ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фулвинова киселина – за какво е полезна?

Кои са научно доказаните ползи за здравето от приемането на фулвинова киселина?

Фулвинова киселина
Фулвинова киселина се образува в почвата, чрез разлагането на растителни и животински останки

Фулвиновата киселина е жълто-кафяво вещество, което се образува в почвата при разлагането на останки от животни и растения. Тя се използва в традиционната индийска медицина „Аюрведа” от 3000 години под формата на шиладжит. Шиладжитът е вид хималайска почва, която съдържа между 15 и 20% фулвинова киселина. Индийците често я използват за лечение на храносмилателни проблеми, сърдечни заболявания, нервни разстройства, за повишаване на имунитета и други. Всички тези ползи за здравето се приписват на високото съдържание на фулвинова киселина.

През последните години се правят все повече изследвания за ефектите на лечебното вещество. Резултатите показват, че повечето от здравословните качества на киселината се дължат на благоприятния й ефект върху храносмилателната система. Оказва се, че тя помага за усвояването на хранителни вещества от храната и тъй като здравето на червата е свързано с имунната система, това също спомага на имунната защита на организма. Някои открития предполагат, че фулвиновата кисела може да бъде полезна и за проблеми с централната нервна система, възпаления и алергии.

 

Ето кои са научно доказните ползи за здравето от фулвиновата киселина:

 

  1. Полезна е за храносмилателната система

Както споменахме по-рано, имунната система е свързана със здравето на червата. Много от биологичните процеси в тялото зависят от червата и храносмилателната система, включително усвояването на хранителни вещества, производството на хормони и дори начина, по който тялото ни реагира на стрес.

Храносмилателните пътища съдържат трилиони различни видове бакреии, повечето от които живеят в дебелото черво. Те помагат на тялото да извлича нужните вещества от храната и да произвежда някои основни витамини. Фулвиновата киселина спомага за поддържане на баланса на тези бактерии, като улеснява репродукцията на полезните микроорганизми в храносмилателната система.

Доказано е, че нарушенията на микробиома причиняват авоиумунни реакции, възпаления, инфекции и разстройства на червата.

 

  1. Повишава имунитета и предпазва от възпаления

Проучванията доказват, че киселината намалява възпаления, които са възникнали, като отговор на имунната система. Подобни състояния са някои заболявания на червата, псориазис, ревматоиден артрит и рефрактерна астма. Чрез лабораторни изследвания е доказано, че фулвиновата киселина намалява нивата на някои възпалителни вещества, включително TNF-алфа (фактор на туморна нрекроза-алфа), който е свързан с появата на горепосочените състояния.

 

  1. Полезна е за мозъка

Последни проучвания в областта доказват, че киселината е полезна за здравето на мозъка. Резултати от тестове върху животни показват, че тя намалява налягането в мозъка, което означава, че може да се използва за възстановяване след травматични мозъчни наранявания.

Други изследвания стигат до извода, че веществото забавя прогресирането на заболявания като болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че киселината пречи на определени протеини да ускоряват мозъчните заболявания. Учените също така откриват, че киселината има и невропротективни свойства, което ще рече, че помага за запазването на добра памет с напредването на възрастта.

 

Преди да пиете добавки с фулвинова киселина:

 

Ако обмисляте да приемате добавки с шиладжит или фулвинова киселина, препоръчително е първо да говорите с личния си лекар. Те може да взаимодействат с някои лекарства, включително антикуагуланти и имуносупресори. Именно за това е добре, да се консултирате със специалист, преди да пристъпите към използване на добавки с фулвинова киселина.

Не е препоръчително да се пият добавки с киселината по време на бременност и кърмене.

Източници: https://www.rxlist.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.getholistichealth.com; https://pixabay.com/

фулвинова киселина

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *