ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дефицитът на витамин А води до слепота

Дефицитът на витамин А е често срещан, сред групите хора с ниски доходи. Децата са особено уязвими, защото те растат много бързо. Хората, които приемат храни с ниско съдържание на мазнини и такива, които ограничават приема на млечни продукти и зелени зеленчуци могат да изпитат недостиг на витамин А. Дефицит на цинк също може да предизвика недоктиг на витамин А.

Един ранен предупредителен знак за недостиг на витамин А е невъзможността да се вижда добре на тъмно това е състояние наречено нощна слепота. Ако недостигът на витамин А не се коригира външните слоеве на очите стават сухи и удебелени, което в крайна сметка води до слепота.

Дефицитът на витамин А води до суха и груба кожа, а също така може да направи човек и податлив на инфекциозни заболявания. Това е така защото, липсата на витамин А вреди на лигавицата на стомашно-чревните и дихателните пътища. При липсата на витамин А е вероятно да се появят и инфекции на влагалището и пикочните пътища. Заболявания придружени с продължителна треска, като хепатит или ревматизъм може бързо да намалят резервите на витамин А в такива случай лекарят може да предпише витамин А в по-големи количества от необходимото за да се предотврати недостигът на този витамин.

Препоръчителната доза витамин А за жените е 700 ретинол еквивалент за жените и 900 ретинол еквивалент за мъжете. Ретинол еквиваленти са предпочитана мярка за витамин А, защото при този метод се вземат предвид и двете форми на витамина – ретинол и кератоноиди. Черният дроб съхранява витамин А и тялото може да вземе от тези резерви, когато приемът на витамин А с храната не е достатъчен. За повечето възрастни за да нарушат съхраняваните количества витамин А е нужно около месец. Ако имате една добре балансирана диета, която включва  мляко и жълто-оранжеви и зелени зеленчуци, ще имате достатъчно количество от витамина по всяко време в организма си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *