ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стареещо око: кога да се притеснявате за проблеми с клепачите

Възрастта, различни заболявания и някои козметични процедури могат да засегнат мускулите и кожата на горните и долните клепачи

Често проблемът с увисването на клепачите засяга външния вид и нищо повече. В някои случаи може да попречи на зрението или да причини дразнене на очите.

Блефарит

Блефаритът е възпаление на клепачите. Това може да бъде причинено от проблем с мастните жлези близо до основата на клепачите, бактериална инфекция или кожни заболявания като розацея или себореен дерматит (пърхот на скалпа и веждите). Въпреки че блефаритът обикновено не засяга зрението, той може причини сърбежи, подуване и зачервяване на клепачите. Очите също може да се зачервят и да има сълзене. Посетете офталмолог, който ще препоръча лечение с изкуствени сълзи или кратък курс на стероидни капки за очи, за да се облекчи дискомфорта при блефарит. Също така ще се лекува и причината за проблема. Това може да включва шампоан против пърхот или капки за очи с антибиотик. Помага и редовното почистване на клепачите с топла кърпа.

Птоза

С течение на времето горните клепачи могат да започнат да увисват. Мускулите, които ги поддържат, губят силата и еластичноста си. Травма на очите, проблеми с нервната система и заболявания (като диабет или миастения гравис) също могат да причинят това състояние. Инжекциите с ботокс за премахване на бръчки в челото също водят до увисване, което да продължи до три месеца.

Въпреки че увисването на горния клепач често е само козметична грижа, то може да попречи на зрението. В това състояние клепачът е толкова слаб, че покрива или частично скрива зеницата. Преди да опитате каквото и да е лечение, ще ви е необходим медицински преглед за установяване на причината. Ако заболяване е причинило птозата, увисването обикновено се подобрява, когато то се лекува. Ако проблемът е причинен от инжекции с ботокс, той трябва да се разреши за около три до четири месеца.

Ако увисналият клепач е непривлекателен или пречи на зрението и не е причинен от лечимо заболяване, може да помислите за хирургична намеса. Процедурата за възстановяване при вече уточнена птоза премахва излишната тъкан и повдига клепача. Може да се извършва под местна или обща анестезия амбулаторно.

Блефарохалаза

Когато кожата на клепачите загуби еластичност и се отпусне, тя създава нови гънки, които могат да висят над миглите и да блокират горното зрително поле, покривайки зеницата. При блефарохалаза кожата на клепача започва да увисва, а не целият клепач, както при птоза (което се причинява от отслабване на мускулите). Хирургична процедура, наречена блефаропластика, може да коригира това състояние.

Ектропион

Това състояние се случва, когато мускулите на долния клепач отслабват, карайки го да се отпусне и да се обърне навън, далеч от очната ябълка. В резултат, горният и долният клепач вече не се срещат, когато окото е затворено и то може да се нарани прекомерно. Постоянно изложените роговица и конюнктива могат да станат зачервени и раздразнени. В леки случаи не е необходимо лечение. Можете да използвате изкуствени сълзи без рецепта и пластмасов предпазител за очи през нощта, за да задържите влагата в окото си. Ако симптомите или външният вид ви притесняват, операция може да стегне долния клепач и околните мускули. След хирургичната намеса може да се наложи да носите пластир за очи за около 4-5 часа и да прилагате антибиотичен мехлем в продължение на няколко дни.

Ентропион

При това състояние долният клепач е извит навътре към окото. Тъй като миглите постоянно се търкат в роговицата, ентропионът може да предизвика дразнене, усещане за нещо в окото, нараняване и замъглено зрение. В леки случаи може да ви помогне да залепвате долния клепач на бузата всяка вечер, така че ръбът му и миглите да са в правилна позиция. Консултирайте се с лекар дали този подход може да ви свърши работа и разберете как да го направите правилно. Хирургът също може да коригира това разстройство с относително проста процедура, която премахва малка част от долния клепач, за да стегне кожата и мускулите там.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *