактерии и паразити.

Поради голямото количество имуноглобулин Е (IgE), страдащите от алергии са по-малко склонни да страдат от вирусни заболявания. Въпреки това, в случай на инфекция, алергиите се считат за утежняващ фактор.

Ето как се обяснява това. COVID-19 също навлиза в червата. При хранителни алергии пропускливостта на чревната стена се променя, което улеснява разпространението на инфекцията в тялото. Съответно, концентрацията на вируса е по-висока, затова заболяването може да бъде по-тежко. Въпреки това, тази патология не принадлежи към рисковите фактори за коронавирусна инфекция и няма надеждни данни за тяхната връзка…

Освен това, в случай на инфекция с COVID-19, контактът с хранителен алерген може да доведе до повишена алергична реакция при пациента. Както при всяка вирусна инфекция, пациентите трябва да избягват храни, които могат да съдържат компоненти, опасни за организма.

Относно превенцията

Ако човек има една или няколко хранителни алергии, това не е противопоказание за ваксинация срещу коронавирус. Единственото ограничение е, че не можете да се ваксинира по време на обостряне на заболяването. Пациентите с тежки алергични реакции под формата на анафилаксия трябва първо да се консултират с лекар, за да се елиминира рискът от развитие на животозастрашаващи симптоми.

Добре е да се знае

Много хора бъркат понятията хранителна алергия и хранителна непоносимост . В първия случай реакцията на организма се дължи на работата на имунната система и производството на специфични IgE, а във втория – наличието на съпътстващи заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, ендокринната или нервната система. В този случай алергията остава за цял живот и непоносимостта изчезва, когато причините, които са я причинили, се елиминират.

Повечето фактори, влияещи върху развитието на алергии, се определят в ранна детска възраст. Но е невъзможно да се предскаже към какво и кога ще се появи реакцията. В 5% от случаите това се случва в зряла възраст, което е свързано с постепенна обработка на информацията от имунната система.

Алергията не винаги се проявява при първия контакт с определен продукт

Реакция може да възникне по време на последващата му употреба, или дори след 10–20 години. Клетките започват да отделят хистамин, което предизвиква негативни симптоми.

За лечение на хранителни алергии е достатъчно да се премахне дразнещият продукт от диетата. Най-често това са ядки, яйца, мляко, риба, миди и пшеница. Следователно, на първо място, при лабораторни тестове се проверява реакцията на организма към употребата на тези компоненти. Освен това се препоръчва да си водите хранителен дневник, в който да отбележите реакцията към менюто. Това ще помогне на лекаря да постави диагноза. За намаляване на симптомите се предписват антихистамини и локални мехлеми.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *