ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво трябва да знаем за сливиците

Всички са чували за сливиците. Но не всеки знае какво правят сливиците или защо може да се наложи да бъдат премахнати. Познаването на фактите може да помогне за намаляване на страховете на родителите и децата при проблеми с сливиците.

Възпаление на сливиците и ангина

Сливиците струпвания на лимфоидна тъкан от двете страни на гърлото, които помагат за борбата с инфекции.

Сливиците може да набъбнат, когато се инфектират (възпаление на сливиците). Ако се вгледате в гърлото на детето си с фенерче, сливиците могат да бъдат червени и подути или да имат бяло или жълто покритие върху тях. Други симптоми на възпалените сливиците включват:

• болки в гърлото

• болка или дискомфорт при преглъщане

• повишена температура

• подути лимфни възли в областта на шията

Уголемени сливици без никакви симптоми са често срещани сред децата. Без никакво лечение, уголемените сливици в крайна сметка може да се свият сами с течение на времето.

Не разчитайте на собствените си предположения, все пак – може да е трудно да се прецени дали сливиците са инфектирани. Ако подозирате възпаление трябва да се обърнете към лекар. Повтарящи се болки в гърлото и инфекции, трябва да се преглеждат от лекар, който може да прегледа гърлото за да провери наличието на стрептококова инфекция.

Премахване на сливици

Лекар може да препоръча хирургично отстраняване на сливиците, наречено тонзилектомия на дете, което има един или повече от следните проблеми:

• Упорита или рецидивираща ангина или стрептококова инфекция;

• Подути сливици, които правят трудно дишането, особено по време на сън;

• Затруднено хранене особено на месо или изискващи повече дъвчене храни;

• Неспокоен сън, който може да се отрази на дневните занимания на детето;

• Хъркане и обструктивна сънна апнея (когато някой е спрял да диша за няколко секунди по време на сън, тъй като уголемените сливици частично са блокирали дихателните пътища);

Хирургичните намеси често са страшни както за децата, така и за родителите, без значение колко проста или често срещана е процедурата. Може да помогнете в подготовката на детето за самата операция, като му обясните какво да очакват. По време на отстраняването на сливиците:

• Детето ще бъде под обща анестезия. Това означава, че процедурата ще се извършва в операционната зала, така че ще присъства и анестезиолог за да наблюдавате детето.

• Операцията отнема около 20-30 минути.

• Хирургът достига до сливиците през отворената уста на детето – не е необходимо да се правят разрези.

Вашето дете ще се събуди в интензивно отделение. Очаквайте да прекарате в болницата около 5 часа или малко повече. Повечето деца се приберат вкъщи в същия ден, въпреки че се случва изискването на наблюдение през нощта. Като цяло, децата под 3-годишна възраст и тези с хронични заболявания, обикновено остават през нощта за наблюдение.

В редки случаи децата могат да покажат признаци на кървене, което изисква връщане в операционната зала.

В зависимост от хирургичната техника, възстановителни период може да отнеме няколко дни до една седмица. Може да очаквате болка и дискомфорт, дължащи се на откритите мускули на  гърлото след отстраняване на сливиците. Това може да повлияе на способността на детето да яде и пие и да забави връщането му към обичайните си дейности.

Ендоскопската тонзилектомия е вариация на традиционните техники за вадене на сливиците, в която се отстраняват всички засегнати тъкани на сливиците, но се оставя малък слой от сливиците за да защитава основните мускули на гърлото. Съответно възстановяването е много по-бързо, защото повечето деца имат по-малко болки, не се нуждаят от толкова силни обезболяващи лекарства и са по-склонни да ядат и пият. Освен това, рискът от кървене след операцията е значително по-малък, отколкото при традиционните тонзилектомии. Тъй като има тъкан, която остава шанса отново да се увеличат или да се заразят сливиците е много малък. Това се случва при по-малко от 1% от децата, подложени на ендоскопска тонзилектомия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *