Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Митове и факти за ковид ваксините

Ваксините защитават, като намаляват шанса от зараза с COVID-19. От 3-4 месеца насам са обект на широка дискусия в социалните мрежи

ваксините
Най-добрата ваксина е поставената!

Ковид ваксините, които са одобрени, ефективни ли са, след като се появиха толкова скоро? Коя от всичките е най-добра? Кога започват да действат и има ли смисъл да се ваксинира човек, който вече е прекарал инфекция с коронавирус? Въпросите са много, митовете и фалшивата информация – също…

По-важно е, че ваксините (не само срещу ковид) могат да предотвратят сериозно протичане, хоспитализация и смърт. Широко разпространената ваксинация означава, че коронавирусът няма да зарази толкова много хора. Това ще ограничи разпространението му и ще ограничи възможността на вируса да продължи да мутира в нови варианти.

Статията разглежда някои от популярните митове и истини около ваксините.

Може ли ваксината да ме разболее от COVID-19?

Не. Нито една от разрешените и препоръчани ваксини не съдържа живия вирус, който причинява COVID-19. Това означава, че ваксината не може да ви разболее от ковид.

Разработват се няколко различни вида ваксини. Всички те учат имунната система как да разпознава и да се бори с вируса, който причинява COVID-19. Понякога този процес може да причини симптоми като треска. Те са нормални и са знак, че тялото изгражда защита срещу вируса, който причинява COVID-19.

Обикновено са необходими няколко седмици, за да може тялото да изгради имунитет (защита срещу вируса) след ваксинация. Това означава, че е възможно човек да се зарази с вируса, който причинява COVID-19 непосредствено преди или след ваксинация, и все пак да се разболее. Това е така, защото ваксината не е имала достатъчно време, за да осигури защита.

След ваксинация може ли да имам положителен тест за COVID-19?

Не. Наскоро разрешените и препоръчани ваксини, нито другите които понастоящем са в клинични изпитвания, не могат да доведат до положителни резултати при тестване.

Ако тялото ви развие имунен отговор, каквато е целта на ваксинацията, има вероятност да дадете положителен тест при някои тестове за антитела. Тестовете за антитела показват, че сте имали предишна инфекция и че може да имате някакво ниво на защита срещу вируса. Понастоящем експертите разглеждат как ваксинацията срещу COVID-19 може да повлияе на резултатите от тестването на антителата.

Ако вече съм имал ковид и съм се възстановил, трябва ли да се ваксинирам?

Да, трябва да се ваксинирате, независимо дали вече сте прекарали коронавирус. Това е така, защото експертите все още не знаят колко дълго сте защитени от повторно заболяване след възстановяване от COVID-19. Дори ако вече сте се възстановили, възможно е – макар и рядко – да сте заразени с вируса отново.

Ако сте били лекувани с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма, трябва да изчакате 90 дни, преди да получите ваксина срещу COVID-19.

Експертите все още научават повече за това колко дълго ваксините предпазват от COVID-19 в реални условия.

Ще ме предпази ли ваксинацията от зараза с COVID-19?

Да. Ваксинацията срещу COVID-19 работи, като обучава имунната система как да разпознава и да се бори с вируса, и това ви предпазва от зараза с коронавирус.

Да се защитите от нова инфекция е важно, защото, въпреки че много хора с COVID-19 го прекарват леко втория път, други могат да получат усложнения, дългосрочни последици за здравето, или дори да умрат. Няма начин да разберете как COVID-19 ще ви повлияе, ако ви повтори, дори ако нямате повишен риск от развитие на тежки усложнения .

Ще промени ли ваксината моята ДНК?

Не. Ваксините не променят и не взаимодействат с ДНК по никакъв начин.

Понастоящем има два вида ваксини срещу COVID-19, които са разрешени за употреба: ваксини с информационна или матрична РНК (mRNA) и ваксини с вирусен вектор.

Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna са mRNA ваксини, които учат нашите клетки как да произвеждат протеин, който предизвиква имунен отговор. mRNA няма как да попадне в ядрото на клетката, където се съхранява нашата ДНК. Това означава, че mRNA не може да повлияе или да взаимодейства с нашата ДНК по никакъв начин. Вместо това, mRNA ваксините работят с естествените защитни сили на организма, за да развият безопасно имунитета срещу болести.

AstraZeneca, както ваксината на Janssen, е векторна ваксина. Ваксините с вирусен вектор използват модифицирана версия на различен, безвреден вирус (вектор), за да доставят важни инструкции на нашите клетки, за да започнат да изграждат защита. „Инструкциите“ се доставят под формата на генетичен материал. Този материал не се интегрира в ДНК-то на човек. Тези „инструкции“ казват на клетката да произведе безобиден вирус, който да причини COVID-19. Това е шип протеин и се намира само на повърхността на вируса, който причинява COVID-19. По този начин се задейства нашата имунна система да разпознае вируса, който причинява ковид, и да започне да произвежда антитела и да активира други имунни клетки, за да се пребори с това, което смята, че е инфекция.

В края на процеса телата ни са се научили как да се предпазват от бъдеща инфекция. Този имунен отговор и антителата ни предпазват от заразяване, ако истинският вирус навлезе в телата ни.

Д-р Аманда Кон

Как да разбера, че ваксината ми е подействала?

Според д-р Аманда Кон от Американския национален център за имунизация и респираторни заболявания има няколко признака, които показват, че ваксината е подействала. На първо място, това е болка на мястото на инжектиране, умора и треска с температура в диапазона от 37-38 градуса. По този начин тялото формира имунен отговор на протеин, който имитира болестта. Д-р Кон посочва, че нежеланите реакции обикновено продължават няколко дни и не трябва да предизвикват безпокойство.

Най-надежден е кръвният тест за антитела, който се прави 3 седмици след ваксинацията. Има хора, които не развиват антитела в отговор на инфекция. Има обаче и други връзки на имунен отговор – Т-клетки, В-клетки и т.н. Някои от тях може да действат по-добре от отговора на антителата. Има смисъл да се направи тест за клетъчен имунитет, когато антителата изчезнат – след около шест месеца.

Източник: www.mercurynews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *