Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Джош Акс: Какво да пробваме и какво да избягваме при пролетна детоксикация?

Докторът разкрива, кои са здравословните и кои са вредните начини за пролетна детоксикация

В тази статия д-р Джош Акс ще ни запознае с полезните и вредните практики за пролетна детоксикация

Пролетта е тук и заедно с почистването на домовете си, хората търсят методи, с които да прочистят и телата си. С това идват и множеството „специални” програми и диети, които имат за цел да детоксикират организма. Но в изобилието от възможности е лесно да се объркаме и да се заблудим за това, кои методи са наистина здравословни и безопасни и кои от тях са по-скоро вредни.

В тази статия д-р Джош Акс ще ни запознае с полезните и вредните практики за пролетна детоксикация. Д-р Акс е спeциaлист пo фукнциoнaлнa мeдицина, доктор по естествена медицина, клиничен диетолог и автор със страст да помага на хората. Той е съосновател на компания Ancient Nutrition и автор на изключително популярните книги: „Keto Diet”, „ ЧУДОТО КОЛАГЕН” и „ Яжтре мръсно!”.

Според доктора е нужно да се избягват всякакви методи и диети, които пречат на тялото да получава нужните хранителни вещества. Вместо това той съветва да се придържаме към естествените лечебни храни и билки, които помагат на организма да функционира балансирано.

Имайки предвид тези съвети, тук ще ви покажем разбивка на някои от методите, които да опитате и на тези, които да избягвате:

 

Кои методи за пролетна детоксикация са здравословни?

 

  1. Консумирайте повече хлорофил

Хлорофилът е зеленото вещество в растенията, което им позволява да произвеждат хранителни вещества за себе си от въглероден диоксид и вода. Хлорофилът доказано насърчава отделянето на ензими, които елиминират токсините и подпомагат здравето на черния дроб.

Най-добрият начин да внесете хлорофил в диетата си е като ядете листни зелени зеленчуци и сурови зелени зеленчуци. Според д-р Акс наблягането на зелената храна през пролетта е напълно достатъчно за постигане на здравословна пролетна детоксикация.

 

  1. Пийте детоксикиращи чайове

Пиенето на детокс чайове е отличен и безопасен начин за прочистване на организма. Билковите чайове имат антиоксидантни свойства, помагат за храносмилането, действат релаксиращо и повишават настроението.

Някои отлични опции за детокс чайове са:

  • Чай от Пу – Ер
  • Чай от глухарче
  • Чай от джинджифил
  • Чай от гъба рейши

Може да намерите и готови за приготвяне детокс чайове в магазините за здравословни храни и някои аптеки. Те обикновено съдържат комбинация от детоксикиращи билки, като джинджифил, репей, глухарче, корен от цикория и др.

 

  1. Изстъргване на езика

Изстъргването на езика е пркатика от аюрведичната медицина, която има за цел да премахне мъртвите кожни клетки, бактерии и токсини от езика. В аюрведа е известно, че стимулиране на езика подобрява притока на енергия, насърчава детоксикацията и стимулира храносмилането. Това е наиситна прост начин за прочистване от токсините и подобрява дъха.

За да изстържете езика си правилно ще ви е нужен скрепер за език (стъргалка за език) Поставете стъргалото на задната част на езика си и го преместете надолу към върха му. След това избършете натрупалата се слюнка и кърпичка и повторете отново, докато не покриете цялата повърхност на езика. Повтаряйте процедурата 1-2 пъти на ден.

 

  1. Хелаторна терапия

Хелатотерапията има за цел да премахне тежките метали и токсини от тялото. Тя представлява вкарване на химичен разтвор EDTA (етилендиаминтетаоцетна киселина), който е използван през 40-те на миналия век за лечение на отравяния с тежки метали. Веднъж влезнала в тялото, синтетичната аминокиселина се прикрепя към тежките метали, след което ги придвижва към бъбреците и се елиминират от организма чрез урината.

Въпреки, че този метод се е използвал първоначално за лечение на отравяне с тежки метали, изследванията показват, че хелаторната терапия намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

За да се подложите на хелаторна терапия е важно да намерите добре обучен специалист.

 

Кои методи за пролетна детоксикация са вредни?

 

  1. Детокс програми включващи лаксативи без рецепта

Ако търсите как да се детоксикирате, най-вероятно ще попаднете на програми, които включват приемане на лаксативи без рецепта и ограничаване на калоричните храни.

Естествените лаксативи (като пробиотичните храни) могат да помогнат за облекчаване на храносмилателни проблеми като запек и подуване на корема. но приемането на лекарствени продукти в едноседмична програма за детокс ще изтощи тялото ви и ще ви накара да се чувствате болни и уморени.

 

  1. Детокс програми включващи диуретици без рецепта

Подобно на детокса с лаксативи, има модерни програми, които включват поглъщане на диуретици без рецепта, за да се отървете от токсините и да отслабнете.

Когато се натрупат в излишък, диуретиците могат да бъдат много опасни и да доведат до дехидратация и електролитен дисбаланс. Приемането им в продължение на няколко дни може да е причина за понижаване на нивата на калий и натрий, главоболие и световъртеж.

 

  1. Гладуване

Въпреки че има много ползи от гладуването, то е най-здравословно, когато променяте ежедневния си режим на хранене, а не когато се въздържате да ядете напълно. Всеки метод за пролетна детоксикация, който включва сериозно ограничаване на калориите в продължение на дни, не е здравословен.

Източник: https://www.vitacost.com; https://medium.com

уийтграс
Уийтграс (Wheat Grass) – хранителна добавка за детоксикация на организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *