Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксина срещу COVID-19 и болкоуспокояващи: какво трябва да знаете

Болките и треската са често срещани странични ефекти от ваксинацията срещу коронавирус

болкоуспокояващи
Не се препоръчва прием на болкоуспокояващи преди и след ваксинация

Но дали приемът на болкоуспокояващи ще повлияе на това колко добре действа ваксината?

Страничните ефекти показват, че ваксината учи имунната система как да разпознава и атакува SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, ако човек се зарази.

Експертите съветват да не приемате болкоуспокояващи преди да се ваксинирате. Трябва и да ги избягвате след ваксинацията.

Коронавирусната ваксина ви помага да се предпазите от зараза с COVID-19. Тя може също така да ви попречи да имате дълготрайни здравословни проблеми, с които се сблъскват някои пациенти с COVID-19 или вирусоносители без симптоми.

Както при всички ваксини, може да усетите някои странични ефекти. Такива са болка или подуване на мястото на инжектиране, треска, студени тръпки, умора или главоболие.

Д-р Дейвид Дж. Ченимо, лекар по инфекциозни болести и асистент в Рътгърския университет (Ню Джърси) каза, че това са „признаци за подходящо разпознаване и имунна реакция към ваксината“.

Въпреки че някои от страничните ефекти на ваксината са подобни на симптомите на COVID-19, няма да се заразите с коронавирус ако се имунизирате

Д-р Дейвид Дж. Ченимо

При повечето хора страничните ефекти на ваксината са леки или умерени и продължават само ден-два. При други обаче тези ефекти ги карат да чувстват грипноподобни симптоми. Те повлияят на способността им да извършват някои прости ежедневни дейности.

Изправени пред няколко дни грипоподобен дискомфорт, много хора – включително и лекари – ще посегнат към лекарства без рецепта, като ибупрофен или други подобни, за да облекчат треската и болката.

Но ако тези лекарства намалят страничните ефекти на ваксината, има ли шанс да потиснат полезния отговор на имунната система към ваксинацията?

Малко данни за болкоуспокояващите и ваксината срещу COVID-19

Не са направени изследвания, за да се разгледа конкретно дали ацетаминофенът или ибупрофенът могат да повлияят на това колко добре действа коронавирусната ваксина.

Според д-р Ченимо, по-ранни изследвания показват, че някои лекарства могат да повлияят на имунния отговор на ваксините.

„В направените досега изследвания за ваксините има данни, че премедикацията с лекарства за намаляване на температурата, като парацетамол или ибупрофен, намалява отговора на антителата към първата доза ваксина“, каза Ченимо.

Според него не е известно как тези лекарства пречат на ваксините, но те могат да намалят възпалителния отговор, който се проявява като треска и болки.

С по-малко възпаление, каза той, може да има и по-нисък имунен отговор към ваксината.

Преди месец проучване, публикувано в Journal of Virology, установи, че нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) – които включват ибупрофен – намаляват производството на антитела и други аспекти на имунния отговор на SARS-CoV-2.

Антителата са протеини, произведени от имунната система за борба с вируси като SARS-CoV-2. Ваксините срещу COVID-19 стимулират организма да произвежда антитела, които конкретно са насочени към коронавируса, без да причиняват заболяване.

Авторите на проучването казват, че това поражда възможността НСПВС да повлияят и на имунния отговор на ваксинацията срещу коронавирус. Но ще са необходими допълнителни проучвания, за да се знае със сигурност.

Не приемайте болкоуспокояващо средство преди вашата ваксина COVID-19

Що се отнася до това дали трябва да се опитате да предотвратите ваксиналните странични ефекти с обезболяващо средство, д-р Ченимо не го препоръчва.

„При ваксиналните проучвания срещу COVID-19 хората не са получавали НСПВС или ацетаминофен преди инжектирането. Затова не знаем дали премедикацията има някакъв ефект“, каза той. „Поради тези теоретични рискове не се препоръчва приема на болкоуспокояващи преди ваксинация.“

Ако не можете да приемате болкоуспокояващи или искате да избягвате приема им след инжектирането на ваксина срещу коронавирус,

има и други начини за облекчаване на страничните ефекти от ваксинацията

За да намалите болката и дискомфорта на мястото на инжектиране, нанесете хладна, мокра кърпа върху мястото, за да спадне по-бързо отока. Внимателното упражняване на ръката увеличава притока на кръв към областта. Леките упражнения могат да осигурят допълнително облекчение.

При висока температура пийте много течности, носете леки пижами или дрехи, обтривайте тялото с хладка (не студена) вода и яжте сладолед. И разбира се – почивайте!

Източник: www.webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *