ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Недостигът на витамин Д причинява остеомалация и рахит

Остеомалация и рахит са заболявания пичинени от недостига на витамин Д в организма. Рахит е терминът който се използва при децата, а остеомалация е терминът, който се използва при възрастните. Има няколко хранителни източника на витамин Д, най-добрият от тях са някои видове мазна риба като сьомга, сардина и риба тон. Млякото също съдържа витамин Д, но като добавка. Повечето хора получават витамин Д като добавка от излагането им на слънчева светлина. Хората, които най-малко се излагат на слънце са най-застрашени от недостиг на витамин Д. Последните проучвания показват, чу недостига на витамин Д не е нещо необичайно в по-голямата част от населението. Недостигът на витамин Д се наблюдава при хора с чревни проблеми хора с чернодробни заболявания и такива при които се срещат болести като цьолиакия и кистозна фиброза.

Симптомите на остеомалация са: костни болки и мускулна слабост са класическите, фрактурните може да се появят в последствие. В днешно време това заболяване е намирано при пациенти с ниска костна плътност.

Симптомите на рахит са: болки и страдания и понякога видимо разширяване на костите на ставите, като китките например. Фрактури могат да се появят без да е налично някаква травма.

За да се установи недостигът на витамин Д се правят кръвни изследвания с които установят нивата на калций, фосфор и алкална фосфатаза, които най-често сочат към това дали има заболявания като рахит и остеомалация. Правят се и по-специфични изследвания на кръвта, които включват измерване на хидроксивитамин D, основната форма на витамин D в кръвта, както и на паратиреоиден хормон.

Лечението на тези заболявания включва редовния прием на дневни добавки на витамин Д и калций, но те обикновенно се предписват на хора с минимален недостиг на витамин Д. При някои хора се инжектира витамин Д под формата на Калциферол (витамин D 2). Това се съхранява в организма до около една година след което е необходима нова такава инжекция. Такава инжекция се предписва на хора с чревни проблеми и недостиг на витамин Д. При хората с остеомалация след инжектирането на такава инжекция болките намаляват до две седмици след инжектирането.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *