Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Червени петна по кожата: причини за появата, видове и лечение

Появата на червени петна или обрив по кожата не само разваля външния вид, но могат да бъдат и симптоми на сериозни заболявания

червени петна
Причината за появата на червени петна може да бъде диагностицирана само от лекар

Защо се появяват червени петна по кожата? Как да ги разпознаем и какво е лечението?

Причини за появата на червени петна

Често дерматологичните заболявания се проявяват със зачервяване. Такива са:

• лишеи;

• екзема;

• псориазис.

Петната сърбят, понякога се подуват, а с течение на времето може да се появи и напукване на кожата.

Подобни симптоми се появяват и при някои инфекциозни заболявания като:

• рубеола;

• варицела;

• дребна шарка.

В тези случаи се образуват точковидни обриви.

При алергии обривите и червените петна по кожата са придружени от сърбеж, често се появяват мехури и подуване.

Петната могат да се образуват в резултат на дисфункции на вътрешните органи, хормонални смущения, стрес, сърдечно-съдови нарушения и небалансирано хранене.

Точната причина за появата им по кожата може да бъде установена само чрез назначени изследвания и преглед от дерматолог.

Как да премахнете червените петна по кожата

Докато тестовете не са готови и не се предпише лечение, може сами да облекчите състоянието си, като използвате народни средства. Различните видове червени петна по кожата изискват индивидуално лечение:

– При обрив, придружен от сърбеж, може да облекчите състоянието, като спазвате диета. Изключете от менюто цитрусовите плодове, пушените меса, лютите подправки, мазни техрани и шоколад. Външно се препоръчва използването на антихистаминови мазила и суспензии;

– Точковидните обриви трябва да се третират с калиев перманганат;

– Червените паякообразни вени се елиминират с абсорбиращи се кремове и разтвори. Например, ябълковият оцет, който се нанася върху зачервените капиляри с леки масажни движения, помага много. Също така, при слабост на съдовите стени се препоръчва контрастен душ;

– При лющене и възпаление е необходимо да се използват, заедно с лекарствата, препоръчани от лекар, отвари и тинктури от лечебни растения. Те могат да бъдат направени на базата на брезови пъпки, лайка, жълт кантарион, невен, зелен чай. Лекарите препоръчват замразяване на билковите настойки и поставяне на кубчетата лед върху проблемната зона.

Важно е да запомните, че можете да облекчите само болката и друг дискомфорт в областта на лезиите сами, но не трябва да се самодиагностицирате от снимка на червени петна по кожата в интернет. Единствено специалист може да диагностицира и лекува болестта, която причинява петната.

Експертно мнение

Д-р Анастасия Исакова

Нашата кожа е основен сетивен орган, а също така е показател за болестни процеси, които се случват в тялото. Професионален дерматолог може да определи какво се е случило: отравяне, липса на витамини или дори коронавирус (един сравнително нов симптом на тази вирусна инфекция).

Ето и коментара на д-р Анастасия Исакова, дерматолог

Появата на кожни обриви и петна може да показва редица заболявания както на самата кожа, така и на вътрешните органи и системи. Възможно е да бъде реакция на фактори като токсично въздействие върху организма, проява на алергична реакция, интоксикация или инфекциозно заболяване. Формата на петната, цветът, броят им, местоположението, разпределението, обстоятелствата на появата им могат да бъдат важни при оценката и решаването на проблема след преглед и назначаване на необходимото лечение. Посетете лекар, ако по кожата ви се появят петна, които не изчезват до 3-4 дни.

Съществува определена класификация на видовете петна по кожата, но без анамнеза е невъзможно да се каже със 100 процента точност какъв вид заболяване има човек. Възможно е да се предположи едно или друго заболяване. Нека разберем какво може да означава появата на петна по лицето и тялото:

Червени петна, подобни на ухапвания от комари, не сърбят и не болят

Ако в допълнение към петната няма тревожни симптоми (висока температура, повръщане, възпалено гърло), тогава една от причините за обрива може да бъде невроза, стрес или тревожност. Невротичните петна се появяват по-често при жените, което е разбираемо – те са по-емоционални. Причината за това явление върху кожата е неправилно функциониране на някои от вътрешните органи.

Петна по кожата, които не сърбят или болят, могат да бъдат алергия. От храна, лекарства или дори температура. Реакцията при хипотермия (охлаждане) може да бъде розовият лишей на Гибер, който като цяло не е болест, а кожна реакция. Отличителна черта е, че тези малки петна се появяват по-често по тялото, отколкото по лицето, и ако се вгледате внимателно, можете да видите, че се белят.

Червени петна, болки и сърбеж: какво може да бъде

Червени, люспести и сърбящи плътни петна с червен или розов цвят, леко подути – трудно е да не ги забележите, защото имате желание да ги разчесвате непрекъснато. Не бива да правите това – може да внесете инфекция и да влошите ситуацията. Ще се справите ако се свържете с лекар, който ще предпише необходимото лечение.

Автоимунните заболявания могат да имат същите симптоми, след като имунната система започне да атакува собствените клетки на тялото. За съжаление страда не само кожата, но и вътрешните органи. Може да е псориазис – точните му причини не са известни, но лекарите са склонни да вярват, че отслабената имунна система води до заболяването. Петната се лющят, сърбят и кървят дори и при най-малкия допир.

При лупуса също всичко започва с малки люспести петна. Те растат, сливайки се в едно. По-често зачервяването се забелязва по лицето в областта на бузите. По форма петното наподобява маска, подобна на муцуната на вълк – заради петната, които приличат на мустаци, болестта е получила и името си – лупус.

Червени петна, които приличат на изгаряне

Червените, „плачещи“ петна, които приличат на изгаряне, екзема или лишеи, могат да бъдат атопичен дерматит. Това заболяване често се среща при деца. Петната сърбят, особено през нощта. Опитните майки винаги държат специални бебешки кремове за такъв случай. Но и възрастните могат да имат атипичен дерматит.

Според Международната класификация на болестите атопичният дерматит (АД) е многофакторно възпалително кожно заболяване, характеризиращо се със сърбеж, хроничен рецидивиращ ход и свързани с възрастта характеристики на локализацията и морфологията на лезиите.

Червени петна близо до линията на косата

Тези петна могат да изглеждат като рани или плаки. Причините за появата им са много – гъбички или възпалителни процеси, в някои случаи е и себореен дерматит. Това е хронично заболяване – появяват се петна по онези области, където са развити мастните жлези. Причиняващият агент са гъбички, подобни на дрожди, които се хранят със секрета, произведен от мастните жлези. Много хора не могат да победят болестта в продължение на години – използват се медицински шампоани, понякога се изисква медикаментозно лечение и строга диета.

Червени петна по ръцете: кои витамини липсват

В някои случаи може да се справите с петната, като коригирате диетата си. Например, когато витамин В12 е дефицитен, цветът на кожата се променя. Дефицитът на този витамин често се среща при вегетарианците и веганите. В12 се съдържа в животинския черен дроб, заешкото месо, дивата сьомга. Освен това се използват инжекции с витамини и мултивитаминни комплекси.

Червени люспести петна по веждите, ушите и клепачите може да показват нисък прием на цинк и витамин В6 (пиридоксин). Цинкът се съдържа в морските дарове, какаото, ядките и семената.

Петна по кожата при коронавирус

COVID-19 е ново заболяване, което лекарите и учените продължават да изследват и опознават. Един от въпросите е защо се появява обрив по кожата на заразените хора и по каква причина тези петна имат различен вид при отделните хора. Обривът при коронавирус наподобява зачервяване, както при други опасни заболявания, като морбили, херпес зостер или варицела.

В кой ден се появяват петната и обривите при заразените с коронавирус: особеността е, че те започват да се забелязват след появата на треска и кашлица, тъй като зачервяването на кожата не може да се използва за ранна диагностика на заболяването. Най-често се появяват петна по гърба. Външно те могат да наподобяват папули, които нямат кухина вътре, или мехури, които болят и сърбят.

Списъкът със симптомите на коронавируса непрекъснато се разширява, като наскоро бяха добавени и индикации за кожен обрив.

Разнообразието от наблюдавани дерматози и кожни обриви може да бъде разделено на седем групи

• Ангиит на кожата: увреждане на малките съдове на дермата с вирусни антигени.

• Папуло-сквамозни обриви и лишеи от розацея: характеристика на коронавируса е отсъствието на първична плака, най-големият елемент в класическата дерматоза.

• Обриви, подобни на морбили: коронавирусът причинява обрив, който се наблюдава при морбили.

• Вероятна токсидермия: обриви, причинени не от самия вирус, а от лекарствата, които пациентът приема.

• Уртикария: мехурите могат да се появят с първите симптоми или като последица от приема на лекарства.

• Изкуствени лезии: трофични промени в лицевите тъкани поради намаляване на дихателната функция.

Между другото: И това може да бъде!

Една от причините за появата на обрив по кожата е некачественото облекло. Синтетичните тъкани не абсорбират влагата. Появяват се запушени пори, обриви, дразнене на кожата и неприятни миризми. Статичното електричество дразни нервните окончания в цялото тяло.

Ако в гардероба ви преобладават дрехи, изработени от синтетични материали, не се учудвайте, че освен червени петна и обриви може да ви измъчват и кошмари, безсъние, главоболие и повишена раздразнителност.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *