Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заболяване, което може да се развие след ковид: как да се предпазите

Учени от Обединеното кралство и САЩ съобщиха, че на фона на разпространението на коронавирусната инфекция светът e заплашен от нова епидемия – туберкулоза

туберкулоза
Светът е застрашен от нова пандемия от туберкулоза?

Броят на заразените с туберкулоза ще расте лавинообразно до 2025 г., казват експертите. За пет години туберкулозата може да убие до 1,5 милиона души в света годишно, което е значително повече от всяка друга инфекция. Всичко това ще влоши ситуацията с туберкулозата в света, постигната преди пет години. Ще е под въпрос и постигането на целта, поставена от световните лидери – да се сложи край на туберкулозата до 2030 година.

Световната здравна организация (СЗО) също бие тревога: всяка година в света се регистрират 8 милиона нови случая на туберкулоза, 2 милиона пациенти умират.

От там идва и предупреждението, че тези, които са прекарали по-тежко коронавируса, имат повишен риск от развитие на туберкулоза.

Една от последиците от прекаран COVID-19 е белодробна фиброза, при която поради възпалителния процес се образуват белези в тъканта. В резултат на това газовият обмен се нарушава и функцията на дихателната система намалява. Ето защо лекарите имат основания да вярват, че такива пациенти имат повишен риск от развитие на по-сериозни заразни респираторни заболявания.

Наистина ли сега светът е застрашен от ново огнище на туберкулоза?

Провокирал ли е коронавирусът нарастване на честотата на това опасно заболяване?

Ето някои сравнителни характеристики на двете инфекции:

• Туберкулозата съпътства човечеството от хилядолетия. Коронавирусната инфекция се появи едва в края на 2019 г.

• COVID-19 е по-заразен от туберкулозата (бързо се разпространява по целия свят).

• Диагностицирането на COVID-19 е трудно (има асимптоматично протичане на заболяването, което е опасно по отношение разпространението на инфекцията). А латентният ход на туберкулозата не е опасен за другите.

• COVID-19 е „светкавично бърз“. Туберкулозната болест се разпространява с течение на времето.

• Много симптоми на туберкулоза и COVID-19 съвпадат. Следователно, по време на пандемия, диференциалната диагноза, навременното и правилно лечение на тези заболявания са от съществено значение.

• Профилактиката на COVID-19 е възстановителна терапия и хигиена. Има ваксина срещу туберкулоза. Ваксинацията е включена в Имунизационния календар на Република България.

• Както COVID-19, така и туберкулозата засягат предимно белите дробове.

Дебнещ враг

Световната здравна организация нарича туберкулозата един от основните проблеми на човечеството. Коварството на болестта е в това, че тя често преминава в латентна форма. Тоест патогенът, бацилът на Кох, попада в здрав и силен организъм и получава стабилен имунен отговор. Бактериите не могат да се размножават при такива условия и да изпаднат в латентно състояние. Но веднага щом защитните функции са отслабени, инфекцията се активира.

Ако не е по силите ни да избегнем развитието на пандемия от коронавирус, тогава трябва да положим всички усилия, за да предотвратим увеличаване честотата на туберкулозата.

Единственото общо между COVID -19 и туберкулозата е въздушното предаване на инфекцията

Ваксината БЦЖ е краткотрайна ваксина. Тя защитава човек за максимум 10 години. Следователно, да се каже, че благодарение на нея може да създаде имунитет срещу COVID -19, е нелогично. Безсмислено е и да се ваксинира човек срещу туберкулоза, за да защити от новия COVID -19.

Теорията за „връзката“ между задължителната БЦЖ и по-малкото случаи на ковид беше актуална преди година

Днес онова, което свързва двете вирусни заболявания е последователността между тях.

Пациентите с туберкулоза се считат за една от най-уязвимите групи от населението. Същото е днес и с преболедувалите ковид в по-тежка форма.

Хората с белодробна туберкулоза, комбинирана с COVID -19 са изложени на особен риск. Шансовете за тежко протичане на заболяването, развитие на белодробна недостатъчност и бърза смърт са много големи за тях. Дори и след ваксината срещу COVID -19, ситуацията с честотата на туберкулозата остава остра.

Основният метод за профилактика на туберкулозата днес е ФЛУОРОГРАФИЯ

Симптоми, които трябва да алармират: кашлица, загуба на тегло, хемоптиза. Но това са показатели за мащабен процес. Ако човек се храни балансирано, спи добре и води здравословен начин на живот, той обикновено се справя с инфекцията.

С туберкулоза може да се заразим навсякъде и всеки – както студентът, така и бизнесмена могат да я „хванат“, тъй като и двете категории хора са склонни към стрес и преумора.

Предпазни мерки

Общите симптоми на двете заболявания провокираха нови препоръки за хоспитализираните пациенти със съмнение за COVID-19. За да се изключи туберкулозната инфекция в началния етап и да се предотврати развитието на съпътстваща патология, е необходимо не само да се направи тест за вируса SARS-CoV-2, но и тест за туберкулоза. Говорим предимно за пациенти с пневмония, причинена от коронавируса. Те имат намален брой на левкоцитите и лимфоцитите в кръвта – индикатор, че имунната система е много отслабена. И това е рисков фактор за прехода на латентна туберкулозна инфекция към активна. За анализи се взема венозна кръв, за което е достатъчно да се посети най-близката лаборатория.

Началото на развитието на всяка инфекция, включително COVID -19 и туберкулоза в случай на инфекция, се улеснява от състоянието на човешкия имунитет. Затова се погрижете за възстановяване и укрепване на имунитета. Отървете се от лошите навици. Бъдете физически активни. Хранете се добре.

Използвайте маска на обществени места, спазвайте всички правила за дистанция и лична хигиена. В крайна сметка заплахата от заразяване с коронавирусна инфекция все още е висока, въпреки наличните ваксини.

Източник: cgon.rospotrebnadzor.ru, www.mirror.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *