Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6-те най-добри рецепти за прополисов мехлем, помагат при много заболявания

Можете сами да си направите прополисов мехлем у дома! Извън съмнение е, че много хора искат да ползват мазила, които сами са си приготвили

прополисов мехлем
Приготовлението на прополисов мехлем у дома е лесно

И това не е изненадващо, защото домашният прополисов мехлем е чудесен начин да се уверите, че всички компоненти са естествени. Съвестно приготвената смес е в състояние значително да помогне оздравителният процес при много заболявания.

Прополис се използва във фармакологията

Съществуват голям брой лекарствени вещества, насочени към лечение на различни болести на стомашно-чревния тракт и кожата, които съдържат прополис. Въпреки това, висококачествените, естествени и ефективни методи на традиционната медицина не са забравени. В тях специално място заемат методите за лечение на язва и гастрит с прополис. Прополисът има доказан антисептичен ефект, предотвратявайки размножаването на различни вредни бактерии. Редовната му употреба потиска развитието на всякакви гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт и на повърхността на кожата.

Той е най-добра естествена упойка

Конкретно, лечението на стомашни заболявания с този пчелен продукт е ефективно именно поради възхитителните си анестетични, противовъзпалителни и регенеративни способности, които пряко засягат лигавицата и стените на стомаха. Въз основа на данни от различни източници, аналгетичният ефект на това природно лекарство, приготвено от пчелите, надвишава дори възможностите на новокаина.

Външна употреба

Въпреки това, не всички предписани вещества от това природно лекарство могат да се приемат само вътрешно. Някои от тях е по-рационално да се прилагат външно, тъй като се абсорбират много слабо от стомаха, и въпреки наличието на прополис в състава им, има вероятност да му навредят.

 

Китайският професор Ли Гуйлин съветва какъв прополисов мехлем може да си направите, за какво и как трябва да се използва

 

Той е подбрал 6 рецепти за прополисов мехлем, които всеки сам може да направи у дома. Професор Ли Гуйлин уточнява, че при приготовлението на рецептите от най-голямо значение е прополисът да се закупи от надежден пчелар, който отглежда пчелите си сред чист въздух и подходяща растителност.

Ли Гуйлин

Рецепта номер 1 – Прополисов мехлем с масло

Мехлемът от прополис и масло може да се направи съвсем лесно. Той има широк спектър от приложения. Тъй като съставките са напълно годни за консумация, те могат да се използват както вътрешно, така и външно. Този мехлем се използва при проблеми със стомашно-чревния тракт, както и за ускоряване процеса на лечение на външни кожни лезии и абсцеси. Удачно се прилага при атопичен дерматит при възрастни, както и за лечение на циреи и себорея.

Съставки:

– 10% прополисова тинктура;
– масло (качествено, без сол).

Подготовка:

  • Съставките се смесват в следното съотношение: прополисова тинктура към масло – 10:1.
  • След това тази смес се кипва и се филтрира гореща през тензух.
  • Лечебната маслено-прополисова смес при остри стомашни заболявания е готова.

Вътрешна употреба:

Приема при гастрити и язва трябва да бъде 25 – 35 капки, след добавянето на маслената смес към мляко или вода, три пъти на ден, един час преди хранене. Продължителността на пълния курс на лечение е 20 дни.

Външна употреба:

За лечение на горе изброените кожни лезии, в това число и псориазис, се използват превръзки от марля. Мехлемът се нанася върху тях, след което се покрива желаното място и се фиксира в това положение за няколко часа. На всеки 3 до 4 часа се сменя с нов компрес. Струва си да се отбележи, че тази рецепта практически не се променя, ако маслото се замени със зехтин.

 

Рецепта номер 2 – Прополисова маз от зехтин

За да прибавите прополис към зехтин, трябва да следвате горната рецепта. След като смесите двете съставки в необходимите пропорции, е необходимо получената смес да се загрее на водна баня и след това да се филтрира през марля.

Вътрешна употреба:

Лечението с прополисово масло, както мнозина знаят, е отдавна доказан метод за избавяне от болести. Ако ви притеснява кашлица, приемайте само половин чаена лъжичка три пъти на ден. Когато кашлицата е пароксизмална, прополисовата смес трябва да се държи в устата, докато се абсорбира напълно.

Външна употреба:

В случай на хрема, лигавиците трябва внимателно да се третират с мехлема, с помощта на пчелен клей и зехтин, и да се намаже носа възможно най-интензивно.

Ако има настинки и вирусни инфекции, прополисовото масло е най-надеждният помощник. Трябва да се използва не само по време на епидемии, за да се избегнат болести. Половин чаена лъжичка на ден, приемана в продължение на месец, ще осигури солиден имунитет срещу настинка, грип и други вирусни заболявания.

Рецептата е подходяща и в случай на обриви, причинени от изкуствени материи и бижута от неблагородни метали.

 

Рецепта номер 3 – Маз от масло и жълтък

Пчеларските продукти са от особено значение за косата, особено мед и прополис, както и яйчен жълтък. Смесването им обаче става стриктно в съответствие с рецептата.

Съставки:

– прополисово масло (мехлем, за предпочитане на основата на морски зърнастец) – супена лъжица;
– яйчен жълтък – 1 бр .;
– чаена лъжичка лимонов сок;
– мед (по желание, но по-добре все пак добавете) – 1 супена лъжица.

Подготовка:

Всички тези компоненти се смесват до получаване на гладка субстанция.
Приготвената прополисова смес се нанася равномерно върху косата и скалпа, след измиване на главата. Препоръчително е да покриете с найлонова шапка за баня и да изплакнете с топла вода.

Горе изброеният състав се разнообразява с пчелен восък, но трябва да се има предвид, че той силно уплътнява сместа веднага след като се охлади. Това значително затруднява процеса на отмиване. Следователно трябва да използвате пчелния восък с повишено внимание.

Използвайте рецептата както при сезонен косопад, загуба на коса след бременност или поради неизяснени причини, себореен дерматит и при възстановяване от алопеция.

 

Рецепта номер 4 – Прополисов мехлем с растително масло

Още една чудесна рецепта, която може да се направи у дома. Полученият прополисов мехлем, уви, не е подходящ за перорално приложение, но се справя добре с външни рани. С него може да се третират рани, получени от дълго залежаване, протриване от неудобни обувки и други.

Съставки:

– 20 грама натрошен прополис;
– 95 грама растително масло.

Подготовка:

За да се получи качествен продукт, за водната баня се използва порцеланов съд. Смес от двата компонента се затоплят за половин час. Както и в предишните рецепти, такава течност ще трябва да се филтрира, заради стабилната утайка, която се образува. Приготвеното вещество може безопасно да се приложи върху превръзка от марля, веднага след като се охлади малко.

 

Рецепта номер 5 – Прополисов мехлем с морски зърнастец

Ако имате всички необходими съставки, тогава може да направите отлично средство, което да се ползва при изгаряне, без значение дали е от слънце или поради друга причина. Подхранва и хидратира кожата, дезинфекцира раната и в същото време ускорява регенерацията на тъканите. Рецептата е доста лесна, и в същото време е ефикасна. Това е гарантирано чудесниte съставки, които влизат в нея

Съставки:

  • зехтин – 50 грама;
  • масло от облепиха – 50 грама;
  • натрошен прополис (желателно е в него да няма восък) – 15 – 20 грама.

Подготовка:

Принципът на приготвяне на мехлема не се различава от описаните досега. Загрява се зехтинът на водна баня за половин час – четиридесет минути. След като се охлади малко чрез внимателно разбъркване се прибавя и маслото от морски зърнастец. Отново не бива да пропускате прецеждане през марля или по-ситна цедка, за да се премахнат по-грубите остатъци от прополиса.

Приложение:

Мехлем на основата на зехтин и облепиха, направен в домашни условия, може да се нанесе директно върху мястото на изгаряне. Но това не е особено приятно усещане. Ето защо е по-добре да оставите готовата смес да се охлади и да я приложите с помощта на компрес.

Една малка чаена лъжичка, добавена към крема, който ползвате, ще направи кожата чиста и ще ви предпази от образуването на нови бръчки. Ако към рецептата се прибавят няколко капки масло от чаено дърво може да се ползва при гъбички по краката, врастнал нокът и акне.

 

Рецепта номер 6 – Маз от прополисово масло и пчелен восък

Друг продукт, базиран на невероятните продукти, които пчелите правят, притежава обширни лечебни свойства. Можете да приготвите мехлем от тях, като си набавите следните компоненти.

Съставки:

  • прополисово масло (от зехтин, морски зърнастец или масло) – 120 – 140 г;
  • варен пилешки жълтък – 1 бр.;
  • пчелен восък – 25 грама.

Подготовка

Жълтъкът се натрошава, восъка – също. Добавя се прополисовото масло и се смесват на водна баня, за около двадесет минути, без да се кипват! Както обикновено, след като се охлади, прецедете сместа през марля или ситна цедка.

Приложение

Такава смес с восък има удивителни антибактериални и мощни противовъзпалителни свойства. Използва се за лечение на различни заболявания, но най-голямата ефективност се наблюдава при доказани вирусни инфекции и кожни лезии, причинени от различни екземи и рани.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “6-те най-добри рецепти за прополисов мехлем, помагат при много заболявания

  1. Дарина Йотовска каза:

    Баба ми правеше мехлем от прополис. Той е истински лечебен дар от природата. Препоръчвам силно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *